Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Житомирщина спалахує коронавірусними рекордами: послаблення карантину чекати не варто

Житомирщина спалахує коронавірусними рекордами: послаблення карантину чекати не варто

09-06-2020
Вже за тиждень Житомирщина відзначатиме третій місяць від часу запровадження карантину із протидії поширенню коронавірусної інфекції. Якщо ще місяць тому вважалося, що пік пандемії на Житомирщині очікувався на початку травня, а потім його кількаразово пересували на два-три дні вперед і таким чином на середину травня стало зрозумілим, що пора завершувати заходи із протидії коронавірусу. На 22 травня 2020 року було призначено рубіж, від якого заходи із обмеження мали послаблюватися. А потім, з огляду на зменшення щоденних показників захворюваності на COVID- 19, почалися розмови про послаблення карантину. Із 1 червня в області розпочав курсувати пасажирський транспорт, а з 10 червня 2020-го року мали запрацювати лікарняні установи. Ще за два дні планувалося відкрити для відвідувачів двері кафе, ресторанів.

Житомирщина спалахує коронавірусними рекордами: послаблення карантину чекати не варто


Але вже 6 і 7 червня в кабінетах Житомирської ОДА заговорили про новий спалах захворювання на коронавірус, що виявилося у щоденній реєстрації нових хворих. Причому, якщо у березні і квітні найвищі показники подобової реєстрації пацієнтів із виявленим COVID-19 сягали 25 – 28-30 осіб, то на початку червня ці показники стали ще більшими. Сьогодні, 9 червня 2020-го року, на Житомирщині виявили 45 випадків захворювання на коронавірус. І саме тому Житомирщина увійшла до регіонів України, де не поспішають послаблювати умови карантину. Ні ресторани та кафе, ні поліклініки чи лікарні для клієнтів і пацієнтів відкритими не будуть у найближчий тиждень.

Варто зауважити, що із коронавірусом у нас, на Житомирщині, вийшло, як із багатьма важкими та небезпечними хворобами. Адже спочатку, коли люди були неабияк нажахані (налякані) наступом тяжкої хвороби, заходи із протидії її поширенню були сприйняті із розумінням і виконувалися до найменших деталей. Це стосувалося роботи закладів торгівлі, які негайно і майже блискавично обладнали приміщення усіма необхідними елементами та засобами індивідуального захисту для своїх працівників. Однак із часом до суворого карантину звикли, а ще пізніше заходи із протидії пандемії розпочали потроху ігнорувати. Це стосується і маскового режиму, це ще більшою мірою стосується поведінки пасажирів у транспорті, а також у приміщення х маркетів. Людей загалом у Житомирі не додалося, однак у приміщеннях, де запроваджувалися обмеження кількості людей, де пропонувався суворий масковий режим, поступово (вже на кінець травня) масковий режим вважався суто умовним заходом.

Хто насправді постраждав від такого карантину. Найпершим чином – бізнес. Той, який опинився без покупця, без пасажира, без клієнта. Вже сьогодні раз-пораз лунають звістки про банкрутство ресторанів, «кафешок», приватних майстерень, приватних підприємців з числа перевізників, які не можуть звести «кінці із кінцями». Поки що не встановлено точної кількості таких банкротів і влада не поспішає цього робити. Поки що влада лише констатує кількість захворілих на коронавірус людей. Навіть збільшити кількість стаціонарних і спеціалізованих лабораторій, які швидко (хоча б упродовж доби) могли б здійснювати і обробляти не 80 чи навіть 100 обстежень, а хоча б вдвічі, а краще – втричі більше. Це, до речі, мінімальні показники, якими володіють Румунія, Чорногорія, Македонія, Португалія та інші , далеко не найбагатші країни Європи. Україна має кратно менші можливості. Вона навіть не збирається їх збільшувати, що все ж таки, доведеться зробити. Наша влада поки що вважає «вершиною» своєї діяльності щоденні рапорти, про кількість захворілих і тих, хто одужав. І так вже третій місяць. При цьому зупинились школи та дитсадки. Простоюють лікарні і поліклініки, а пацієнти, які мають хронічні хвороби, або потребують консультації не лише сімейного лікаря, але й у «вузького», або профільного спеціаліста, чекають слушного часу, або, якщо точніше – завершення карантину.

Ну, а сам коронавірус перетворився для влади у дуже зручну паличку, якою можна керувати, регулювати інтенсивність, характер та навіть змість життя більшості народу України. Щоправда із кожним днем таке регулювання та модерація даються владі важче і важче. У людей закінчуються кошти. Багато сімей перейшли на раціон пенсіонерів. Це, коли борщ без м’яса, а кава без цукру. Хоча, якщо бути точнішим, про каву нині не йдеться. Не йдеться і про помідори, огірки, капусту і навіть картоплю. Все це дороге і коли у багатьох людей з’явиться можливість купити хоча б найнеобхідніше – сказати важко. Поки що зрозуміло інше – карантин поки що не скасовано, а коли з’явиться «зелене» світло у глибині «коронавірусного тунелю» – взагалі невідомо.


Сидір Ковпак

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини