Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
У Новограді-Волинському під час нацистської окупації загинули в концтаборі, розстріляні та страчені понад 40 тисяч людей

У Новограді-Волинському під час нацистської окупації загинули в концтаборі, розстріляні та страчені понад 40 тисяч людей

07-05-2015
У місті Новограді-Волинському нагадали про кількість жертв Другої Світової війни: це 40 тисяч військовополонених та мирних жителів.

Про це повідомляє офіційний сайт Новоград-Волинської міської ради з посиланням на відділ культури міськради.

«Протягом тимчасової нацистської окупації на території міста Новоград-Волинський Житомирської області загинули в концтаборі, розстріляно та страчено понад 40 тисяч осіб військовополонених та мирного населення міста та району.

Загальна кількість поховань на військовому кладовищі складає 895 осіб, з них 558 воїнів загинуло при обороні міста в липні 1941 року, при визволенні міста в січні 1944 року та від ран в шпиталях. Решта поховань на військовому кладовищі – 337 - є місцями поховання військовослужбовців, які померли в післявоєнний період.

На другому міському кладовищі (колишньому Ржатківському) поховано 126 воїнів, які загинули під час оборони міста в 1941 році та померли від ран в шпиталях протягом 1944 року. Поряд, на вул. Макаренка, є місце поховання, на якому поховано 73 воїна-визволителя міста, 17 загиблих від ран та 3 поховання 1941 року.

В братській могилі в районі Смолки поховано 11 воїнів – визволителів.

Найбільший «урожай» жертв нацистського режиму зібрав розташований на території міського парку культури і відпочинку, загальноосвітніх шкіл № 2 і 5 концентраційний табір для радянських військовополонених.

За оцінками комісії з питань дослідження злодіянь нацистських загарбників, у двох братських могилах поховано 25-30 тисяч військовополонених, які загинули від голоду, інфекційних хвороб, звірячих медичних експериментів та щоденних розстрілів.

Братські могили жертв нацизму – це місця розстрілу євреїв, військовополонених та партійних активістів із сіл району. Одна з таких могил розташована біля фабрики «Жако» (за оцінкою комісії з питань дослідження злодіянь нацистських загарбників тут поховано близько 3200 осіб), друга – в Парку Перемоги біля Будинку офіцерів (близько 800 жителів міста – євреїв, в основному жінок і дітей).

Дві могили майже поряд одна до одної – на вулиці Чехова: одна в виробничій зоні колишнього ремонтно-транспортного підприємства (800 військовополонених та євреїв), друга біля наркодиспансеру (близько 200 жителів міста).

Ще дві могили на вул. Волі: одна з них поблизу колишньої в’язниці, на території якої та навкруги неї протягом всього періоду нацистської окупації проводились масові розстріли, внаслідок яких обірвалося життя майже 7200 людей; друга – на території КЕЧ, в якій поховано більше 300 осіб, в тому числі розстріляні члени сімей підпільників.

Також не слід забувати, що протягом 1944-1945 років в місті тимчасово базувалися більше десяти пересувних шпиталів. Воїнів, померлих від ран в цих шпиталях, в той період ховали на території парку культури і відпочинку (на цьому місці нині залишилися могили генерал-майора Панкратова Й.М., підпільників Коваля М.П. і М’якишева К.П., решта поховань в 1950-60-ті роки перенесена на військове кладовище) та на території нинішнього скверу Слави (також перенесені на військове кладовище).

За період окупації господарству міста та району були нанесені збитки в сумі 215 млн. крб. у довоєнних цінах. Не можна забувати й те, що 15 населених пунктів району було спалено. За період окупації 1753 юнаків та дівчат з міста було відправлено на роботу до Німеччини, досі невідома доля 407 з них», - йдеться в повідомленні.
Джерело статті: Житомир-інфо

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини