Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини

Бізнес на візах. Чому люди купують шенген і чим це загрожує?

24-07-2012
У понеділок Київ і Брюссель підписали доповнення до угоди про спрощення візового режиму. Якщо вірити домовленостям, то цей документ має полегшити процедуру отримання шенгенських віз для багатьох категорій українців.

Наразі ж процес здобуття шенгену більше схожий на ходіння по муках, приправлений іноді несправедливим і принизливим ставленням з боку представників консульств і візових центрів.

Незрозумілість вимог, ненависна бюрократія, необґрунтованість відмов і пов’язаний з цим страх втратити гроші, витрачені на поїздку, штовхають українців на сумнівний спосіб отримання віз.

Йдеться про співпрацю з "сірими дилерами" туристичного ринку.

Численні агентства пропонують "легко", "за пару днів", іноді - "без документів" отримати візи. Легальність деяких послуг викликає питання, а негативний досвід українських туристів підтверджує – подорожувати з "сірими" візами небезпечно.

Але про все по порядку.

"Чистий" і "сірий" шенген – у чому різниця?


Усіх посередників, що допомагають в оформленні віз, умовно можна розділити на дві категорії – легальні і сумнівні, або "сірі".

Перші просто допомагають зібрати необхідні документи і подати їх за вас у посольство, а також турбуються про правильність виконання бюрократичної процедури.

Для того, щоб отримати "чистий" шенген через турфірму, треба або купити в неї турпоїздку, або забронювати за її допомогою готелі чи авіапереліт. Це коштуватиме додатково 15-35 євро з людини.

Деякі ж агентства взагалі не беруть додаткових плат, заробляючи лише відсотки на готелях – у такому разі туристам пропонують менш бюджетне розміщення.

Однак у даному разі йдеться лише про оформлення одноразової туристичної візи.

Сірі схеми отримання шенгену зазвичай пов’язані з іншим типом віз – багаторазовими бізнес-візами.

В інтернеті є чимало фірм, що пропонують купити такий шенген. Йдеться про піврічні і річні бізнес-візи, з якими можна легко перетинати кордони країн ЄС по кілька разів.

На кожному з таких сайтів можна легко знайти прайс. Мультивізи коштують недешево. Піврічні можна замовити від 650 до 950 євро, річні – від 1100 до 1300 євро. Однак, незважаючи на ціну, попит на такі пропозиції не спадає.

Бізнес на візах. Чому люди купують шенген і чим це загрожує?


Саме мультивізи бізнес-категорії стали шалено популярними серед українських туристів останнім часом, адже це реальна можливість подорожувати майже без обмежень по всій Європі протягом певного періоду.

Проблема таких віз полягає лише в одному – агенти їх "продають" як туристичні, переконуючи, що з ними можна їхати будь-куди і з будь-якою метою – хоч на пляжі Греції, хоч на шопінг в Італію, хоч до замків Франції.

Однак по суті це є нецільовим використанням шенгену, що тягне за собою досить серйозні наслідки для їхніх власників.

Візи без довідок з роботи, тревел-чеки – на прокат


Кореспондент "Української правди" продзвонив кілька агентств, які займаються "продажем" шенгенів. У кожному з них знайшлися заманливі пропозиції. Майже всі фірми пропонували "брати" грецьку, литовську, або чеську візу, а Польщу зараз не радять – там "перевірки" і бувають "проблеми на кордоні".

"Можу запропонувати вам річну Грецію. Коштує 1100 євро. Робимо днів 10. Довідки не потрібні", - говорить співробітник одного з агентств Тетяна.

Бізнес на візах. Чому люди купують шенген і чим це загрожує?


Тетяна зізнається, що її компанія може "намалювати" довідку з роботи, а рівень платоспроможності клієнта теж допоможуть підняти.

"Якщо нема тревел-чеків, можна взяти у нас на прокат. Наприклад, якщо у вас нема потрібної суми, яку вимагає посольство, ви берете у нас тревел-чеки на цю суму, ми виписуємо квитанції, ви розписуєтеся у них, несете у посольство, потім забираєте і віддаєте назад нам. Ця послуга коштує 10% від суми", - каже вона.

"Якщо нема довідки з роботи, ми можемо її зробити. Це коштує додаткові 60 євро", - додає Тетяна.

У другому агентстві зізналися, що запрошення для посольств, необхідні для оформлення бізнес-віз, "штампують" їхні партнери в різних країнах – наприклад, у Польщі.

"Ви просто платите гроші, а ми все робимо. У нас є фірми-партнери, які роблять ці липові запрошення. Щоправда, зараз податкові органи Польщі почали перевіряти ці фірми – вони ж бачать, що такі контори запрошують безліч людей, а толку з них ніякого", - зізнається агент Олег.

У цьому ж агентстві запропонували попіклуватися про довідку з роботи самому, або за допомогою друзів.

"Якщо ви не працюєте, або у вас маленька офіційна зарплата, попросіть друзів, які працюють у нормальних фірмах, хай вони зроблять таку довідку. У посольстві зараз майже не перевіряють, не подзвонюють", - каже Олег.

Бізнес на візах. Чому люди купують шенген і чим це загрожує?


У третьому агентстві кореспондента УП запевняли, що проблем на кордоні з їхніми візами не виникне, навіть якщо турист їде до Європи з туристичною метою, а не у бізнес-справах.

"Їдьте, не бійтеся. Просто кажіть, що їдете на зустріч з потенційним партнером, чи на виставку. На крайній випадок, забронюйте готель", - каже співробітник Олексій.

На питання, що означає фраза на сайті про те, що у фірми є "особисті зв’язки з деякими співробітниками консульств" і чи є їхня діяльність легальною, Олексій відповів:

"Я думаю, що принципи нашої роботи не мають вас турбувати. Головне – це те, що ви отримаєте справжню візу… Я не буду відповідати на це питання. Зрозумійте мене правильно, я не можу відповісти".

Бізнес на візах. Чому люди купують шенген і чим це загрожує?


"Нас затримали прикордонники і ледь не депортували"


Про те, які бувають проблеми від співпраці з "сірими" посередниками, добре знає киянин Андрій. Кілька років тому він купив одноразову туристичну візу в одній з фірм.

Хлопець зізнається, що просто був наляканий історіями про відмови у візах від своїх знайомих і не мав часу для належного оформлення документів.

Він та його дівчина планували подорож до Франції та Іспанії у розпал курортного сезону.

Подорожувати вирішили через Польщу – туди з Києва легко і дешево дістатися лоу-костом. Звідти ж пара збиралася вилетіти до Парижа, а потім – до Барселони.

"В одному з агентств нам запропонували польські візи, ми заплатили по 150 євро, і отримали шенген. В принципі, ми думали, що це легально – ми ж в’їжджаємо і виїжджаємо з Польщі, і дійсно там зупиняємося на кілька днів. Але виявилося, що це не зовсім легальний шлях, і у нас були проблеми", - розповідає Андрій.

Посередник, який оформлював документи, крім паспортів з візами, надав парочці сертифікат на бронювання готелю в Польщі. На кордоні молоді люди озвучили версію подорожі, яку запропонували в агентстві – вони їдуть відпочивати в одне з польських міст, і виїжджати за межі країни не збираються.

"Однак нам не повірили – прикордонники мають доступ до системи бронювань. Вони побачили, що ми насправді летимо до Франції та Іспанії. Нас тримали на кордоні кілька годин і погрожували депортувати за нецільове використання віз і брехню прикордонникам. Нас врятувало лише те, що на руках були всі документи – квитки в Україну, всі броні готелів, гроші", - розповідає Андрій.

Історія цих молодих людей – не унікальна. Навіть "сірі" посередники підтверджують, що українці регулярно потрапляють у подібні халепи.

"Липові документи – це кримінальна відповідальність"


Ще більше про діяльність "сірих" посередників може розповісти Ірина Сушко. Її організація "Європа без бар’єрів" готується до великої події – 31 липня вони оприлюднять результати дослідження "сірого ринку" візових послуг.

Ірина підтверджує, що на українському ринку існує кілька видів посередників, діяльність яких ґрунтується на сумнівних або й нелегальних підставах.

"Як правило, це фірми, які за допомогою різних маркетингових прийомів переманюють потенційних заявників з турфірм та візових центрів та користуються своїм ланцюжком знайомих, родичів, що працюють у консульствах", - каже вона.

"Йдеться про застосування ланцюжкової схеми, наприклад, заявник/турист - представник нелегальної комерційної фірми - родич/знайомий, що працює у консульстві", - додає експерт.

За її словами, пропозиції від посередників про підготовку "липових" документів – незаконні і межують з кримінальною відповідальністю, оскільки йдеться про фальшування документів.

Експерти попереджають: співпраця з фірмами, які пропонують купити у них шенген, може закінчитися великими проблемами.

Ризик 1 – втрата грошей


Часто посередники недобросовісно виконують свої зобов’язання, або й просто не можуть гарантувати оформлення потрібної візи – рішення про це все одно приймає консульство.

"У нас нещодавно був випадок – людина заплатила 500 доларів за річну мультивізу, а отримала одноразову на 8 днів. Консульство на свій розсуд вирішило дати саме таку візу. Мабуть, посередник не підготував нормально всі документи, або в консульстві зрозуміли, що запрошення від бізнес-партнера несправжнє", - розповіла агент Оксана.

Ризик 2 – проблеми на кордоні аж до депортації


Історія киянина Андрія, якого не хотіли пускати на територію Польщі, ледь не закінчилася депортацією. Такі випадки стають усе частішими.

"У нас був випадок, коли людина летіла з бізнес-візою на відпочинок. На кордоні у неї виникли проблеми, бо польські прикордонники зрозуміли, що віза була отримана не зовсім легально. Врятувало лише те, що у чоловіка був знайомий у Катовіце, і він під’їхав і поручився за нього. Інакше українець би просидів дні три у поліції, а потім його б депортували", - розповідає подібну історію Оксана.

У вівторок польська прикордонна служба затримала дев'ятьох громадян України, котрі перебували у Польщі на підставі неправомірно отриманих віз на працевлаштування, в тому числі, оформлених на базі фальшивих документів.

Всі ці люди планували з польськими робочими візами поїхати до Італії.

Під час перевірки документів виявилося, що одна з жінок, аби отримати робочу візу, використала фальшиву заявку на працевлаштування.

Прикордонники також затримали трьох чоловіків віком від 40 до 58 років, котрі намагалися в'їхати до Польщі з робочими візами, в тому числі, оформленими на підставі фальшивих заявок на працевлаштування.

Ризик 3 – затримання в одній з країн шенгену


Про подібний випадок кілька місяців тому писали майже усі українські ЗМІ. У Німеччині затримали сімох українців, які поїхали відпочивати туром вихідного дня Львів-Дрезден-Краків.

Людей забрали до поліційної дільниці просто з автобуса, мотивувавши це тим, що в них була відкрита не туристична, а бізнес-віза. Скоріше за все, ці люди скористалися послугами "сірих" посередників, які обіцяли, що проблем з перетином кордонів не буде.

Ризик 4 – проблеми при подальшому оформленні шенгенських віз



Якщо турист порушив правила перебування в одній з країн шенгену, слід чекати проблем й при наступних спробах оформити візу. Двері шенгену можуть зачинитися надовго – Ірина Сушко підтверджує існування так званого "чорного списку", до якого вносять порушників.

"Службовці консульства можуть виявити штучно "підготовлені" документи та поставити відмову у наданні візи, що у свою чергу означає внесення даних про заявника до Шенгенської інформаційної системи з відповідним занесенням у так званий "Чорний список", - каже вона.
Автор статті: Анна Григораш

Джерело статті: Українська Правда

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини