Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Почався Великий піст. Як правильно постувати

Почався Великий піст. Як правильно постувати

18-03-2013
Сьогодні початок Великого посту — найважливішого і найдавнішого з усіх багатоденних постів.
Цей піст є своєрідною підготовкою до найбільшого християнського свята — Великодня. Протягом 40 днів люди мають відмовитись не лише від їжі тваринного походження, а й від усіх спокус, розваг та веселощів.
Більшість людей, сприймають піст, як можливість «скинути вагу» або обов’язкову дієту. Але піст має зовсім інше призначення. Надзвичайно важливу роль відіграє саме духовна складова.

Піст без молитви — це дієта.

Духовна ж частина полягає в тому, щоб людина більше приділяла уваги своєму духовному життю, спілкуванню з Богом, молитві. Цей час, найбільш придатний до сповіді, покаяння, для прийняття причастя.

До того ж, це час, коли треба обмежити будь–які розваги.

Великий піст триває сім тижнів і ділиться на чотири частини: Чотиридесятниця (40 днів), Лазарева субота (Вербна субота, 1 день), Вхід Господа в Єрусалим (Вербна неділя, 1 день) та Страсний тиждень (6 днів). Таким чином, піст триває 48 днів.

Медицина — за і проти

Працівники медичної галузі до посту ставляться по–різному. Одні вважають його корисним для організму, так званим «відпочинком», інші ж навпаки — застерігають від несподіваних наслідків.

Утримання від продуктів харчування тваринного походження позитивно впливав на організм людини. Спостерігаються значні покращення стану здоров’я навіть у тих людей, які мали захворювання шлунково–кишкового тракту, стверджують дієтологи. Під час посту, за словами деяких медиків, організм людини очищується від шлаків, токсинів, зайвої рідини тощо. Якщо правильно поститися, то можна навіть поліпшити артеріальний тиск, урівноважити та зміцнити нервову систему. Зокрема пости допомагають позбавитись від багатьох хронічних захворювань, адже основний «курс» спрямований саме на «очищення» всього організму.

Проте, нерідко медики наголошують на тому, що піст протипоказаний практично всім, хто має захворювання кишково–шлункового тракту, також виразку шлунка, гастрит, панкреатит, холецистит та діабет. Адже цим людям, як правило, доводиться і так, протягом життя, дотримуватись спеціальної дієти. Окрім того, відмовляючись від продуктів тваринного походження, ми «перекриваємо» джерело надходження до нашого організму білка. Здорова людина, може «компенсувати» його рослинним білком, збільшивши у своєму раціоні кількість бобових та вживати більше грибів.

Поститись не означає голодувати

Багатьом здається, що піст — це звичайнісіньке голодування. Але, насправді, це не так. Про неймовірно велику кількість оригінальних рецептів
пісних страв знали ще за часів хрещення Русі. Рецепти таких страв тоді не записували, адже не було кулінарних книг, натомість їх передавали з покоління в покоління.

Сучасний асортимент пісних страв в магазинах надзвичайно різноманітний. Окрім фруктів, овочів, сої та всіх можливих салатів та напівфабрикатів, можна зустріти навіть пісний майонез до складу якого не входить звичний яєчний порошок (окремо постає питання про його користь).

Проте виділити «заборонену» їжу, як виявилося, не так вже й просто. Недозволені інгредієнти можуть «ховатися» навіть у таких, на перший погляд, безневинних продуктах, як, жувальна гумка. До складу більшості «жуйок» входить желатин тваринного походження, який автоматично підпадає під заборону.

Правила посту.

Для деяких осіб (вагітних жінок, матерів, які годують, та хворих, дітей) існують численні послаблення. В окремих випадках можуть бути дозволені і риба, і молочна їжа, і навіть м’ясо. Скажімо, з понеділка по п’ятницю людина буде дотримуватись посту, а в суботу та неділю дозволяти собі непісну їжу.

Отож перед тим, як увійти в піст, доречно буде продумати своє меню на ці сорок днів.
Звичайно, харчуватися лише сухарями та квашеними огірками — зовсім не обов’язкова річ, адже заробити собі гастрит таким чином дуже просто.

Меню

Звичайно, найбажанішими «гостями» в нашій оселі, на час посту, є фрукти та овочі.В них міститься чимало вітамінів, мінеральних та поживних речовин, що необхідні нашому організму. Не менш популярними є різноманітні каші та супи. На перший погляд все це може здатися занадто скромним і не занадто смачним, але... Існує безліч способів і можливостей «удосконалити» та урізноманітнити своє меню. Ось хоча б асортимент різних продуктів у супермаркетах... У дні посту тут можна знайти навіть спеціальні стенди з пісною їжею.

Деякі рецепти:

Картопляний суп із часником:

Необхідні інгредієнти (4 порції):

* 1 головка часнику
* 4 картоплини (нарізані кубиками)
* 1,75 л овочевого бульйону
* сіль
* чорний молотий перець
* петрушка

Спосіб приготування:
Розігріти духовку до 190 градусів. Покласти неочищений часник на деко і запікати протягом 30 хвилин, доки він не стане м’яким зсерединини. Відварити картоплю до напівготовності. Закип’ятити бульйон і додати в нього картоплю. Почищений часник вичавити. Додати до супу і приправити за смаком. Варити 15 хвилин і подавати, прикрасивши петрушкою.

Гриби тушковані з рисом

Необхідні інгредієнти:

* 300 г солених, або 50 г сушених грибів
* 60 мл рослинної олії
* 2 цибулини
* 1 ст. ложка томатної пасти
* сіль
* петрушки
* 2 стакани крупи

Спосіб приготування:
Нарізані шматочками гриби і цибулю обсмажити в олії. Потім насипати промиту крупу і влити 2 склянки гарячої води. Тушкувати доти поки крупа не стане м’якою. Далі додати томатну пасту та посолити. Подавати, прикрасивши петрушкою


Правила:

— Переїдати в піст не можна. Навіть якщо ви обмежитесь пісними стравами.

— По закінченню посту до традиційного режиму харчування треба переходити поступово, не об’їдаючись одразу ж жирним м’ясом.

— Якщо ви суворо дотримуєтесь правил посту і протягом перших двох днів не вживаєте їжу взагалі, то у наступні декілька днів вам краще обмежити вживання солі та соленої їжі.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини