Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Житомир, це – не Маріуполь, і не Кривий Ріг ! Але й тут - смердить!

Житомир, це – не Маріуполь, і не Кривий Ріг ! Але й тут - смердить!

10-11-2021
Житомиряни часто скаржаться на стан забрудненості повітря навколо тих місць, де вони проживають. Але так щоб обурюватися, щоб висловлювати протест проти смороду, проти спалювання листя та бур’янів – до цього поки що не доходить. У побуті , у ході щоденного спілкування житомиряни скаржаться на погіршення задимленості, на підвищення рівня пилу. Але загалом вважається, що Житомир не має таких проблем, як, наприклад, Маріуполь, Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпро, Кам ‘янське (колишній Дніпродзержинськ). Проте у Житомирі вражає не сам факт забруднення довкілля (ми про нього по суті нічогісінько не знаємо), а ставлення влади до контролю над важливим компонентом безпеки сотень тисяч житомирян.

Житомир, це – не Маріуполь, і не Кривий Ріг ! Але й тут - смердить!


Отже, у Житомирі працює більше 180 чиновників, які займаються питаннями екологічної безпеки (Інспекція Поліського округу), які займають кабінети управління екології та природних ресурсів, які піклуються аспектами протидії та запобігання надзвичайним ситуаціям . Але в реальності НІХТО жодним чином не відповідає за щоденний моніторинг стану так званого атмосферного повітря. У Житомирі ( на теренах міста) встановлено аж 5 (п’ять) станцій моніторингу стану атмосферного повітря. І ви не повірите – ж одна із них не працює. Так звані пункти лабораторного контролю стану атмосферного повітря, встановлені у 1991-му році на розі вулиць Покровської і Грушевського (біля зупинки трамваю і якраз навпроти вікон магазину «АЛКО»), а також поблизу занедбаного кінотеатру «КОСМОС» (Вітрука, 31), вже давно не працюють і нічого не моніторять (це, за висловлюваннями практиків – екологів). Дві станції із моніторингу атмосферного повітря встановлені у селі Клітчин. Одна із них працює. Аде відомості та показники забрудненості повітря у так званій промисловй зоні Житомира також нікому невідомі. Так, у Житомирі вже давно не працює «Льонокомбінат», від «Хімволокна» і заводу верстатів – автоматів залишилися лише пустки, але це аж ніяк не означає, що стан довкілля у промисловій зоні покращав. Адже досьогодні працює «Біомедскло», активно працює Комбінат силікатних виробів, завод «Ізоват». І взагалі. навряд чи хто-небуть у Житомирі зможе сказати, що взагалі працює, що робиться , і наскільки безпечними для людей є ті всілякі мікровиробництва на вулицях Параджанова, Корольова і особливо – вздовж вулиці Промислової. Екологічного контролю – ніякого. Щоденного моніторингу ніхто не проводить, бо нікому …. замовити. Міська влада періодично замовляє обстеження стану забрудненості атмосферного повітря у Державної Установи «Житомирський обласний лабораторний центр», що знаходиться по вулиці Великій Бердичівській. Тут, до речі. є достатньо професійні фахівці, які вміють і забезпечені відповідним обладнанням для дослідження стану довкілля. Насамперед – атмосферного повітря. Але замовлення щодо проведення моніторингу стану безпечності атмосферного повітря у Житомирі до центру надходять найбільше найчастіше 2 - 3 рази на рік. Замітьте, не в тиждень, не в місяць, а лише на рік. Тому нічого дивного у тому, що на сайті чи на сторінці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» у Фейсбуці жодної інформації про забрудненість атмосферного повітря у Житомирі ви не знайдете. Вся увага сьогодні прикута п до ситуації із аналізами на COVID-19, Ось на ньому, на цьому клятому коронавірусі, всі сьогодні й божеволіють.

Але це аж ніяк не означає, що ситуація із забрудненістю повітря у Житомирі нікого не цікавить. Такий моніторинг проводять, його показники лягають на стіл керівникам інспекцій, служб. Але так щоб оголошувати про ЦЕ на ВЕСЬ ЖИТОМИР і щодня, як, наприклад, Гідрометеоцентр ? Ні, цього немає. А дарма. Житомиряни, наприклад, мали б знати, що найкращий район, де чистота атмосферного повітря не викликає нарікань, розташований від вулиці Короленка і простягається до окраїн Богунії. Вже починаючи від вулиці Максютова і охоплюючи територію всієї Крошні, ситуація різко погіршується. Далі – у напрямку вокзалу і ще далі у так званій «промисловій зоні» - ситуація виглядає як «погано і «вкрай погано». Скрізь і всюди перевищені нормативи концентрації у повітрі ДІОКСИДУ АЗОТУ, СІРЧИСТОГО АНГІДРИДУ, а подекуди у повітрі фіксується метил, бутан і навіть меркаптан. Що воно таке і наскільки шкодить це здоров’ю жителів міста, а також - як це впливає на самопочуття людей, які працюють у епіцентрах екологічного забруднення, НІХТО НЕ ВИВЧАЄ, НЕ ДОСЛІДЖУЄ, а тому й не дивно, що на це вже давно ніхто не реагує. Тому й не дивно, що Житомирщина вже півтора десятиліття має по суті стабільний показник (32-33 тисячі зареєстрованих онкохворих), а у самому Житомирі проживає кожен четвертий захворілий на страшну недугу пацієнт.

Аби показати глибину екологічного занепаду нашого міста, можемо згадати про спалахи надмірного задимлення значної території обласного центру у вересні – жовтні кожного року. Жителі так званого «приватного сектора» , відчуваючи повну «свободу дій» на території власної присадибної ділянки, спалюють все, що горить. Палає і чадіє не лише від листя та бадилля, але й від сміття суто побутового походження. А це - пластик, капрон, поліетилен і т.д. і т.п. Знову ж таки – ні тобі екологічних інспекторів, ні дільничих міліціонерів (вибачте, поліцаїв), ні муніципальної інспекції, ні офіцерів громади, яких у Житомирі запровадили чи не найпершими в Україні. Житомир, як і раніше, як весною, так і восени, потопає у пилу і періодично у наступах запахів амонію, а також – у хмарах вихлопів від транспортного потоку. Який із року в рік лише зростає.

Найбільш обачні та (вибачайте) хитрі житомиряни , вже давно вирішили тікати із Житомира у приміські анклави, де забрудненість повітря значно нижча. Вже навіть Соколова гора, не кажучи про Кам’янку чи Сонячне , у порівнянні із Житомиром виглядають як швейцарські курорти. Пряжево, Зарічани також стали територією порятунку від екологічного занепаду території мегаполісу, де чадить і смердить, де панує антисанітарія, а перебої із водопостачанням вже нікого не обурюють. Ось так і живемо. Поки що не голодні. Поки що – у теплі. Але - у смороді, у пилюці і без будь-якої перспективи на покращення. Їх немає і, швидше за все, вже не буде. Принаймні тут – у Житомирі.


Автор статті: Сидір Ковпак

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини