Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Знахідка вчених поставила під сумнів прийняту теорію еволюції людини

Знахідка вчених поставила під сумнів прийняту теорію еволюції людини

20-10-2013
Знайдені у Грузії міжнародною групою антропологів скам'янілості показують, що півдюжини видів раннього предка людини насправді належать до одного виду Людина прямоходяча (Homo erectus).

До такого висновку дійшла група вчених із Грузії, Ізраїлю, США та Швейцарії після дослідження черепів, знайдених на розкопках у Дманісі, маленькому містечку на півдні Грузії.

Крім черепів, вік яких оцінюється в 1,8 мільйона років, були знайдені й інші останки предків людини, прості кам'яні знаряддя та кістки давно зниклих тварин.

Виставлені в національному музеї Грузії знахідки змусили вчених переосмислити погляди на ранню еволюцію людини в Африці.

Експерти вважають, що череп є однією з найважливіших знахідок на сьогоднішній день, але ця знахідка настільки приголомшлива, що деякі вважають її спірною.

Зокрема, детальний аналіз черепа та інших останків, виявлених у Дманісі, припускає, що вчені марно говорили про безліч окремих видів предків людини.

Череп із Дманісі є єдиним недоторканим черепом із коли-небудь знайдених останків предків людини, яка жила у ранньому плейстоцені, коли наші попередники вперше вийшли з Африки. Череп може бути доданий до раніше знайдених там само, черепів, що належать п'яти стародавнім людям, швидше за все, літньому чоловікові, двом іншим дорослим чоловікам, молодій жінці та дитині.

Як передбачається, на місці виявлення черепів раніше був водопій, який предки людини ділили з гігантським вимерлими гепардами, шаблезубими котами та іншими звірами, жертвами яких могли стати колишні володарі черепів. Як вважають вчені, вони загинули протягом кількох сотень років один від одного.

"Ніхто ніколи не бачив такого добре збереженого черепу цього періоду. Це перший повний череп дорослого раннього Homo. Таких просто раніше не було", - розповів Крістоф Золлікофер, професор Інституту антропології Цюрихського університету, який працював над останками. Homo є родом людиноподібних мавп, який виник близько 2,4 млн років тому і що включає в себе вид людина розумна (Homo sapiens).

"Значення важко переоцінити. Це приголомшливо за своєю повнотою. Це буде справжньою класикою у палеоантропології", - повідомив Тім Уайт, експерт з еволюції людини з Каліфорнійського Університету у Берклі.

Знахідка у Дманісі належить до однієї з, як вважається, ранніх форм Людини прямоходячої, першого з наших родичів, що має пропорції тіла такі ж, як і в сучасної людини.

Цей вид виник в Африці близько 1,8 мільйона років тому, і, можливо, був першим, який вмів використовувати вогонь та готувати їжу. Скам'янілості із Дманісі показують, що Людина прямоходяча мігрувала так далеко в Азію незабаром після виникнення в Африці.

Найзначнішою знахідкою є останній череп, що належить дорослому чоловікові, виявлений у Дманісі. У цієї людини було довге обличчя та великі корінні зуби. Об'єм черепа виявився менше 550 кубічних сантиметрів, - це найменший об’єм з усіх черепів, які знайшли в цьому місці.

Такі незвичайні розміри знайдених черепів спонукали вчених зіставити різницю у розмірах черепа у сучасних людей та шимпанзе. У підсумку вони виявили, що Дманіські черепи відрізняються один від одного так само, як у сучасних людей та шимпанзе. Відмінності дозволяють зробити висновок, що африканські знахідки і черепи із Дманісі, належали не різним видам, а варіантам одного виду Людини прямоходячої.

"Усі, хто жив у той час у Дманісі, імовірно, просто Людина прямоходяча. Ми не говоримо, що палеоантропологи зробили в Африці якісь неправильні висновки, але у них не було того, що є у нас. Частині наукової спільноти це сподобається, але для іншої частини це буде шокуючою новиною", - заявив професор Золлікофер .

Таким чином, якщо вчені виявляться праві, дані знахідки будуть означати кінець для таких імен, як Hомо rudolfensis, Hомо gautengensis, Hомо ergaster і, можливо, Hомо habilis.

Нагадаємо, що у червні нинішнього року на півдні Іспанії археологи виявили зуб людини, яка жила 1,4 мільйона років тому.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини