Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Для тих хто прижився в Букачі Малинського району: Парламент дозволив реєстрацію місця проживання в дачних будинках

Для тих хто прижився в Букачі Малинського району: Парламент дозволив реєстрацію місця проживання в дачних будинках

12-09-2014
2 вересня 2014 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін у законодавство, якими запроваджується механізм вирішення проблем реєстрації місця проживання громадян, які проживають у садових і дачних будинках.

З вступом закону в силу громадяни отримають право переводити садове і дачне житло в статус житлових будинків. Обов'язковою умовою отримання статусу житлових будинків для такої нерухомості встановлено відповідність державним будівельним нормам.

Зокрема, законом доповнено такі законодавчі терміни, як "житло", "місце реєстрації", "реєстрація місця проживання": відтепер вважаються житлом приміщення, не призначені тільки для постійного, але й для тимчасового проживання. Відповідно, у них буде можлива реєстрація місця проживання (так звана «прописка»).

"Значна частина громадян, особливо в приміських зонах, проживає в садових і дачних будинках, які за рівнем пристосованості дозволяють постійне проживання в них. Однак, згідно з чинним законодавством, реєстрація місця проживання у них неможлива, оскільки юридично вони призначені для тимчасового проживання. У зв'язку з цим у громадян виникають труднощі, пов'язані з можливістю отримання соціальних пільг, пенсій, послуг поштового зв'язку, медичних послуг, працевлаштування та ін. Існує практика, при якій громадяни домагалися реєстрації шляхом захисту свого порушеного конституційного права на вільний вибір місця проживання в судовому порядку. Однак цей процес не є швидким та не всі готові йти до суду", - розповідає Денис Іщук з юридичної фірми «Величко Філь».

Процедура переведення дачних і садових будинків у житлові буде відбуватися у відповідності з порядком, встановленим Кабінетом Міністрів; на даний момент інформація про стадії прийняття такого порядку Кабміном відсутня. Рішення про переведення буде приймати орган місцевого самоврядування (сільські, селищні, районні, місцеві ради та ін).

Зазначимо, прикінцевими положеннями закону враховуються також інтереси мешканців дачних поселень та садівничих товариств, розташованих у приміських зонах. До проведення реформи адміністративно-територіального устрою такі поселення будуть обліковуватися за тим населеним пунктам, з якими вони пов'язані адміністративно територіально; органи місцевого самоврядування таких населених пунктів і будуть приймати рішення про переведення.

"Враховуючи зміст закону, процедура переведення дачних і садових будинків у житлові вимагатиме певної експертизи на відповідність будівельним нормам, звернення до органу місцевого самоврядування і прийняття ним рішення та ін. Тому, швидше за все, ця процедура теж не буде швидкою", - вважає юрист.

Законом внесено зміни у Житловий кодекс, Цивільний кодекс і закон "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання" (законопроект №2336а від 18 червня 2013 року). Документ направлений на підпис президенту 9 вересня 2014 року; у разі підписання він вступить в силу на наступний день після публікації.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини