Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
ОСОБЛИВОСТІ ІСПАНСЬКОГО РІЗДВА І НОВОРІЧНИХ СВЯТ (ЛОТЕРЕЯ, КАВА, СЕРУНИ)

ОСОБЛИВОСТІ ІСПАНСЬКОГО РІЗДВА І НОВОРІЧНИХ СВЯТ (ЛОТЕРЕЯ, КАВА, СЕРУНИ)

24-12-2020
Різдвяні свята в Іспанії починаються з вуличних прикрас, з ялинок, з новорічних вітрин. У цьому Іспанія не відрізняється від інших країн. Я хочу розповісти про те, чим Іспанія не схожа на інші країни.

ЛОТЕРЕЯ.

22 грудня — особливий для іспанців день. Цього дня вуха і очі багатьох людей слідкують за тим, як відбувається розігрування різдвяної лотереї. Всі десь у глибині душі тішаться надією, що цього разу поталанить і життя заграє веселішими барвами. Ця лотерея мене трохи здивувала, коли я про неї дізналась.

Виявляєтьтся, що кожна лотерея має 10 000 однакових номерів. Коли іспанці купують ці лотереї (напевно мало є родин, які не купують цю лотерею), то купують її трохи дивно для нас. Якщо якась родина купує лотерею, наприклад батьки своїм дітям, то купується однаковий номер для всіх. Так само, наприклад, у відділеннях у лікарні, де я працюю, кожне відділення купує один номер. Так само бари продають своїм клієнтам один номер.

ОСОБЛИВОСТІ ІСПАНСЬКОГО РІЗДВА І НОВОРІЧНИХ СВЯТ (ЛОТЕРЕЯ, КАВА, СЕРУНИ)


Я коли про це взнала, про один номер, подумала: от дивні ті іспанці. Краще купувати різні номери, особливо для родини: різні номери значно підвищують шанс виграти. Але думати так означає не розуміти іспанців. Один номер об'єднував людей спільною надією, спільною мрією про можливий виграш. У разі програшу, всі крокують разом далі, сподіваючись на майбутній виграш. Але у випадку виграшу радість буде більшою, тому що вона буде розділена з родиною, з друзями, з колегами по роботі.

У день лотереї Іспанія начебто обперезується плотом з лози, який міцно і надійно тримає її разом. Атмосфера цього дня дещо нагадує ситуацію, коли збірна країни грає вирішальний матч, і цілий народ затихає гуртом, очікуючи перемоги своїх улюбленців. На мій погляд, ця лотерея, безсумнівно, подія, яка об'єднує Іспанію.

Найбільший виграш різдвяної лотереї складає 400 000 євро. Після сплати податків залишається 328 000. Коли стає відомим, де саме люди виграли, туди одразу їде телебачення і показує у новинах, як люди радіють, відкорковують вино, плачуть, сміються, розповідають, що вони робитимуть з виграшем. Це, безумовно, цікавий день.

Треба сказати, що іспанці люблять різні лотереї. Часто співробітники, колеги по роботі купують разом лотереї протягом року. Є люди, які купують якийсь певний номер (день народження дитини, наприклад) багато років поспіль. І одного дня цій людині таланить: довгоочікуваниий виграш стає реальністю.

ШОПКА БЕЛЄН. СЕРУНИ.

Іспанія, як і всі інші країни, відчуває вплив глобалізації. Для іспанців традиційним було прикрашати житло до різдвяних свят шопкою. В іспанській мові шопка називається беленом. Белєн — це назва Віфлеєма іспанською. Белєн — це фігурки, які уособлюють моменти життя часів Ісуса Христа.

Сучасні белєни іноді складаються з трьох-п«яти фігур. Але є белєни, які родини мають вже десятиллліттями. Ці белєни часто доповнювались фігурками, купленими у спеціальних магазинах. Для того, щоб викласти белєн, потрібно багато часу і, саме головне, мати бажання.

ОСОБЛИВОСТІ ІСПАНСЬКОГО РІЗДВА І НОВОРІЧНИХ СВЯТ (ЛОТЕРЕЯ, КАВА, СЕРУНИ)

ОСОБЛИВОСТІ ІСПАНСЬКОГО РІЗДВА І НОВОРІЧНИХ СВЯТ (ЛОТЕРЕЯ, КАВА, СЕРУНИ)


Останніми десятиліттями поряд з белєнами у житло іспанців прийшли також і ялинки з Папа Ноелем (так в Іспанії називають Діда Мороза). І якщо раніше різвяні подарунки малим іспанцям приносили ті східні королі, які принесли дари маленькому Ісусові, і які називаються в Іспанії Мельчор, Гаспар і Бальтазар, то тепер часто подарунки приносить Папа Ноель. Східні королі програють Папі Ноелю ще тому, що східні королі приносили свої подарунки у останній день зимових канікул, а Папа Ноель на початку канікул. Але все рівно є багато іспанських родин, які намагаються притримуватись саме іспанських традицій і не приймають подарунки від Папи Ноеля.

Є ще одна річ, яка привернула мою увагу у белєні. У Каталунії є традиція, яка поширилась на всю Іспанію, коли серед фігурок є один чоловічок, який десь за кущиком у віддаленні сере. Його так і називають кагонер ( кагар — срати). І так як іспанці мають почуття гумору, то серунами найчастіше стають політики. Цього року найбільш популярними серунами стали Трамп, Байден і Фернандо Сімон — речник міністерства охорони здоров'я Іспанії.

СТРАВИ.

Хочу одразу відмітити, що іспанці не готуюють на свята так багато, як українці. Хай мене не сварять мої читачі, але колишній міністр соціальної політики Рева у якійсь мірі мав рацію. Пригадую, як я у студентські 80-ті роки їздила до Литви. Коли я зайшла у якийсь бар у Каунасі попити кави, я побачила, як хтось з відвідувачів замовив собі шматочок тортика. Йому відрізали тонюсеньку скибочку. Напевно, та скибочка важила десь 50 грамів. У цей момент я зрозуміла, що Литва — то Європа: мої українські шматки торта були завжди такі нічогенькі. І ще колись у дитинстві я чула, як хтось розповів, як українці з Канади приїхали на Буковину на весілля. Коли вони побачили кількість їжі на столі, то вони сказали, що вони в Канаді не можуть собі дозволити такі витрати на їжу. І з тих пір вони припинили висилати посилки родичам у Україну.

ЩО Ж ІДЯТЬ ІСПАНЦІ НА РІЗДВО І НА НОВИЙ РІК?

Першою стравою найчастіше є рибний суп з хека(великих розмірів), креветок і молюсків. Типовою стравою є запечене м»ясо молодого баранчика, креветки. Також готують запечене курча, вигодоване не в клітці. Крім того на стіл подають холодні закуски: дорогий хамон, інші нарізані страви з м'яса, паштети з риби, сири. Ну і, звичайно, десь за місяць до різдва у кожній іспанській хаті стоїть таріль з різдвяними солодощами. Серед них є марципани.

Пам'ятаю, як іноді я чула від старших людей в Україні, коли діти вередували і не хотіли щось їсти, то дітям говорили: що, марципанів хочеш? Я не знала, що таке марципани, доки не поїхала до Іспанії. Марципани — це солодощі, зпечені з мигдалевої муки, цукру та яєць. Вони схожі на трохи недопечене печиво. Смачні.

Святий вечір в Іспанії називається Добра ніч. Новорічна ніч називається Стара ніч.

ПОЛІТИКА, КАВА ТА ВИНОГРАД.

У Стару ніч іспанці під бій курантів намагаються з"їсти дванадцять виноградин і загадати дванадцять бажань під час ковтання. Не завжди легке завдання. Торгівля пропонує для цієї оказії косервований виноград без кісточок.

Після загадування бажань спанці традиційно пили біле шипуче вино, яке називається кавою (це фактично є шампанське). Найкращу каву виготовляють у Каталонії. Після того, як каталонці провели референдум щодо незалежності, багато іспанців відмовились від каталонської кави і почали купувати каву з інших регіонів, хоч якість її є гіршою. Іспанці не можуть пробачити каталонцям їхні настрої. А в Астурії, де я живу, почали надавати перевагу місцевому яблучному шипучому вину — сідрі.

Автор статті: Олена Косенко

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини