Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
    У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

    Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
    Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

    У Житомирі, Україні та й...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

Новини
У людей знову забирають землю через титанові руди

У людей знову забирають землю через титанові руди

16-07-2014
Весь 2013 рік жителі Пилипович, Чайківки, Торчина та Борщева, що в Радомишильському районі боролися проти видобутку ільменіто – титанових руд на територій сіл, що призвело б до повного знищення населених пунктів та екологічної катастрофи в Поліському краї.

Ще при владі Януковича вони змогли відстояти свої землі. Але вже сьогодні громади мусять знову ставати на захист сіл.

11 липня 2014 року на пасовище села Пилиповичі, яке є землями запасу, приїхала техніка і почала розорювати ґрунт . Люди оперативно зреагували: вийшли на поле, зупинили роботу тракторів та зажадали відповіді від влади.

В той же день зібрали депутатів Пилипівської сільської ради на позачергову сесію та представили відповідні документи. Від імені держави Головне управління Держземагенства в Житомирській області заключило договір оренди з фізичною особою згідно з яким передало в користування 42 0049 га на 49 років з правом субаренди за ціною 4 037 грн на рік. Варто зазначити, що грошова оцінка землі проведена не була. А датою укладення договору оренди зазначено 21 лютого 2014 року - криваві і страшні для України дні, коли на Майдані лилася людська кров, йшов дерибан земель.

- Як депутати сільської ради, так і селяни були обурені даним фактом. Землі віддані в оренду служать пасовищем для великої рогатої худоби пилиповців, а продаж молочних продуктів – єдиний дохід більшості сімей! Слід зазначити, що землі із запасу досі не отримали медики, вчителі які все життя жили і працювали в селі. Проте без відома громади їх віддали незрозуміло кому. Орендар запевняє, що хоче займатися вирощенням пшениці, проте коли йому запропонували взяти будь - які інші землі за територією села для обробітку, він категорично відмовився. В чому причина всім зрозуміло – на території орендованих земель розміщені поклади ільменіто – титанових руд! – говорить жителька Пилипович та депутат сільської ради Аліна Новіцька.
Селяни впевнені, якщо дане питання не вирішити, то вони не лише залишаться без пасовища і заробітку, але й не сьогодні – завтра землі передадуться в суборенду, і на їх території відкриють кар’єр, що стане початком знищення Пилипович та навколишніх сіл. Депутати селищної ради не проголосували на сесії за надання дозволу на оренду, а жителі села прогнали техніку з поля. Навколо даного питання об’єдналися громади сусідніх сіл і люди запевняють, що кістьми ляжуть на своїх землях, але нікому їх не віддадуть. Селян дивує, чому влада не хоче дати можливість їм жити і працювати на своїх споконвічних володіннях. Адже це право закріплено в статті 13 Конституції України – земля є об’єктом права власності Українського народу . Логічним є питання: чому землями, які знаходяться на території сільської ради, розпоряджаються не мешканці сіл?
Разом з цим президент Петро Порошенко взяв курс на розширення повноважень селищних громад, для того щоб люди відчули себе справжніми господарями на своїй землі. Але теперішня влада продовжує обмежувати селян в можливості користуватися тим, що їм по праву належить. На даний час громада написала звернення до Президента України, Генеральної прокуратури , Голови Верховної ради, Обласної ради та облдержадміністрації і сподівається, що дане питання вирішиться на користь селян.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини