Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Тренеру з боксу Леонідові Щипцю сьогодні виповнюється 75!

Тренеру з боксу Леонідові Щипцю сьогодні виповнюється 75!

13-07-2020
13 липня 2020-го року виповнюється 75 років Леоніду Щипцю. У Житомирі таких людей, як Леонід Дмитрович, знають сотні, а можливо й тисячі хлопців, юнаків та чоловіків, які мали стосунок, або цікавились таким популярним у народі видом спорту, як бокс.

Тренеру з боксу Леонідові Щипцю сьогодні виповнюється 75!


Леонід Щипець належав до того повоєнного покоління молоді, серед якої спорт набував шаленої популярності. Житомир наприкінці 50 – х років тільки що залікував нанесені війною рани і першим завданням влади було забезпечення людей дахом над головою. Про масове житлове будівництво тоді ще не йшлося, а про спортивні споруди спеціалізованого типу спортсмени лише мріяли. За словами Леоніда Щипця, дитячо-юнацькі спортивні школи розміщувалися у будь-яких приміщеннях, де не було просторих залів, а спортивний інвентар був у розряді найбільшого дефіциту.

Свої перші кроки у боксі наш нинішній ювіляр пов’язує із майданчиком на стадіоні «Спартак». Тренування боксерів часто влаштовувалися на відкритих майданчиках, а взимку найпопулярнішим залом вважалося приміщення Будинку офіцерів. Взагалі армія, Збройні Сили, були на той час зразком і найбільшим у Житомирі «вогнищем» розвитку спорту. Саме у військових частинах, дислокованих у Житомирі , свого часу проходили службу вже відомі на всеукраїнському рівні боксери, які виступали вже на рівні «майстрів».

А першим тренером у Леоніда Щипця був Олег Миколайович Баранков. Свого часу Олег Баранков зростав і виховувався у львівській школі боксу, яка мала гарні традиції польського професійного боксу ще довоєнної пори. У Житомирі школу Баранкова пройшло тисячі хлопців, а тренувальний почерк відомого тренера досі пам’ятають сотні його вихованців.

Був час, коли Леонід Щипець поїхав із Житомира у Ленінград, а звідтіля – до Виборга, де навчався в училищі цивільної авіації. Потім вступив на факультет фізвиховання Ленінградського педінституту імені Герцена. Всюди займався боксом, активно виступав на змаганнях. Хтозна, як могла скластися доля Леоніда Щипця, як спортсмена, якби не тяжка травма правої руки. Її швидше можна назвати побутовою, але із «великого боксу» Леонід Дмитрович вибув надовго. Хоча – не назавжди. Леонід Дмитрович повертається до Житомира і пробує себе вже на тренерському поприщі. Знайшлися люди, які у певний час підтримали Леоніда Щипця вже на тренерському шляху. Добре відомий у Житомирі спортсмен, боксер, як кажуть, з іменем, Петро Васильович Крамаренко став тією людиною, яка наполягла на тому, щоб Леонід Щипець працював із юними спортсменами. Сьогодні за плечима у Леоніда Дмитровича більше тридцяти років тренерського стажу у міському ПТУ №17, а потім у якості тренера з боксу ДЮСШ, тренера спортклубу «Вікторія».

Звісно ж, у ході розмови із поважним іменинником, згадувалися багато імен, а Леонід Дмитрович розповідав про деякі епізоди своєї спортивної біографії. Хлопчаки із Житомира сьогодні вже й не уявляють тренування боксерів у міському парку. А наприкінці 50-х років О.М.Баранков тренував своїх майбутніх чемпіонів саме на паркових сходах, де закладалися потужні підвалини фізичного гарту. До речі, тут же, неподалік парку, а сьогодні – вже на Бульварі, знаходився центральний стадіон міста Житомира (колись називався «стадіон «Динамо»), де був встановлений боксерський ринг, на якому проходили змагання, тренування. Популярність боксу у ті часи не поступалася футболу чи, скажімо, волейболу. Згадує Леонід Дмитрович вимогу тримати вагу 63,5 кг, у якій зазвичай виступав і досягав гарних успіхів. А географія його змагань, тренувальних зборів і виступів налічує декілька сотень міст всього Радянського Союзу.

На його очах виростали видатні чемпіони та уславлені спортсмени. Багато людей, які розпочинали свою спортивну молодість у боксі, потім досягали вершин у науці, ставали відомими керівниками. На запитання про те, що у боксі головне, Леонід Щипець відповів цілою низкою зауважень та правил. Найголовніше – мислити, розуміти сили і слабкі місця суперника. Вже на основі цього – вести поєдинок. Звісно ж, фізична витримка і вміння тримати удар – це, як кажуть, у боксі - святе, але великі боксери, на думку Леоніда Дмитровича, на рингу виглядали, як визначні тактики, бо знали, коли треба завдати вирішального удару.

За нинішніх часів бокс не втрачає своєї популярності, хоча за масштабами масовості порівнювати показники півстолітньої давності із нинішніми часами не можна. Нині, звісно ж, кращі можливості із оснащенням боксера, куди кращий потенціал медицини та спортивної реабілітації. Певний вплив на розвиток боксу є співіснування статусу любителів та боксерів-професіоналів. Колись цього не було. Проте загартування та вишкіл, які отримували Леонід Щипець зі своїми ровесниками, не поступалися нинішнім стандартам ні на йоту.


Друзі, рідні та колеги щиро вітають Леоніда Щипця з Днем народження! Бажаємо щастя, успіхів, здоров’я!

Сайт Житомир-Онлайн приєднується до найкращих побажань іменинникові. Многая літа!

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини