Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Одкровення домушника: де злодії шукають гроші

Одкровення домушника: де злодії шукають гроші

31-05-2013
Напередодні сезону відпусток колишній квартирний злодій розповів, де не потрібно ховати гроші в квартирі

Микола Синицин - колишній квартирний злодій, що промишляв цим собі на життя на початку 2000-х. У свої 35 років він уже двічі побував у в´язниці. Зараз каже, що зав´язав. У нього цілком легальний бізнес - власний інтернет-магазин з продажу автомобільних шин і дисків. На вигляд це абсолютно непримітна молода людина: щупла, трохи сутула. Одягається просто, але акуратно. На зустріч прийшов у футболці та джинсах. В очі співрозмовникові Микола дивитися не любить, зате часто жартує і сміється. А коли згадує, прикриває долонями руки, де на венах залишилися ледве помітні шрами, як у колишніх наркоманів. Каже, що вижити йому допомогла віра. Інтерв´ю погодився дати, щоб «замолити» свої старі гріхи і допомогти людям вберегти своє майно.

За яким принципом злодії обирають квартири?

Завжди по-різному. Тим, кому потрібна «доза», полізуть у будь-яку квартиру. Ті, що розумніші, вибирати об´єкт можуть тижнями. Раніше, перш за все, придивлялися до житла з металопластиковими вікнами, тому що таке «задоволення» могли собі дозволити тільки забезпечені громадяни. Сьогодні цей принцип уже не працює. Найчастіше оцінюють машини мешканців, з якими сумками і в якому взутті вони ходять і т.д. Ну, а якщо бригада йде на справу за наводкою - об´єкт уже визначений, залишається тільки з´ясувати, як до нього потрапити.

А часто за наводкою брали квартири?

Не часто, але було. Взагалі, якщо вас серйозно обікрали, це зроблено за підказкою когось із вашого оточення. Це закон. Для того щоб серйозно пошманати квартиру - потрібен час. Якщо звичайний наскок триває 5-7 хвилин, то якщо йдеш на справу за наводкою і точно знаєш, що господар несподівано не нагряне, тоді можеш залишитися в квартирі півгодини - годину. Цього достатньо, щоб перевернути все догори дном: здерти плінтуси і одвірки, розпатрати подушки, перевірити зимові чоботи та інше. Тоді дієш так: спочатку береш те, що сказав навідник, а потім уже починаєш «ревізію» будинку. У мене був такий випадок. Пішов на справу за наводкою. Велику суму грошей знайшов там, де мені й сказали, - у вітальні за картиною. Але часу було багато, і я вирішив оглянутися в квартирі. В результаті знайшов ще 3 тис. доларів у холодильнику на бічній поличці між гірчицею і майонезом. Уявляєте?

А який сенс людям наводити на квартири своїх родичів або знайомих? Вони так хочуть підзаробити?

Буває й таке. У такому разі їхня частка - 10-15% від награбованого. Але я, якщо говорити чесно, таких людей обманював. Ішов на справу, а потім нічого не платив. Якщо не подобається - подавай на мене до суду (сміється). Але найчастіше навідниками стають через просту людську заздрість, жадібність або дурість. Хтось заздрить начальнику, подрузі, сестрі й т.д. Або починають обговорювати дорогі покупки в кафе-барах. А я сиджу поряд і все чую. Простежив за людиною - і справа в капелюсі: знаєш, куди йти на справу наступного разу.

Що може зупинити злодія?

Сигналізація або злякає хтось. Я людина забобонна і навіть радів, якщо мені заважали залізти в квартиру. Краще нехай мене злякають перед дверима, ніж візьмуть у квартирі. Не знаю злодіїв, які полізуть у квартиру із сигналізацією. Тут навіть можу похвалити службу охорони - працюють чітко, піти не встигаєш. Ну, і звичайно, - хороші дверні замки зупиняють. Якщо чесно, я абсолютно не розумію людей, які купують дорогі броньовані двері й ставлять у них дешеві китайські замки, які можна відкрити з одного повороту викрутки.

А квартирні злодії одинаки чи працюють командою?

Теж по-різному. Я завжди ходив на справу втрьох. Двоє йдуть у квартиру, а один стоїть на шухері.

Де не потрібно ховати гроші в квартирі? Які місця злодії перевіряють насамперед?

Найкраще не ховати гроші в квартирах (сміється). Віднесіть їх краще в банк. А взагалі, класичний алгоритм дій такий: спочатку береш усе, що лежить зверху, - у вазочках, піалочках, шкатулочках, чашечках. Зазвичай це золото і срібло. Потім перевіряєш ящики шаф, сервантів і столів. На черзі - книги, диски. Багато хто навіть отвори в книгах спеціальні вирізає, щоб купюри не випадали. Напевно, фільмів надивилися. На черзі - ліжка. Як би це банально не звучало, але люди просто обожнюють зберігати гроші під матрацами. Також люблять зашивати конвертики з грошима в подушки – може, їм тоді солодкі сни сняться (сміється). Банки з крупами і цукром теж користуються популярністю. Коли шерстиш кухню, потрібно дотримуватися принципу - починати огляд з верхніх полиць. Якщо нагорі в шафці є якась баночка, яка вже покрилася шаром пилу, - у ній можуть лежати гроші. А ось чим керуються люди, ховаючи гроші в змивні бочки, - мені досі не зрозуміло.

ДЕ НАЙЧАСТІШЕ ШУКАЮТЬ ГРОШІ ДОМУШНИКИ *

Одкровення домушника: де злодії шукають гроші

* За даними колишнього квартирного злодія


ПОРАДИ ПРАВООХОРОНЦІВ

Багато українців наївно вважають, що злодії обирають тільки квартири заможних громадян. Насправді це зовсім не так. За словами правоохоронців, житло пенсіонерів і звичайних роботяг грабують набагато частіше, ніж дворівневі пентхаузи. Найкращий захист від незваних гостей - встановлення сигналізації. У разі необхідності оперативна група приїжджає туди, де спрацювала тривожна кнопка, протягом 3-4 хвилин і затримує злочинців на місці.

Якщо такий захист не по кишені - треба встановити кілька якісних замків. «Для всіх потенційних зловмисників дуже важливий фактор часу. Вони розраховують обікрасти квартиру за 5-7 хвилин, максимум 10. Якщо на дверях встановлено 2-3 замки - це їх може затримати. Відкрили один, другий не піддається - вони все кидають і йдуть ні з чим», - розповідає «Коментарям» начальник прес-служби київської міліції Ігор Михалко. А ось переплачувати за броньовані двері зовсім не обов´язково. Часи, коли злодії вибивали плечем або ногою дерев´яні двері, давно пройшли. За словами правоохоронців, сьогодні такої дикості вже не зустрінеш.

Надовго залишати квартиру без нагляду міліція не рекомендує. Людині слід домовитися з друзями, сусідами чи родичами про те, щоб, поки вона буде у відпустці, в її квартирі регулярно поливали квіти і включали світло вечорами.

«У злодіїв є свої хитрощі. Вони перевіряють поштові скриньки, чи виймається з них кореспонденція, підкладають рекламні проспекти під двері або сигаретний попіл під килимок. Якщо в квартиру заходять - це видно. І в таку квартиру вже можуть не піти», - пояснює Ігор Михалко.

А ще правоохоронці настійно радять не хвалитися своєю майбутньою відпусткою у соціальних мережах. Таким чином людина сама повідомляє злодіям, коли її не буде вдома. І вони цим користуються все частіше.
Джерело статті: Коментарі

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини