Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Підготовка «Лесиного ювілею» - провалена! Залишилося  визначити крайніх!

Підготовка «Лесиного ювілею» - провалена! Залишилося визначити крайніх!

14-01-2021
14 січня 2021 року у прес-центрі Житомирської облради відбувалося засідання постійної депутатської комісії із гуманітарних питань, а найголовнішим пунктом для обговорення на депутатському зібранні, стала ситуація із підготовкою до відзначення 150-річчя від часу народження геніальної української поетеси, громадської діячки Лесі Українки. Вона народилася 25 лютого 1871 року у місті Новограді-Волинському, де й прожила разом із батьками свої перші 11 років. Зрозуміло, що 25 лютого 2021 року стане визначною подією в історії не лише України, але й всієї Європи, а можливо – й світу. Зауважимо, що 150-річний ювілей від дня народження Лесі Українки внесено до календаря ЮНЕСКО, куди зазвичай потрапляютьть події виняткової значимості.

Підготовка «Лесиного ювілею» - провалена! Залишилося  визначити крайніх!


Звісно ж , в Україні також до ювілею мали готуватися на відповідному рівні. Загальновідомо, що символом культурницького коду української нації якраз і є творчість трьох визначних і всесвітньо відомих та славетних літераторів: Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки. Тому ще у 2018-му році Верховна Рада Україна ухвалила відповідну Постанову про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Трохи пізніше Кабмін підготував практичні кроки з підготовки до проведення відповідних заходів.9 січня 2020 року (якраз рік тому) відбулося перше засідання Оргкомітету, який мав опікуватися підготовкою до проведення ювілейних урочистостей. Зрозуміло, що урочистості мали відбуватися у столиці України (тим паче, Леся Українка тривалий час жила тут), а також у рідному місті Лесі Українки – Новограді-Волинському (Житомирщина) та селі Колодяжному (Ковельський район Волинської області), де Леся Українка жила після переїзду із Новограда-Волинського у 1883 році.

Одразу зауважимо, що процес підготовки до ювілейних заходів з нагоди 150-річчя Лесі Українки на Житомирщині був провалений. І якраз 14 січня 2021-го року це виявилося із усією очевидністю. Річ у тім, що департамент культури, молоді та туризму Житомирської ОДА, яким із лютого минулого року керує Максим Обшта, не догледів, не доклав зусиль, не зумів провести цілу низку заходів аби належно підготувати літературно – меморіальний музей Лесі Українки у м. Новограді-Волинському. Упродовж майже години часу керівник департаменту М.І.Обшта розповідав про плани та задуми стосовно ювілею Лесі Українки. Втім, виявилося. що лише два-три «пункти» із переліку 24-х заходів сьогодні можна вважати умовно виконаними. Навіть невеличкий ремонт музею, на який пішло 1 млн.800 тисяч гривень, не вдалося виконати із належною якістю робіт. Усі інші «пункти» програми ювілейних заходів з нагоди 150-річного ювілею Лесі Українки поки що у процесі виконання. Остаточна програма урочистостей, які пройдуть на Житомирщині 25 -26 лютого 2021 року, поки що формується. Але вже сьогодні зрозуміло, що не лише локдаун і не лише карантин , зумовлений пандемією COVID-19, призвів до ганебних недоліків у процесі підготовки до «Лесиного» ювілею.

Голова депутатської комісії із гуманітарних питань Олександр Савченко доволі швидко зрозумів і зорієнтувався у тому, що більша частина запропонованих чи навіть можливих для проведення ювілейних заходів на Житомирщині елементарно провалена. Чому? Повної та вичерпної відповіді на це питання депутати обласної ради навряд чи могли б дати, але те, що профільний департамент Житомирської ОДА працював кволо і непрофесійно – сумнівів ні у кого не було. Варто зауважити, що О.І. Савченко, як винятково досвідчений менеджер, зазначив, що плідної і результативної розмови щодо причин слабкої готовності музейно-культурної спадщини у Новограді-Волинському 14 січня 2021 року НЕ ВИЙДЕ. Хоча б тому, що на засідання депутатської комісії, окрім депутатів, були присутніми лише декілька чиновників обласної ради та обласної адміністрації. Але ні профільного «зама» губернатора, ні хоча б заступника голови Житомирської облради, на засіданні комісії з гуманітарних питань не було. Досить швидко стало зрозуміло, що директор департаменту М.І.Обшта далеко не завжди виявляв наполегливість, системність у своїх намаганнях розпочати процес підготовки до «лесиного ювілею». Цікаво, але чому ніхто із начальства у стінах Житомирського ОДА, так само, як і керівники Житомирської обласної ради минулого скликання жодного разу не вдарили на сполох з приводу очевидного ЗВОЛІКАННЯ при підготовці до ювілейних заходів? Адже , наприклад, Володимир Ширма (колишній голова, а нині заступник голови Житомирської обласної ради) чудово знав і мав розуміти важливість вчасної підготовки ювілейних заходів з нагоди 150- річчя від народження Лесі Українки. У підсумку вийшло так, що департамент підготував перелік заходів, але із їх конкретною реалізацією нічого не вийшло. Не зміг додати чіткості у поясненні проблем навколо ювілею і директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов. Адже якраз Новоград-Волинський музей Лесі Українки і знаходиться у його віданні, як філія Житомирського обласного краєзнавчого музею. Але що може директор музею у ситуації, коли ні коштів, ні уваги з боку найвищих в області посадовців у 2020-му році НЕ БУЛО.Чи то керівництво Житомирської ради і обласної державної адміністрації сподівалися , що карантин продовжиться безмежно довго, а тому відзначити «лесин ювілей» у лютому 2021-го року однаково не вийде. Але , якщо уявити, що влітку, коли у тому ж таки Новограді-Волинському пройде чергове всеукраїнське свято – «Лесині джерела». То й до нього ж також треба готуватися.

У підсумку депутати Житомирської обласної ради після засідання своєї гуманітарної комісії направили протокол зібрання губернатору Житомирщини Віталію Бунечко, аби він провів зі своїми підлеглими відповідну нараду і визначив варіанти подолання відставання (а якщо точніше – провалу) у підготовці до 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Яким чином відреагує губернатор на такі недоліки і «проколи» у роботі своїх підлеглих – питання недалекого майбутнього. Адже , що не кажіть, а поспішати таки треба. Звісно ж, гості, всіляки іноземні посли та делегації із діаспори у лютому 2021 року до Новограда-Волинська приїхати не зможуть. Але на літо пошанувати геніальну поетесу таки доведеться . Хто буде готувати відповідну програму та заходи, нині не так важливо, але виправляти прогалини і «завали» у роботі місцевих чиновників варто негайно.

А поки що у Новограді-Волинському підготовка до 150-річчя від дня народження Лесі Українки все ж таки триває. Місцева влада і нещодавно обраний мер Новограда-Волинського намагаються зробити хоча б дещицю із наміченого у процесі підготовки. Так, попередники підвели нинішніх обранців, бо провалили підготовку «лесиного ювілею». Але ж Леся Українка у тому ж не винувата !

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини