Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
На Житомирщині заливають кутю пісним молоком із перетертого маку, горіхів та меду

На Житомирщині заливають кутю пісним молоком із перетертого маку, горіхів та меду

05-01-2015
Зерно, з якого готують кутю, символізує життя, мед — здоров'я, мак і горіхи — достаток, — каже філолог — 60-річна Оксана Шевкета зі Львова. Збирає рецепти різдвяної куті з різних регіонів. Щороку готує для родини іншу.

Кутю в Україні готують з різних продуктів. На Закарпатті гуцули роблять з ликів — шариків із тіста. Волиняки заливають узваром. На Львівщині густа, як каша: з пшона, з маком і горіхами, заправлена медом. На Сході замість пшениці кладуть рис, додають цукатів або варення. Деякі господині на Житомирщині заливають кутю пісним молоком із перетертого маку, горіхів і меду. На Буковині додають вино, солодку халву. —
Цього року готує густу кутю за галицьким рецептом з трьома видами горіхів. На ніч замочує у джерельній воді перебране і помите пшоно. 2,5 склянки пшона заливає літром води, ставить на малий вогонь. Не солить, не додає олії, цукру. Найкраще варити у старих чавунних каструлях або скороварках. За 2 год. закутує рушником. Ставить на 2 год. умлівати під батарею або в духовку. Склянку маку запарює півгодини в окропі. У макітрі розтирає до білого молочка.

Додаю три види горішків: волоські, лісові, пластинки мигдалю. Це діти замовляють таку багату кутю. Половину перемелюю у блендері в крихту, половину — дрібню ножем. Можна ще трохи підсмажити на сковорідці, аби хрумтіли. По неповній жмені кожного. —
Півсклянки родзинок запарює на годину. Додає у гарячу кутю разом з маком і горіхами. Настоює у теплі півгодини. Наприкінці кладе 4–5 ст. л. липового меду. В гарячу страву мед не додають, бо втратить корисні властивості.

Варю стільки, аби зараз з'їсти. Якщо плануєте і наступного дня, додавайте мед і родзинки перед подачею на стіл. Заправлена медом кутя швидко скисає. Родзинки розмокають і втрачають смак. —
На Водохрещу Оксана Павлівна планує приготувати ячмінну кутю зі свіжими фруктами за рецептом господині з Луганщини. Півсклянки ячменю заливає 6–7 — води, ставить на вогонь на 2 год. Додає півсклянки молока за 20 хв. до готовності, аби кутя була напіврідка. Розморожує малину, суницю і полуницю, з варення виймає вишні. Півсклянки жовтих родзинок запарює, ріже навпіл. У цю кутю мак не додають, але можна взяти вершкове масло. Перемішує, додає 4–5 л. цукру або меду.

Бобальки обкатують у маку

69-річна Марія Івашків з Ворохти на Івано-Франківщині замість традиційної куті із пшона готує бобальки.

Навчила бабуся. Їх роблять у Словаччині та деяких районах Карпат, — каже. — На різдвяний стіл ставлять замість куті. —
Склянку теплої води розмішує з 4 ст. л. цукру і пакетиком сухих дріжджів. Додає 0,5 кг пшеничного борошна, замішує рідке тісто. Ставить у тепле місце на годину.

Коли тісто геть рідке, можна підсипати муки. Роблю ковбаски завтовшки чотири пальці, розрізаю на шматочки по 3 сантиметри. Викладаю на деко, ставлю в розігріту духовку на 20 хвилин. Тістечка тверді. Тому в мисці заливаю їх на хвилину-дві окропом. Як на кутю, товчу мак, дрібню горіхи, запарюю родзинки. У глибокій мисці все перемішую, аби кожен бобалик був об —катаний у мак і горішки. Подаю на стіл у глиняній макітрі.


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини