Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Як виходять з карантину дитячі садки в Європі

Як виходять з карантину дитячі садки в Європі

01-06-2020
Кабінет Міністрів України дозволив роботу дитячих садків із 25 травня, а в Києві — з 1 червня. Поки українські садочки лише готуються відкритися, багато європейських країн зробили це ще в кінці квітня та на початку травня. Як виходять з карантину дошкільнята в Європі, яких правил мають дотримуватися сім’ї та що таке «нова норма» для дітей після пандемії — ми зібрали все це в одному матеріалі.

Данія
Данія стала першою європейською країною, яка відновила роботу дитячих садків ще в середині квітня. Головне нове правило — батькам заходити в садочок не можна, тепер вони передають дітей вихователям біля воріт закладу і чекають своєї черги з дотриманням дистанції. Щоб організувати цей процес, використовують обмежувальні стрічки або лінії на асфальті. Подвір’я закладів також поділили, щоб простіше було контролювати, скільки дітей одночасно перебувають на майданчику. Самі ж дитячі групи зменшили до 6 осіб. Кожна група має окремий бокс з іграшками, які дезінфікують щодня, а вихователі можуть працювати лише у своїй групі дітей. Більшість часу діти проводять на свіжому повітрі і дуже часто миють руки. Водночас батьки та працівники садочків розуміють, що вимагати двометрової дистанції від дошкільнят навряд чи можливо: «Ми маємо бути добрими і турботливими до дітей — обіймати їх і бути близько. Якщо ми не можемо дати цього дітям, то ми просто не виконуємо свою роботу. Якщо вже дитсадки відчиняються, то всі мають розуміти, що діти будуть у близькому контакті з вихователями та між собою», — каже в інтерв’ю Trine Corell-Kramer, керівниця дитячого садочка в Данії.

Норвегія
Наслідуючи приклад Данії, Норвегія також відкрила дошкільні заклади 20 квітня. Хоча цьому передувала гучна суспільна дискусія: за результатами опитувань, 24 % норвежців відмовилися повертати дітей у садочки, а ще 13 % були не впевнені у своєму рішенні, пише The Guardian. Ті діти, що прийшли в садки після карантину, зустрілися з новими правилами: більше не можна приносити іграшки з дому, на території садочка тепер розташовані стійки із санітайзерами для рук, приводити і забирати дітей слід за графіком у певний час, щоб не створювати натовп біля садка, а всі поверхні та іграшки дезінфікують двічі на день. За час карантину діти вже добре вивчили правила особистої гігієни, а в деяких садках навіть створили окремий куточок для чхання і кашляння. Норвезькі педагоги дошкільних закладів наполягають: «Треба тримати фокус на дітях, а не на вірусі».

Бельгія
У Бельгії дитячі садочки працювали упродовж локдауну. Вони приймали дітей, чиї батьки працюють у критичних галузях та перебували на передовій боротьби із Covid-19 або не мали інших альтернатив догляду за дітьми на час карантину. Від 4 травня дошкільні заклади Бельгії також стали доступними для решти дітей, а засоби гігієни — гелі-санітайзери та маски — забезпечили державним коштом. У початковій школі Sint-Martinus у Фландрії педагоги вигадали оригінальний метод дотримання дистанції для дітей: кожен учень 1-го і 2-го класів отримав пластиковий обруч, який потрібно носити протягом дня: «Це своєрідна бульбашка для дітей, яку вони носять із собою, щоб отримати безпечну відстань», — кажуть педагоги. Поки що діти сприймають це як розвагу.

Франція
Дитячі садки у Франції почали відновлювати роботу з 11 травня в так званих зелених зонах, де рівень поширення коронавірусу не є критичним. А вже 12 травня Францію обурило фото, яке зробив кореспондент у місті Туркуен, що неподалік кордону із Бельгією. Там дошкільнята могли гратися, стрибати, сміятися разом на вулиці, проте кожен мав лишатися у квадраті, накресленому на асфальті подвір’я. Ці обмежувальні лінії мали утримувати дітей на безпечній відстані одне від одного. Багато людей, які побачили фото в мережі, писали, що глибоко шоковані такими заходами: «Ми маємо вчити дітей жити у суспільстві. А на цьому фото вони виглядають, як в’язні». У Міністерстві освіти Франції одразу прокоментували, що не давали конкретних вказівок малювати обмежувальні квадрати для дітей, проте наполягають на дотриманні правил соціального дистанціювання.

Німеччина
Kitas — збірне поняття для дошкільних закладів різного формату в Німеччині — працювали упродовж карантину лише для дітей, чиї батьки зайняті в критичних сферах. Проте з початку травня влада Німеччини оголосила про обережне відкриття дитсадків — з 11 травня до садочків можуть ходити діти, що мають лише маму або тата. Решту дітей садки почнуть приймати пізніше і лише по 5 осіб одночасно в групі. До повернення дітей у садках мають порозсувати столи та меблі й організувати роботу персоналу: педагоги дошкільних закладів віком за 60 мають право самостійно вирішувати, чи виходити на роботу. Упродовж карантину на багатьох парканах садочків у Німеччині висіли плакати з написом для дітей «Ми скучили за вами!».

Італія
Італія, яка серйозно постраждала від Covid-19, зачинила всі свої школи до вересня. Пандемія коронавірусу вже забрала понад 28 тисяч італійців, тому влада дуже обережно вводить послаблення локдауну. Особливо це стосується сфери освіти, адже середній вік вчителів Італії — 50–60 років (італійські педагоги є найстаршими серед педагогів країн OECD). Проте влада Італії все ж планує відкрити дитячі садки та літні дитячі мінішколи у форматі експерименту. Із червня можуть запрацювати дошкільні заклади для дітей від 0 до 6 років. Але відвідування буде суворо за змінами в мікрогрупах по 3–6 дітей. На вході до садочка їм вимірюватимуть температуру та дозволятимуть гратися лише з продезінфікованими іграшками. Приносити забавки з дому заборонено. Діти не будуть носити маски, а от виховательки — обов’язково.

Після пандемії коронавірусу Італія вводить значні зміни в систему освіти: більше занять відбуватимуться на відкритому повітрі — у лісах, міських парках та музеях, у класних кімнатах буде до 10 учнів, уроки починатимуться в різні зміни, а вчителям платитимуть більше.

Джерело статті: osvitoria.media

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини