Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Житомирські лікарі радять літнім людям мати хобі для профілактики хвороби Паркінсона

Житомирські лікарі радять літнім людям мати хобі для профілактики хвороби Паркінсона

10-04-2015
11 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.


Про це повідомив прес-центр департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

Цей день проводиться за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та покликаний підвищити інформованість суспільства про захворювання, надати підтримку хворим паркінсонізмом та їх сім’ям.

Дата вибрана не випадково, адже саме 11 квітня народився англійський лікар Джеймс Паркінсон, який у 1817 році опублікував матеріал “Есе про тремтливий параліч”, завдяки чому увіковічнив своє ім’я.

Хвороба Паркінсона – одне із найпоширеніших нейродегенеративних захворювань нервової системи, яке займає друге місце після хвороби Альцгеймера.

Основні ознаки хвороби полягають у тремтінні рук, сповільненості рухів, скутості, болях, порушеннях рухової динаміки і психіки. З появою утруднення у руховій сфері можуть з’явитися такі порушення, як депресія, апатія, порушення сну, а за відсутності необхідної корекції наростають проблеми з пам’яттю. Зіпсований настрій, байдужість до себе та оточуючих, зниження уваги та здатності вирішувати проблеми часто є більш інвалідизуючими чинниками, ніж основні, рухові прояви хвороби.

У світі налічується понад 4 млн. хворих на цю недугу. Згідно з офіційною статистикою МОЗ в Україні зареєстровано 25076 хворих на хворобу Паркінсона, що становить 65,0 на 100 тис. населення.

За словами обласного позаштатного невропатолога, лікаря-невролога обласного медичного консультативно-діагностичного центру Наталії Герасимчук, у Житомирській області зареєстровано 563 осіб (54,9 на 100 тис.) з хворобою Паркінсона. Порівняно невелика захворюваність на цю недугу в нашій області насамперед пов’язана з низьким відсотком її виявлення, поганою обізнаністю жителів області, а подекуди, і самих лікарів із ознаками цього захворювання. Відіграє певну роль й менталітет населення. Як правило, хворі звертаються до невролога з уже вираженими клінічними ознаками.

У Житомирській області функціонує кабінет для надання допомоги хворим з екстрапірамідними порушеннями (в тому числі хвороба Паркінсона) на базі комунальної установи «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр».

Вченим сьогодні вже багато відомо про те, як розвивається це захворювання, що відбувається в мозку людини при цьому, проте так і залишається до кінця нез’ясованим той пусковий фактор, який запускає процес руйнування клітин мозку.

Захворюваність паркінсонізмом не залежить від статі, раси, соціального статусу, виду трудової діяльності, регіону проживання.

Факторами ризику розвитку захворювання вчені вважають, насамперед, вік. Доведено, що в процесі старіння у людини зменшується кількість дофаміну в мозку: кожні 10 років життя на 10 %. Ділянка мозку, де виробляється дофамін, є дуже енергетично чутливою. Тому надмірна кількість провокуючих чинників, таких як психоемоційний стрес, супутня судинна патологія на фоні атеросклерозу та артеріальної гіпертензії, вживання деяких ліків, несприятливий вплив навколишнього середовища призводить до швидшого її руйнування, тим паче, якщо в людини ще є генетична схильність.

На сьогоднішній день хвороба Паркінсона залишається у когорті невиліковних хвороб. Натомість сучасна медицина має багато методів покращення стану хворого. У разі своєчасного діагностування та призначення адекватного лікування, пацієнти із хворобою Паркінсона можуть тривалий час продовжувати активний спосіб життя.

Жодного способу на 100 % захистити себе від цієї недуги не існує. Основними ж засобами профілактики хвороби Паркінсона є ведення здорового способу життя та раціональне повноцінне харчування.

Людям похилого віку доцільно мати певні хобі, наприклад, займатися садівництвом, розведенням квітів, - резюмує прес-служба.

Це підтримуватиме певний рівень фізичної активності, заповнить дозвілля та дасть багато позитивних емоцій.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини