Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини

Івану Дем'янюку посмертно відмовили в американському громадянстві

29-06-2012
Апеляційний суд шостого судового округу США в Цинциннаті (Огайо) відхилив позов про посмертне відновлення американського громадянства Івану Дем'янюку, звинуваченого у пособництві нацистам.

Таким чином, суд залишив в силі рішення нижчої інстанції, винесене в 2011 році. Тяжба з владою США про повернення Дем'янюку американського громадянства почалася ще за його життя.

У 2011 році окружний суд в Клівленді відхилив вимогу позивача. В квітні, вже після смерті засудженого, його рідні подали апеляцію. Однією з причин тяжби стало бажання дружини Дем'янюка отримати від американських властей соціальні виплати, які, на її думку, належали померлому.

У заяві позивачі вказували на відмову судді долучити до справи доповідь колишнього агента ФБР Томаса Мартіна, який в 1985 році засумнівався в причетності Дем'янюка до злочинів нацистів.

Зокрема, він припустив, що посвідчення охоронця концтабору на ім'я Дем'янюка могло бути підроблено радянськими спецслужбами.

Сам Мартін у відповідь на запит суду пояснив, що його висновки побудовані виключно на основі припущень і ніякими доказами не підкріплені.

Представники Дем'янюка, в свою чергу, стверджували, що відмова долучити документ без належного вивчення був незаконним. Виносячи рішення, апеляційний суд також відмовився прийняти до уваги доповідь колишнього агента.

У постанові також сказано, що апеляція відхилена за безпідставністю її подачі. Крім того, суд відмовився розглядати її через смерть самого Дем'янюка.

У 2011 році Джон Дем'янюк був визнаний німецьким судом винним у пособництві нацистам у вбивстві понад 28 тисяч осіб в концтаборі Собібор на території Польщі. Його засудили до п'яти років в'язниці, але залишили на волі за станом здоров'я.

Уродженець України Дем'янюк (справжнє ім'я Іван Марченко) став громадянином США в 1958 році. Дізнавшись, що він підозрюється у співпраці з нацистами, міністерство юстиції США в 1977 році зажадало позбавити його громадянства, що було виконано в 1981 році. У 1986 році українця видали Ізраїлю, де його засудили до страти, проте в 1993 році з нього зняли звинувачення за браком доказів. Повернувшись в США, в 1998 році Дем'янюк відновив громадянство, однак в 2004 році знову позбувся його.

У 2009 році, після пред'явлення звинувачень німецької прокуратурою, він був депортований в США. 17 березня 2012 Іван Дем'янюк помер.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини