Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
З агрусу роблять не тiльки дуже смачне варення - його можна навiть... засолити

З агрусу роблять не тiльки дуже смачне варення - його можна навiть... засолити

20-07-2017
Напевно, кожен iз дитинства пам'ятає неповторний смак агрусу -- цих зелених чи фiолетових кисло-солодких ягiд. Та й сьогоднi найкраща забава для дiтлахiв, яких влiтку вiдрядили на село чи дачу, -- оббирати цi смугастi "мiнi-кавунчики" з колючого куща та вiдразу вiдправляти до рота, де вiн немов вибухає свiжою м'якiттю.

Мiж тим, ця непоказна ягiдка виводить з органiзму важкi метали та радiоактивнi речовини. Про це каже дієтолог, кандидат медичних наук Олександр Мартинчук.

- Чим корисний агрус?

- За кiлькiстю корисних речовин вiн може посперечатися з такими визнаними "авторитетами", як полуниця, смородина, черешня. Агрус мiстить мiстить натрiй, калiй, магнiй, залiзо та фосфор, а також велику кiлькiсть вiтамiнiв С та А. Завдяки цьому, у спекотнi днi ягоди агрусу допоможуть нормалiзувати серцеву дiяльнiсть та тиск.

Агрус також корисний при недокрiв`ї, шкiрних хворобах, його застосовують для нормалiзацiї роботи кишкiвника. Речовини, якi мiстяться в ягодi, допомiжнi при хворобах нирок та печнiки. А у сумiшi з медом агрус буде помiчним людям, якi мають частi кровотечi.

Є навiть данi, що агрус виводить з органiзму токсини, а також радiоактивнi речовини -- стронцiй та кобальт. Тому агрус треба обов'язково вживати людям шкiдливих професiй та тим, хто живе в екологiчно забруднених районах.

-Чи можна порекомендувати агрус людям iз зайвою вагою?

- От тут би я не радив цю ягоду. Адже пiсля винограду, агрус -- найкалорiйнiша з ягiд. Тим, хто хоче схуднути, агрус не помiчник. Хоча сiк з агрусу, який має легку проносну, сечо- та жовчогiнну дiю, рекомендується людям з порушенням обмiну речовин.

-Кому ще не можна агрусу?

- Не варто його вживати людям з виразковою хворобою та дисбактериозом кишкiвника, адже клiтковина та органiчнi кислоти будуть лише подразнювати хворi органи. А через високий вмiст цукру його небажано вживати дiабетикам.

-Варення з агрусу - напевно, одне з найсмачнiших у свiтi. А ще якось можна заготовити цi ягоди?

- З агрусу роблять дiйсно дуже смачне варення, компоти та соки. А ще його можна... засолити. Ягоди кладуть у банку та заливають охолодженим розсолом (на лiтр води - 50 грамiв солi) та ставлять пiд гнiт у холодне мiсце на пiвтора-два мiсяцi. За цей час завершиться процес ферментацiї, i агрус буде готовим до споживання. Солений агрус моржна використовувати для приготування салатiв, а також подавати до м'ясних та рибних страв. Оригiнально i дуже смачно.

А ще з агрусу можна зробити гострий соус. Для цього беруть кiлограм ягiд, сумiш кiнзи, кропу, петрушки, 10 зубчикiв часнику, чайну ложку солi та гострий стручковий перець. Ягоди варять до м'якостi у водi, а потiм перетирають через сито до стану пюре, до якого додають подрiбненi приправи та варять ще 15 хвилин на слабкому вогнi. Такий соус можна додавати до гарнiрiв, салатiв, м'яса, птицi та риби.




На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини