Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Хто стане головою нової Житомирської обласної ради? ФОТО

Хто стане головою нової Житомирської обласної ради? ФОТО

03-11-2020
Навіть чергові антирекорди за кількістю хворих на коронавірус, якими Житомирщина відзначилась на межі жовтня- листопада 2020-го року аж на загальноукраїнському рівні, не змогли послабити увагу до питання про підсумки виборів. Розмови на виборчу тему у Житомирі й досі не вщухають, бо дедалі більше людей починають думати та розмірковувати над тим , що сталося більше тижня тому.

Хто стане головою нової Житомирської обласної ради? ФОТО


Якщо жовтень став місяцем вибору, то листопад стане порою дипломатії

Втім, якщо до конкретики, то найбільший інтерес і найбільша інтрига вже післявиборчої пори перейшла до приміщення Житомирської обласної ради. Саме «парламент» Житомирщини нині є тим спільним «знаменником», який цікавить більшість громади нашої області. Це абсолютно логічно, закономірно і правильно. Адже нові контури влади «на місцях» сьогодні у переважній більшості зрозумілі і відомі, а на обласному «олімпі» поки що зберігається неабияка інтрига.

Хто стане головою нової Житомирської обласної ради? ФОТО


Насамперед йдеться про те, кого оберуть головою Житомирської обласної ради. Варіант, який прогнозувався два-три місяці тому , коли правилом гарного тону вважалося заздалегідь визначене лідерство партії «Слуга народу», спрацював ледь наполовину. Адже формально «слуги» наче й перемогли, але реального і категоричного впливу у найголовнішій раді Житомирщини вони не здобули. Про монобільшість фракції «Слуга народу» у складі новообраної Житомирської обласної ради навіть не йдеться. Сьогодні (на дев’ятий (!)день після виборів) ми не маємо їх офіційних підсумків, однак із неофіційних джерел вже відомо, що «слуги» у складі Житомирської облради матимуть найбільшу фракцію, але різниця у чисельності фракції між «Слугами» та, наприклад, партією «Наш край», сягатиме лише один чи два депутати. Приблизно на таку ж саму відстань відстають від «слуг» у стінах облради і представники «Європейської солідарності». Ще одна деталь вже відомих підсумків з виборів до Житомирської облради також засвідчує невдачу партії влади на минулих виборах. Йдеться про те, що до Житомирської обласної ради потрапляють одразу дев’ять партій. А тому ще один висновок щодо майбутнього перебігу подій у складі обласного парламенту полягає у наступному: головним мистецтвом у діях новообраної Житомирської обласної ради буде мистецтво компромісу. Хотілося б сказати, що це мистецтво більше дипломатичного забарвлення, хоча у ситуації із нинішнім складом Житомирської облради може йти мова лише про таємну дипломатію.

Хто стане головою нової Житомирської обласної ради? ФОТО


Якщо вдатися до персонального прогнозу стосовно кандидатури на посаду голови Житомирської облради, то тут варто розпочати із відомого. Ще задовго до фінішу виборчої кампанії мова йшла про те, що майбутній склад Житомирської облради очолить Володимир Федоренко. Він йшов «першим номером» у партійному списку партії «Слуга народу» на виборах в обласну раду і така першість визначалась не лише тим, що Володимир Ілліч займав «до цього» посаду першого заступника голови Житомирської ОДА, але й тим, що так було вирішено у Києві. Чи то у «центральному комітеті» партії «Слуга народу», чи, можливо – у Офісі Президента України? Але житомиряни добре знають (ще не забули), які пристрасті вирували над тим, кого призначити начальником штабу і навіть – головою обласної партійної організації партії «Слуга народу» у Житомирській області. Зрештою штаб очолив добре відомий у Житомирі Олександр Дмитрук, а партійну «вуздечку» тримав у руках нардеп Андрій Клочко. Для того, аби диспозиція всередині Житомирської обласної партійної організації «Слуги народу» була ще зрозумілішою, зазначимо, що певний вплив на її життя та діяльність мав добре відомий на Житомирщині (і особливо у Житомирі) бензиновий олігарх Володимир Петренко. Господар добре відомої в Україні UPG- групи відзначився у політиці тим, що свого часу допоміг стати нардепами Володимиру Арешонкову та Сергію Кузьміних, а на недавніх виборах спробував отримати «свого» міського голову у місті Коростень. У Коростені у Петренка не вийшло, бо його кандидат В.Науменко програв В.Москаленку біля 6%, але до складу Житомирської обласної ради нафто-бензиновий мільйонер зумів «завести» декількох депутатів. Причому – не лише до складу фракції «Слуги народу», але й до інших фракцій. І цей фактор може бути дуже впливовим під час виборів голови Житомирської обласної ради.

Із вище сказаного неважко зробити висновок, що ,окрім Володимира Федоренка, на посаду голови Житомирської облради претендуватиме ще й Олександр Дмитрук. Власник фірми «Кодекс» спробує використати не лише вплив вище згаданого Володимира Петренка, але й свою наближеність до людей, які збирали і формували на виборах команди від партій «Європейська солідарність» та «Пропозиція». Тобто, Олександр Дмитрук у порівнянні із Володимиром Федоренком вважається своїм у середовищі колишніх нашоукраїнців та порошенківців, які сьогодні одягли партійну одежу «Європейської солідарності» та «Пропозиції» і отримали у новообраному складі Житомирської обласної ради чимале представництво.

Хто стане головою нової Житомирської обласної ради? ФОТО


Правило «якщо не садять, то знову обирають» і досі працює..

Однак тут же, тут на обрії майбутніх виборів голови Житомирської обласної ради, дещо несподівано «спливає» кандидатура ще однієї постаті – Ігора Гундича. Колишній губернатор Житомирщини після приходу до влади команди «ЗЕ» не лише поринув у забуття, але й використав майже річні «канікули» для плідної підготовки та вдалої виборчої кампанії партії «Пропозиція». Сьогодні більшість людей, які займалися організацією виборчої кампанії влітку та восени 2020-го року, ледь не в один голос стверджують, що роль І.П.Гундича у переможному результаті «Пропозиції» на виборах до Житомирської облради є визначальною. А тому претензії Ігора Гундича на посаду голови Житомирської обласної ради також можна вважати цілком обгрунтованими і зрозумілими. Адже не секрет, що за рівнем своєї апаратно- чиновницької підготовки, за рівнем досвіду перебування на важливих і справді відповідальних посадах, рівних Ігореві Гундичу у складі новообраної Житомирської облради немає. А тому зважати лише на той факт, що Ігор Гундич «заводить» до складу Житомирської обласної ради не найчисленішу фракцію із семи депутатів можна виключно формально. Адже, якщо згадати про давно скріплений союз лідера «Пропозиції» на Житомирщині Сергія Сухомлина та вже згаданого вище господаря компанії UPG Володимира Петренка, то неважко прийти до висновку, що й тут Ігор Гундич, як флагман «Пропозиції» у складі Житомирської облради, може за певних умов, заручитися підтримкою депутатської більшості. Хоча для цього потрібно провести дуже й дуже багато підготовчої роботи. Зустрічатися, обіцяти, переконувати Ігор Петрович вміє, але ж не варто забувати, що для цього йому доведеться діяти і працювати у фактично і поки що «ворожому» для себе середовищі. Це ж не секрет, що нинішній губернатор Житомирщини Віталій Бунечко неодноразово виголошував обіцянки та розповідав про вже близькі перспективи розборок зі своїм попередником. Проте дива не сталося , а правило української політики «якщо попередників не притягують до відповідальності, то їх обов’язково обирають» вкотре спрацювало.

Звісно, розмірковувати над тим , хто стане заступниками новообраного голови Житомирської обласної ради у вище запропонованій ситуації, дуже важко. Зрозуміло, що фракція партії «Наш край», яка поки що вважається другою за кількістю обраних до обласної ради депутатів, також повинна сказати своє кадрове слово, хоча прізвище конкретного депутата , якого «Наш край» зможе відрядити до керівного складу обласного парламенту, назвати справді важко. Але у складі «Пропозиції», «Європейської солідарності», ОПЗЖ, депутатів, готових і спроможних бути «замами» у новообраного голови Житомирської облради є чимало. Достатньо лише назвати прізвища Годованого, Корха, Козенюка, Рибак аби пересвідчитися, що кадровий склад новообраної облради достатньо кваліфікований і вибирати найбільш досвідчених, умілих та спритних є із кого. Єдине, що можна висловити не лише у якості прогнозу, але й у формі сподівання- це те, що новообрана Житомирська обласна рада вивчить помилки і пам’ятатиме про ганебства, які неодноразово виникали у роботі їх попередників.Якщо таке станеться, то й це – вже прогрес!

Автор статті: Сидір Ковпак

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини