Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
    У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

    Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
    Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

    У Житомирі, Україні та й...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

Новини
2 лютого стартує благодійна донорська акція

2 лютого стартує благодійна донорська акція

31-01-2011
За власною ініціативою представники «Фронту Змін» та ініціативна молодь Житомирщини вирішили вперше стати донорами прийняти участь в акції і подарувати свою кров у лікарні м. Житомира для хворих, які потребують компонентів та препаратів крові. Мета акції: привернути увагу суспільства до такої важливої на сьогоднішній час теми: «Розвиток донорства крові та її компонентів в Житомирській області».

Загальна чисельність донорів по Україні зменшилася з 1990р. на 53%. Впродовж 5 років щорічний середній темп зниження чисельності донорів по Житомирській області складає 7 %.

Для дотримання принципу самозабезпечення країни компонентами та препаратами крові Рада Європи рекомендує 40-50 донацій на 1000 населення. В Україні на 1000 населення припадає від 8,1 до 34,0 донацій, по Житомирській області в 2010р. - 15,6 донацій. Існуюча тенденція скорочення донорів зменшить на 15-20 % обсяги невідкладної гемотрансфузійної допомоги.

Щорічно більше 10 000 населення нашої області отримують гемотрансфузійну терапію, серед яких 2 тисячі дітей. Компоненти і препарати крові через їх унікальні властивості нічим замінити не можна, а єдиним джерелом крові є тільки здорова людина - донор. Щорічно обласний центр крові приймає майже 25 тис. бажаючих стати донором, більше 20 тис. ними стають.

Кандидат в донори перевіряється на наявність в Реєстрі осіб, яким відмовлено в донорстві, в лабораторії визначається група крові, рівень гемоглобіну і АЛТ, проводиться огляд терапевтом, який дає заключення щодо можливості кандидата стати донором. Заготовлення крові та її компонентів здійснюється тільки системами одноразового використання. Донорам плазми і клітин крові проводять додаткові клініко-біохімічні дослідження. Донація крові проходить 5-10 хв., отримання тільки плазми (плазмаферез апаратним методом) - 45 хв., до 1,5 години (ручним методом). Донація однієї дози тромбоцитів ручним методом триває до 2,5 годин. Кров кожного донора обстежується на наявність вірусів гемотрансмісивних інфекцій (ВІЛ-інфекція, гепатит В, гепатит С, сифіліс).

Компоненти та препарати, виготовлені обласним центром крові, рятують і зберігають життя від самого народження людини. Пацієнт отримує саме той компонент, який йому необхідний, тож кров одного донора може допомогти декільком хворим.

Обласний центр крові сподівається, що це лише перша ластівка. Що така благородна справа буде мати розвиток і приверне до себе ще багато небайдужих людей, готових допомогти тим, хто потрапив у біду.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини