Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Житомирська "Свобода": "Популярність не вмирає. Вона тьм’яніє, але, буває – відроджується"

Житомирська "Свобода": "Популярність не вмирає. Вона тьм’яніє, але, буває – відроджується"

03-06-2020
На обрії все рельєфніше проглядаються вибори до місцевих рад, які пройдуть в Україні 25 жовтня 2020-го року. До старту виборчої кампанії залишилося зовсім небагато, а тому ми звертаємо увагу наших читачів на те, як готуються партії до головного екзамену нинішнього року – до місцевих виборів.


Житомирська "Свобода": "Популярність не вмирає. Вона тьм’яніє, але, буває – відроджується"


Сьогодні ми поговоримо про ВО «Свободу». Ця партія щонайменше як десятиліття є рупором іфлагманом національно- демократичного табору політикуму України. Після «рухівського десятиліття» у 90-х роках минулого століття, після невдалої спроби «Нашої України» продемонструвати модерновість новітньої української державності, ВО «Свобода» отримала ледь не монопольне право представляти українську національну демократію в Українській державі. Після Євромайдану, після Революції Гідності здавалося, що «Свобода» стане найавторитетнішою в Україніпартією, оскільки саме «свободівці» під час кровопролитних боїв на вулицях столиці втратили найбільше своїх представників. «Свобода» була в авангарді добровольчого руху у перші місяці проголошеної на Донбасі АТО. Свободівці отримали певний карт – бланш і під час першої хвилі кадрових призначень у владні органи весною 2014-го року. А під час виборів до місцевих органів влади та самоврядування восени 2015-го року «ВО» «Свобода» була серед очевидних фаворитів.

Житомирська "Свобода": "Популярність не вмирає. Вона тьм’яніє, але, буває – відроджується"


Ну, й куди це все поділося? Сьогодні, на шостому році україно – російської війни, в умовах тотальної іжорстокої кризи не лише української економіки, але й української державності, ВО «Свобода» виявилася неспроможною задавати «тренди» і визначати повістку денну у житті більшості регіонів нашої держави. Можна, звісно ж , згадати невдалу, а іноді й провальну діяльність представників «Свободи» в органах виконавчої влади у період після перемоги Євромайдану.Адмірал Тенюх, міністри Швайка, Мохник, депутат Мірошниченко.. Усі вони, а також чимало їх колег – «свободівців», які прийшли до влади «на місцях», дуже швидко перейняли і сприйняли правила грисистеми, яку запозичив від олігархів та Кучми ще Ющенко, а потім і Порошенко. На словах «Свобода» була найбільш патріотичнішою партією країни, але на ділі…? Саме через очевидну кризу в рядах «Свободи» в Україні виникають і , швидше за все, й надалі будуть виникати політичні проекти з наголосом на націоналізм. Влітку та восени 2015-го року в Україні на небосхилі патріотизму та національної демократії спалахнула «зірка» «Самопомочі», яка за два-три роки остаточно згасла. Менш яскравим, але ж все ж таки помітним та результативним став минулорічний літній «спалах» ще однієї партії національно-демократичного спрямування під назвою «Голос». Наскільки жевріє популярність «Голосу», мають все ж таки показати вибори нинішньої осені, але ж ми мусимо констатувати – наразі головною партією української національної демократії все ж таки залишається ВО «Свобода».

Житомирська "Свобода": "Популярність не вмирає. Вона тьм’яніє, але, буває – відроджується"


Ніде правди діти, флагман української національної демократії поки що відстає від тих завдань, які стоять перед Україною на зламі нової доби, яку вже зараз називають «добою оновленого націоналізму». Наскільки оновленими зможуть постати представники і кандидати від «Свободи» на місцевих виборах осені 2020-го року, залежить доля не лише «Свободи», але й по великому рахунку – майбутньої України. Як Соборної, єдиної і незалежної держави. Сьогодні соціологічні дослідження показують високі показники підтримки громадами низки обласних центрів України мерів, яких свого часу делегувала у владу ВО «Свобода».

Йдеться насамперед про «трійку» найпопулярніших і найавторитетніших міських голів у Івано-Франківську, Тернополі та Хмельницькому. Усі вони – від «Свободи» і кожен із них сьогодні має підтримку від 69% до 79% мешканців очолюваних ними міст. Але чи скрізь так? У Житомирі ВО «Свобода» не може похвалитися навіть десятиною того авторитету, який мають їх однопартійці у сусідньому Хмельницькому. А все чому? Сказати і однозначно відповісти на це питання сьогодні важко. Але щоб не казав по телевізору лідер «Свободи» ОлегТягнибок, житомиряни більше орієнтуються на своїх «свободівців», на тих, кого обрали депутатами Житомирської міської ради. На В.Брокарєва, на М. Боровського, на О.Черняховича і т.п. Чим можуть прозвітувати про свою роботу у Житомирській міській раді представники «Свободи»? Тим , що непохитно і стабільно підтримували «лінію Сухомлина»? Нам скажуть про перемоги та здобутки у процесі декомунізації у місті Житомирі. Це насправді так, але житомиряни у більшості своїй заходи із декомунізації, які звелися до примітивного процесу стягування «ідолів» із постаментів , а також – до заміни табличок із назвами житомирських вулиць, оцінюють дуже прохолодно. І дивуватися нічому, бо ж не чути було, наприклад, протесту свободівців біля самочинно збудованої заправки UPGна проспекті Незалежності. Так само, як не чути і не видно голосу «Свободи» в історії із Довжиком, де вже сьомий рік поспіль продовжується хижацький по своїй суті наступ одного із підприємств на квартали державного лісу. «Свободівці» мовчать у ганебній ситуації із підвищенням цін на проїзд у житомирському транспорті. Житомиряни так і не почули позиції «Свободи» з приводу зненацькоїпояви у Житомирі супермаркету «Епіцентр». І таких випадків та ситуацій , коли «Свобода» у Житомирімовчить – хоч греблю гати! І чому це так – здогадатися не важко. Адже всім відомо, що, окрім політичних переконань та світоглядних принципів і засад, кожен із депутатів – партійців має свої суто житейські обставини та проблеми, які доводиться вирішувати, долати і залагоджувати. І, виявляється, за наявності депутатського мандату чи значка, облаштувати суто побутові чи бізнесові питання куди простіше, аніж тоді, коли ти просто вуличний агітатор чи активіст нехай навіть і дуже авторитетної у народі партії. Все це так, але є імідж, рівень довіри і підтримки у середовищі громади. Із цим у житомирської «Свободи» наразі є очевидні проблеми. Як не дивно, але і депутати – свободівці, які восени 2015-го року здобули мандати у Житомирській обласній раді, ведуть себе не краще від своїхпобратимів із міськради обласного центру. У Житомирській обласній раді фракція «Свободи» відома лише тим, що під час більшості голосувань вона підтримувала проекти та питання, ініційовані фракцією БПП «Солідарність». Що отримували «свободівці» взамін? Найпершим чином – посаду заступника голови Житомирської облради.

Житомирська "Свобода": "Популярність не вмирає. Вона тьм’яніє, але, буває – відроджується"


Далі представники фракції «Свобода» у Житомирській облраді відзначились тим, що покращили свій соціальний статус, отримавши керівні посади головного лікаря, директора комунального підприємства. І все це – на тлі млявої діяльності на захисті інтересів громад Житомирщини, де про «Свободу» вже й забули.

Хоча, ні, «Свобода», час від часу влаштовує певні акції, імпрези під час відкриття памяток, музеїв і т.п. Але системної роботи у ході запропонованого депутатами від «Свободи» року Степана Бандери чи року Миколи Міхновського на Житомирщині ніхто не бачив і не чув. Більше того, фракція «Свободи» у складі Житомирської обласної ради навіть не змогла порушити питання про відновлення і, водночас завершення, багаторічного проекту «Реабілітовані історією», де Житомирщина упродовж двох десятиліть мала очевидні і зримі здобутки. Наголошую, над відновленням пам’яті жертв комуністичного режиму у Житомирі активно працювали навіть у ті часи, коли влада (за нинішніми мірками) вважалася «злочинною». Але після Євромайдану, коли , здавалося, що й Революція Гідності вже перемогла, пам'ять і реабілітація на Житомирщині чомусь «забуксували». І хто б там що не говорив, відповідальність житомирської «Свободи» у консервації давно відомої проблеми є очевидною.

Житомирська "Свобода": "Популярність не вмирає. Вона тьм’яніє, але, буває – відроджується"


Звісно, паспортизувати успіхи чи прорахунки тієї чи іншої політичної партії, варто і навіть корисно. Для майбутніх виборчих очікувань, розмірковувань і рішень.

Але найпершим чином про свої помилки і «гріхи» мають знати самі партійці. Адже партії, як і люди, мають властивість помилятися , чогось не помічати і на щось не відреагувати належним чином. Але, як і кожна свідома і порядна людина, партії повинні вміти визнавати промахи та помилки і завзято їх виправляти. Якщо все це робиться щиро, відверто і швидко, довіру людей можна повернути і навіть збільшити. Тим паче, усім відомо, що надія вмирає останньою. Сподіваємось, що і для «Свободи» і «свободівців» це зрозуміло.

Автор статті: Сидір Ковпак

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини