Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
21 ВЕРЕСНЯ - ДРУГА ПРЕЧИСТА: ЩО ОЗНАЧАЄ СВЯТО ТА ЯКІ ЙОГО НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

21 ВЕРЕСНЯ - ДРУГА ПРЕЧИСТА: ЩО ОЗНАЧАЄ СВЯТО ТА ЯКІ ЙОГО НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

20-09-2017
21 вересня, православні християни святкують Різдво Пресвятої Богородиці, яке у народі називають другою Пречистою. Перша була 28 серпня, буде ще третя – 4 грудня.

Що треба знати про народження Діви Марії, а також звичаї, традиції і прикмети, пов’язані зі святом.

Що означає Різдво Богородиці У цей великий день, на рубежі Старого і Нового Завіту, у Назареті в сім’ї праведних Якима і Анни з’явилася на світ Діва Марія, якій судилося стати матір’ю Ісуса Христа. Богослужіння цього дня повні радісних тонів, як на Різдво Христове або його світле Воскресіння.

Головні мотиви цієї радості – кінець бездітності праведних Якима та Анни, це початок нашого спасіння, це особлива роль і значення Богородиці в ділі спасіння людства. Вважається, що в цей день потрібно просити про найпотаємніше – і Богородиця обов’язково допоможе. Для тих сімейних пар, у яких немає дітей, особливо актуально в цей день молитися про народження дитини.

Традиції та прикмети на другу Пречисту. Багато заборон у православ’ї пов’язані з постами. Але на Різдво Богородиці посту немає, тобто віруючим можна їсти будь-яку їжу.

На Русі у цей день хлібороби дякували Богородиці за зібраний урожай та просили допомоги на рік майбутній.

До Різдва Богородиці намагалися зібрати весь урожай, а пасічники починали готувати бджіл до зимівлі – прибирати вулики. Недарма в народі ходили такі приказки: Прийде Пречиста – буде чисто-чисто.

У цей день раніше ходили один до одного в гості. Вважалося, чим більше страв стоїть на столі, тим багатшим буде наступний урожай.

З давніх часів в Різдво Богородиці жінки рано вранці намагалися піти на водойми. Вважалося, якщо жінка вмиється до сходу сонця, то краса її збережеться до самої старості. Також для міцного здоров’я дітей обливали на порозі водою.

Існувала також спеціальна прикмета на заміжжя: вважалося, що якщо дівчина вмиється до сходу сонця, то її обов’язково посватають в цьому році.

У цей час на берегах водойм хлопці та дівчата водили хороводи, влаштовувалися веселі ігри з вибором пари. Саме в цей період можна було цілуватися без косих поглядів батьків і сусідів.

Щоб бути здоровим, у цей день спалювали старий одяг і взуття. Хорошою прикметою у цей день вважалося забруднити руки чимось чорним. Це означало, що незабаром можна отримати вигідну пропозицію, пов’язану з грошима і прибутком. Щоб прикмета гарантовано збулася, неодмінно слід наступити на віник і постояти на ньому хоча б пару хвилин.

Слідкували цього дня і за погодою. Яка погода на другу Пречисту – такою буде і вся осінь. Якщо на Різдво Богородиці сонячно, то і осінь чекає тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо ж небо похмуре – осінні холоди прийдуть з дощами.


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини