Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
'Поради

Поради житомирського юриста: про що слід пам’ятати під час спілкування з колекторами

12-11-2013
Майже щодня доводиться надавати консультації знайомим (знайомим моїх знайомих, їхніх родичам, родичам їхніх родичів і т.д.) з приводу, того як треба себе поводити з так званими колекторами - особами, які наполегливо вимагають сплати заборгованість за споживчий кредит чи надані послуги. При цьому, зазвичай такої заборгованості або взагалі не існує або її розмір є неспіврозмірним із сумою реального боргу.

Перед тим як надавати поради відразу хочу зауважити, що колектори, як власне і банки, не мають права вилучати Ваше майно, проводити описи, обмежити Вас у використанні майна за відсутності законної підстави. У свою чергу єдиною правовою підставою для вилучення майна та звернення на нього стягнення є рішення суду, яке набрало законної сили, і яке виконується у встановленому законом порядку органами Державної виконавчої служби (ДВС). А відтак, саме до офіційних документів суду та ДВС слід ставитися серйозно, оскільки вони і є тими уповноваженими органами, які можуть позбавити чи обмежити права власності чи звернути стягнення на Ваше майно.

Щодо колекторів зауважу наступне

По-перше.

Якщо Вам дошкуляють так звані колектори необхідно передусім з’ясувати, на якій правовій підставі вони вимагають сплатити борг. Швидше за все Ви не укладали з колекторськими фірмами будь-яких договорів, а відтак Ваш борг їм відступив первинний кредитор (банк, кредитна спілка тощо). Відразу зауважу, що таке відступлення відбувається, як правило через те, що первинний кредитор не вбачає доцільності самостійного стягнення боргу. Це може відбуватися або через малозначність (невелика сума боргу) або через безперспективність, наприклад, сума боргу необґрунтовано завищена. Крім того, звернення до суду вимагає додаткових витрат, а судовий розгляд спору може бути вельми тривалий. Тому первинному кредитору вигідніше укласти договір про уступку права вимоги зі спеціалізованими фірмами, - колекторськими конторами.

Отже, якщо якісь особи вимагають щось сплатити, відразу вимагайте від них надання договору, на підставі якого у них виникло право вимоги до Вас. До договору повинен бути доданий розрахунок суми боргу. Увага! Розрахунок має бути таким, щоб можна було зрозуміти, що на що нараховувалося, а непросто вказівка: основний борг стільки то, відсотки стільки то, пеня стільки то.

По-друге.

Необхідно проаналізувати обґрунтованість вимоги. Слід пам’ятати, що відповідно до статті 61 Конституції України ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Пеня і штраф є різновидом юридичної відповідальності одного виду. А відтак, за прострочення платежу до Вас не може бути застосовано пеня та штраф одночасно, так як це суперечитиме вищезгаданій статті Конституції Ураїни.

Варто також звернути увагу на співрозмірність основного зобов’язання та нарахованих штрафних санкцій. Наприклад, реальна сума заборгованості складає 300 гривень, а за рахунок пені або штрафу вона збільшилась в рази. Тут слід пам’ятати, що відповідно до частини третьої статті 551 Цивільного кодексу України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Таким чином, навіть, якщо в кредитному договорі були передбачені шалені штрафні санкції, ще не факт, що їх вдасться стягнути з боржника в судовому порядку.

Взагалі то й нарахування відсотків за користування коштами колекторськими фірмами, на мою думку, є протиправним оскільки такі права мають лише фінансові установи. У статті 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» міститься визначення фінансової установи та їх різновиди. Так от серед вказаного переліку відсутні т.з. колекторські фірми. Тому цілком логічним є висновок: колекторські фірми, які діють на підставі договорів про уступку права вимоги, не мають права здійснювати нарахування відсотків за користування коштами.

Звісно, борги необхідно повертати! Але завжди слід відрізняти лихварів від чесних кредиторів, обґрунтовані вимоги від лихварської уяви. Банк, кредитна спілка, у разі наявності юридичної перспективи стягнення боргу навряд чи будуть відступати право вимоги до боржника колекторській фірмі. Отже, якщо Ви маєте справу з колекторами це означає, що стягнення з Вас боргу у судовий спосіб є маловірогідним і єдиним способом змусити Вас платити може бути застосування морального тиску. При цьому варто пам’ятати, що згідно українського законодавства ні колектори ні банки не мають права у позасудовий спосіб позбавити Вас майна. Сподіваюсь, що викладені мною зауваження стануть комусь у пригоді.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини