Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Закінчено розслідування трагедії за участю місцевих добровольців у Радомишлі, справу передають до суду

Закінчено розслідування трагедії за участю місцевих добровольців у Радомишлі, справу передають до суду

26-07-2022
Чотири з половиною місяці тривало розслідування трагедії, яка сталася 7 березня у містечку Радомишль Житомирської області. Через непорозуміння в обстановці війни загинув підліток, стріляв один із добровольців місцевого загону самооборони – «Радомишльської варти». Прокуратура звинуватила бійців у навмисному вбивстві, адвокати називають це маніпуляціями та перевіркою фактів. Вирішувати, хто має рацію, тепер буде суд.

Трагічна випадковість

Одного з керівників «Радомишльської варти» Віктора Ільченка та іншого бійця підрозділу Олександра Юрка прокуратура звинуватила у навмисному вбивстві та незаконному носінні зброї. Підозри стосуються резонансної історії, яка сталася у Радомишлі 7 березня, у перші тижні масштабного вторгнення Росії. На той момент у місті діяла місцева добровольча структура, яка на прохання міської ради охороняла правопорядок. Серед іншого, до її функцій входив і виїзд на виклики про можливу появу диверсантів. Зброю добровольці одержали від місцевої військової частини за зверненням мера.

На один із таких викликів і виїхали Ільченко та Юрко. Жінка побоювалася за своє життя, бо побачила на сусідньому городі двох людей у камуфляжі, які нібито ховали зброю. Приїхавши на місце, бійці гукнули людей у формі, попередили, що стрілятимуть, ті почали тікати. Ільченко стріляв угору, Юрко – у бік втікачів. Вже за кілька хвилин виявилося, що це підлітки з іграшковими автоматами. Один із них, на жаль, загинув. Ільченко та Юрко викликали поліцію та швидку, а другому потерпілому надали першу медичну допомогу.

«Дружній вогонь» – не рідкість на війні. Особливо в обстановці загальної напруги, в якій перебували жителі прикордонних областей. На території району напередодні виявили кілька диверсійних груп ворога, а вогневий контакт взагалі відбувався мало не щодня. Проте прокуратура, яка розслідує цю справу, вирішила кваліфікувати її як навмисне вбивство одного та замах на вбивство іншого підлітка.

Закінчено розслідування трагедії за участю місцевих добровольців у Радомишлі, справу передають до суду


Адвокат Віктора Ільченка Юрій Радзієвський каже, що прокуратура та слідство навмисне підтасовують факти та свідчення свідків. Лінія захисту будується на тому, що у самооборонців не могло виникнути злого наміру вбивати дітей, оскільки вони приїхали на виклик про ДРГ.

За версією ж прокуратури, бійці вирішили вбити дітей, бо ті не виконали команду «стояти». Крім того, слідство так і не знайшло доказів того, що Ільченко хоча б стріляв у бік потерпілих (куль з його зброї на місці не знайшли, адвокат каже, що постріли були лише у повітря). Не кажучи вже про те, що саме смертельна куля випущена зі зброї його напарника.

Головний доказ слідства – це свідчення співробітників психдиспансеру, які нібито стежили за тим, що відбувається, з відстані понад 70-80 метрів. Як можна було з цієї відстані розпізнати кут нахилу автомата і зрозуміти, що людина нібито стріляє в іншу людину, це питання залишається відкритим, каже адвокат. Тим більше, що відхилення ствола буквально на кілька градусів дає дуже великий вертикальний розліт. На прохання провести ретельніший слідчий експеримент прокуратура реагувала негативно.

Маніпуляція зі свідками – це не єдиний момент, який викликає питання захисту. Прокуратура висунула Ільченку додаткове звинувачення у нібито незаконному носінні зброї в момент трагедії. Однак це звучить більш ніж абсурдно, оскільки в матеріалах слідства є свідчення начальника місцевої військової частини, який видавав зброю добровольчим формуванням, а також копії журналів використання такої зброї. Тобто ні про яку незаконність не йдеться. До речі, приблизно в цей же час у столиці взагалі роздавали «калашникових» чи не з вантажівок, щоб якомога більше людей мали змогу стати на захист Києва. Очевидно, що такою самою мотивацією керувалася і влада Радомишля.

Втім, за словами Радзієвського, прокурор у першій версії підозри та на судових засіданнях у міру запобіжного заходу взагалі ігнорував той факт, що події відбувалися у розпал активних бойових дій. А якось навіть заявив, що на території Радомишля їх не було (зворотне доводить журнал бойових дій місцевої військової частини).

Справу передано до суду

Проте передача справи до суду означає, що слідство вже завершило свою роботу і знайшло достатньо доказів, щоб продемонструвати провину обвинуваченого. А адвокати, у свою чергу, завершили ознайомлення з матеріалами справи та готові до подання своїх аргументів до суду. Перше засідання призначено на 28 липня.

До цього в суді сторони перетиналися лише під час слухань щодо запобіжного заходу. Слідчий суддя, який виносить лише процесуальні рішення, традиційно не заглиблюється у деталі доказової бази. Тому всі чотири з половиною місяці підозрювані провели за ґратами, хоча, наприклад, доказів причетності Ільченка до вбивства не було навіть у слідства.

Сторона захисту неодноразово заявляла про процесуальні порушення з боку прокуратури та слідчого. Крім того, що адвокатам не дозволили перевірити достовірність показань свідків із психіатричного диспансеру, за словами захисту, під час судових слухань про запобіжний захід прокурор неодноразово заявляв про факти, яких не було у матеріалах справи та свідченнях. Наприклад, боєць самооборони, який їхав з підозрюваними на виклик, нібито повідомив на допиті, ніби вони домовилися стріляти по ногах, чого немає в протоколі. Або що жінка, яка викликала «Варту», повідомила про відсутність у підозрілих осіб у дворі зброї (у протоколі допиту вона прямо вказує, що бачила, як люди в камуфляжі ховали автомати). Крім того, чомусь підозру у незаконному поводженні зі зброєю отримав лише Ільченко, а до Юрка прокурор з питань зброї претензій немає, каже адвокат. Хоча саме Юрко із цієї зброї вбив підлітка.

Низка таких порушень дали привід представникам захисту подати заяву до Державного бюро розслідувань щодо прокурора та слідчих. «Ми вважаємо, що дії прокурора та слідчих тут прямо підпадають під категорію тяжкого злочину — притягнення свідомо невинної особи до відповідальності. Ми подали відповідну скаргу до ДБР із вимогою відкрити кримінальне провадження за цим фактом. Це законний спосіб повернути справедливість», - сказав Радзієвський в одному з інтерв. Наявність такого роду звинувачень ставить під сумнів якість розслідування та ставить питання про усунення та прокурора від справи, переконаний він.

За словами адвоката, рішення про відкриття кримінального провадження з цього приводу може бути ухвалене найближчим часом у судовому порядку. «Це законний спосіб повернути справедливість. Адже поки ситуація «вариться» всередині місцевої правоохоронної та судової системи, ризик подальших зловживань повноваженнями, залучення свідомо невинних у кримінальній відповідальності та байдужого ставлення до своїх обов'язків з боку прокурора та слідчих залишається високим», - упевнений адвокат.

Сигнал усім добровольцям

До «Радомишльської справи» прикута увага не лише мешканців Житомирської області, а й добровольців з усієї України. Адже, з одного боку, у перші тижні широкомасштабного вторгнення добровольчі формування стали й захист своїх сімей, міст, країни, і за це їм вдячне все суспільство. А з іншого, коли сталася трагедія, їм відмовляють у справедливому розгляді справи і намагаються «приструнити», демонструючи решті добровольців, що нікому не потрібні озброєні люди, які продемонстрували ефективність та готовність за першим покликом стати на захист країни.

«У мирний час це надто небезпечно для корупціонерів та інших хитрунів у владі. Тому таких «активних» треба позбавлятися, нехай і нахабно порушуючи всі норми та приписи процесуального законодавства», - наводить Радієвський можливу мотивацію звинувачення. «Таке враження, що просто є команда «фас», яку потрібно виконати. Не дуже обтяжуючи себе законною стороною справи. Простіше кажучи, винних просто вирішили призначити та підігнати під це доказову базу та громадську думку», – додає він.

Втім, тепер, коли справу передано до суду, і аргументи сторін розглядатимуться публічно, включаючи свідчення свідків та результати експертиз, всі приховані мотиви стануть явними, а маніпуляції та перекручення фактів отримають належну оцінку суду та громадськості. Подальший розвиток подій у цій справі стане показовим: чи зможе резонанс "передавити" об'єктивну реальність воєнного часу. І чи справді межа між героєм і вбивцею настільки тонка і непомітна.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини