Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
Головне, щоб діти мали не лише свою думку, але й відчували право на неї

Головне, щоб діти мали не лише свою думку, але й відчували право на неї

29-06-2011
Влітку, коли відпочивають школярі, вчителі, зазвичай, підводять підсумки та готуються до нового навчального року. Ми вирішили зустрітись з людиною, яка знає найбільше про освіту міста – начальником міського управління освіти Валентином Арендарчуком. Днями закінчилась зміна відпочинку у пришкільних таборах, де більше тисячі дітей отримали можливість з користю для здоров’я та розвитку провести перший місяць канікул. Як був організований та проходив відпочинок? - було наше перше запитання.

- Зміна в пришкільних таборах, якій передувала серйозна підготовча робота розпочалась 2 червня та тривала 14 днів, не враховуючи вихідні. Діти, загалом 1323 школяра, були забезпечені триразовим харчуванням. 11 гривень на день виділялось і бюджету, 9 - за рахунок батьків. Головне, що це було не просто перебування в таборі, а насичена, корисна, пізнавальна та виховна діяльність. Вперше цього року діяли три школи обдарованої молоді: лідерів учнівського самоврядування на базі 5 школи, з питань іноземних мов на базі 23 гуманітарної гімназії і за фізико-математичним напрямком плюс інформатика на базі 25 ліцею. Як бачите, ми нарощуємо оберти, в минулому році у нас діяла одна така школа. З дітьми працювали викладачі Державного університету ім. І. Франка, проводились екскурсії, походи до музеїв, театру, кіно, бібліотек, діяли спортивні секції. І батьки і діти задоволені (Валентин Васильович дістає із папки подяки, які управління вже отримало за цьогорічну таборівку – ред.)

- Минулого року в Дитячо-юнацькій спортивній школі № 2 (ДЮСШ №2), підпорядкованій вашому управлінню, стався конфлікт між тренерами різних дисциплін, керівництвом школи та управлінням. В чому полягала проблема і чи вирішена вона остаточно?
- Питання тоді було пов’язане з орендарями (секція Айкідо). Вони хотіли розширити час перебування за межі договору оренди, яким зараз обмежено час їх тренувань. Але для цього вони повинні бути в державному компоненті. Тобто має бути програма, методичні розробки, відповідні дипломи, цілий ряд документів і Айкідо повинно входити в річний навчальний план школи.
В школі також в той час була проведена перевірка і знайдено ряд суттєвих недоліків. В результаті попередній директор за власним бажанням вирішив звільнитися. В січні цього року було призначено Бориса Олександровича Ревнівцева. Він – заслужений тренер України, майстер спорту, заслужений працівник фізкультури та спорту. Свого часу підготував багато майстрів спорту і чемпіонку світу з самбо 1986 року Ольгу Зарицьку. Це була сенсація для Житомира. Коли призначали, поставили йому завдання відродити школу і вже є позитивні зрушення: почалось покращення матеріально-технічної бази, ідуть ремонтні роботи, створюються нормальні умови для тренувань. Борис Олександрович горить бажанням працювати: шукає спонсорів, меценатів, приходить з новими ідеями та думає про можливості їх втілення в життя та вирішення проблем. З його приходом заспокоїлась ситуація в колективі, збільшилась кількість змагань на базі школи. Вперше за багато років був проведений міський турнір по дзюдо за участі команд з області.
Ми очікуємо, що Борис Олександрович зможе збільшити кількості дітей в школі, зробити її більш привабливою, з ім’ям та репутацію. Для цього потрібні умови, досягнення. Батьки мають бачити, в які умови та яким тренерам віддають дітей. Хотілося б, щоб школа стала лідером спортивної підготовки в місті, щоб діти перемагали на змаганнях всіх рівнів, і із задоволенням займались. Цього року вже є перемоги наших дітей на рівні країни в юнацьких розрядах.

- В деяких містах України були випадки смерті дітей підчас фізкультури, це якось вплинуло на навчальний процес з цієї дисципліни в житомирських школах?
- Зараз послаблені нормативи. Підходимо дуже акуратно, щоб фізкультура не пішла на шкоду. Нажаль, діти набагато менше займаються спортом, ніж раніше. Є зараз така проблема – комп’ютер, який для учнів стає наркотиком. Але ми намагаємось залучати дітей до спорту. В кожній школі є факультативи по спорту, які ведуть вчителі фізкультури. Не вистачає пропаганди спорту та здорового способу життя на рівні суспільства. Раніше всі бігли крос перед роботою чи навчанням, це захоплювало молодь. А у нас зараз телебачення явно перегинає палку з прямою та опосередкованою рекламою алкоголю та сигарет, особливо, коли це роблять кумири молоді. Важко уберегти від цього впливу дітей. Ми повинні протистояти такому негативному впливу в тому числі і в школах. Ми проводимо багато акцій, різні заходи і лекції лікарів. Але найголовніше - виховання дітей в родині.
Міська влади зараз приділяє багато уваги відродженню спортивного духу та потягу до здорового способу життя у молоді. Взимку, за ініціативи міського голови Володимира Дебоя, було проведено декілька акцій. Це - відвідування ковзанок дітьми з усіх шкіл міста в рамках уроку Дня здоров’я. Вперше за багато років в гідропарку була влаштована лижня, закуплені лижи. Ми мали можливість бачити, з яким захопленням діти катались. Добре, що такі акції відбуваються на рівні міського керівництва та ще й на власному прикладі. Це дає певний оптимізм щодо з часом ми зможемо розширити інтереси дітей, відірвавши їх від комп’ютерів та сприятимемо покращенню здоров’я.

- Професія вчителя не значиться в списку найбільш оплачуваних, це відображається на кадровому складі наших вчителів?
- Людина, яка йде до школи, повинна розуміти, що доведеться жертвувати своїм особистим часом, щоб дати дітям більше уваги. Це має бути покликання. Скажу з власного досвіду: спілкування з дітьми, їх енергетику, любов, вдячність - не купиш ні за які гроші. Тим, хто вважає, що це не їх професія, радив би залишити її, щоб неякісна робота не відображалась на учнях. У нас дуже сильний кадровий склад вчителів, вони можуть бути і наставниками для молоді. Навіть із дуже хорошою теоретичною підготовкою після вузу дуже важливо мати практику, щоб знати як викласти матеріал, як донести знання до дітей. Важливо мати вміння навчити.

- Результати сильного кадрового складу відображається на результатах зовнішнього оцінювання? Як місто показує себе на рівні України?
- Про цьогорічні показники говорити зарано, воно закінчиться тільки на днях. В минулих роках ми пройшли ЗНО досить якісно. Результати завжди аналізуємо на методичних об’єднаннях даємо рекомендації, де потрібно щось покращити, підтягнути, що діти краще засвоюють, що дається складніше. Далі вчителі мають змогу вносити корективи. Ми також дивимось на результати наших дітей на олімпіадах рівня області та України. Тут є про що говорити. Є також досягнення наших методистів з науково методичного центру управління освіти. Їхні розробки були представлені на міжнародній виставці освіта 2010-2011. Ми привезли з Києва медалі та грамоти, наші публікації є в журналі «Флагман освіти України».

- На скільки гострою є проблема переповнення дитячих садків, з якою стикнулись багато міст країни через збільшення дітей в порівнянні із попередніми роками?
- У нас є така проблема. Вона пов’язана в тому числі і з тим, що відомчі садочки часто не передавались підприємствами в нашу мережу управління освіти, а використовували під інші цілі чи просто їх не могли утримувати і закривали. Але знаєте, ця хвиля може пройти і знову дітей буде менше. Ми тут не можемо говорити про те, що така ситуація буде постійною. Хочу сказати, що не дивлячись на наповненість дитячих садочків, у нас немає черги, ми все одно беремо всіх дітей. Якщо є десь кращі вільні місця, то пропонуємо батькам звернутись в той садочок, щоб не переповнювати той садочок, який вони хочуть, і не погіршувати умови перебування малюків. Зараз ми будемо аналізувати ситуацію по 2007-2008 роках народження, дивимось на 2-3 роки вперед.
На відміну від дитячих садочків за ці роки нам вдалось зберегти всю нашу позашкільну мережу – дві наші спортивні школи, будинок творчості дітей та молоді, «Сонечко»,будинок технічною творчості дітей та молоді, школа юного десантника. Там працюють дуже талановиті діти та педагоги. Учні часто привозять з загальноукраїнських змагань призові місця. Коли до нас приїжджали іноземні делегації, вони було вражені досягненнями наших дітей. У нас є багато планів для подальшого розвитку цього напрямку.

- Не так давно в одному з видань міста ваше управління звинуватили в тому, що на тендерів було закуплено м'ясо для дітей за завищеною ціною. На скільки це відповідає дійсності?
- Такі, м’яко кажучи, припущення абсолютно безпідставні, що, власне, доведено всіма контролюючими органами. Поясню ситуацію. Справа в тому, що у 2006 році постановою Кабінету міністрів тендерні процедури були передані головному розпоряднику коштів, тобто управлінню. Раніше, цим займався міськвиконком. Процедура дуже складна, з багатьма вимогами, дотримання яких обов’язково перевіряється на всіх етапах протягом трьох місяців. Наше управління має тендерний комітет, який проводить процедуру, особисто я до нього не входжу. В тендерах є завжди той, хто виграв, і хто програв. Останній завжди не задоволений. В тендері на закупівлю м’яса, про який йшлося в публікації було три учасника. Один з них був недопущений за листом правоохоронних органів, оскільки були виявлені неправдиві відомості в поданих документах. Таким чином, залишилось два учасники, той, що дає нижчу ціну - перемагає. Але для того, щоб не було завищеної ціни, управління освіти ввело практику, коли в договорах ми записуємо, що ціна на поставку будь-якої продукцію не може бути більшою за середньостатистичну. Є ще варіант розривати угоду, але тоді - заплатити неустойку. Середньостатистична ціна – офіційна цифра, яка за нашим запитом у вигляді довідки надається Державним управлінням статистики.
М'ясо, яке було закуплене на тендері – яловичина - має найвищу якість, без кісток, без плівок, жилок охолоджене (це обов’язкова вимога для дитячого харчування). А коли говорять про ціну в статті, то порівнюють з напівтушками, де тільки 20% іде м’яса вищого ґатунку, решта 1- 3. Тому ціна виходить під тридцять гривень. Цей пункт в угодах щодо не перевищення середньостатистичної ціни одразу відкидає будь-які можливості завищення витрат на тендерних закупівлях. Будь-хто боже отримати відповідну довідку про ціну в управління статистики та переконатись в цьому.

- Ви довгий час працювали вчителем, чи не сумуєте за цією роботою, адже посада не передбачає щоденного спілкування із дітьми?
- Так, я - вчитель історії та права, а вчителя колишніми не бувають. Я все життя пропрацював в 19ій школі від вчителя до директора. З дітьми я досі продовжую працювати в школі, у мене є шість уроків в 8-10 класах. Це для того, щоб не втратити кваліфікацію та вчительський стаж. Мені це цікаво і хочу тримати себе в формі. Я повинен вміти провести урок і зробити це на належному рівні. З дітьми цікаво працювати. Це віддушина для мене, коли дивишся на ці розумні очі, обличчя, стараєшся, щоб учні були захоплені твоїм предметом. Гуманітарні предмети такі, як історія, вже самі по собі повинні розпалити інтерес. Якщо ти будеш давати тільки те, що в параграфі, то ніколи не будеш цікавим. Потрібно дати їм більше, ніж вони можуть прочитати самі. Головне, щоб діти мали не лише свою думку, але й відчували право на неї. Тільки так ми можемо виховати особистість.
Автор статті: Розмову вела Аліса Іванова

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини