Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Хто і що нам сниться?

Хто і що нам сниться?

26-02-2016
Офіційна наука не може повністю пояснити наші сни, хоча відомо багато фактів. Ось деякі з них.

ЧЕРЕЗ п’ять хвилин після пробудження ми вже не пам’ятаємо і половини своїх снів, а через десять — навряд чи зможемо пригадати й десять відсотків. Забувається близько дев’яноста відсотків усіх сновидінь.

Відомі випадки, коли поети, письменники, учені бачили сни, у яких складали вірші, писали прозу або придумували нову наукову теорію. Саме їм зобов’язані своєю появою на світ «Дивна історія доктора Джекіла та містера Гайда» Роберта Стівенсона, «Франкенштейн» Мері Шеллі, знаменита періодична система хімічних елементів — таблиця Д. І. Менделєєва.

Доведено, що сни запобігають нервовим розладам. Учені провели експеримент: його учасникам давали спати 8 годин, однак будили на початковій фазі кожного сну. Через три дні в усіх без винятку випробовуваних спостерігалися труднощі з концентрацією уваги, дратівливість тощо. Коли їм зрештою дали можливість бачити сни, то науковці звернули увагу на те, що їхній мозок компенсує відсутність снів у попередні дні.

Нам сниться тільки те, що ми спостерігали. Уві сні нерідко бачимо незнайомих осіб, проте й не підозрюємо, що це обличчя реальних людей — тих, кого ми зустрічали протягом усього життя, хоча й не запам’ятали. Мозок не «вигадує» нових персонажей. Сумніваєтеся? Насправді давно доведено, що незнайомі люди, які сняться, колись, хоча й випадково, але таки нам траплялися. Так, може наснитися людина, котра заправляла автомобіль нашого дідуся років 40 тому. За все своє життя ми бачимо тисячі людей, які потім можуть наснитися.

У 12% людей сни виключно чорно-білі, у решти — кольорові. Існує кілька типових груп сновидінь для всіх: ситуації в школі або на роботі, спроба врятуватися від переслідування, падіння з висоти, смерть людини, випадання зубів, політ, провал на іспитах, аварії тощо. Події, які ми бачимо у снах, не бувають буквальні. Це своєрідна символічна мова знаків і символів, якою наша підсвідомість спілкується з нашою свідомістю. Більшість снів відображає ту чи іншу емоцію, тому не варто сприймати кожен, навіть із найлогічнішим сюжетом, беззастережно. Підсвідомість надсилає нам тільки сигнали, а не чіткі образи.

На наші сни впливають зовнішні подразники. Кожний із нас випробував це на собі: підсвідомість робить частиною сну фізичне відчуття, властиве нам саме на цей момент. Людям, яких мучить спрага, підсвідомість «підкидає» образ склянки води. Вони намагаються напитися (уві сні, звісно), знову відчувають спрагу, знову бачать склянку води і так, доки не прокинуться і не зрозуміють, що й справді хочуть пити, й не нап’ються вже в реальному житті. Так підсвідомість «підказує», що потрібно прокинутися. Під час сну ми «паралізовані»: наше тіло скуте, здебільш для того, щоб воно не повторювало рухів, які нам сняться.

Беззаперечно одне: сон — важлива функція організму, за відсутності якої людина гине.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини