Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Депутати виступили проти недолугої і бездарної реформи в українських лісах

Депутати виступили проти недолугої і бездарної реформи в українських лісах

10-01-2023
Вівторок, 10 січня 2023-го року у Житомирі ознаменований дуже цікавою подією, яка тривала не більше як шкільний урок. Але школа чи освіта цього разу була не причому, а йшлося про сесію Житомирської обласної ради. Сесія була 13-ю за ліком і нашвидкоруч скликаною – тобто , позачерговою. Слід зауважити, що підготовка до сесії проходила у напівпідпільному режимі, бо навіть розпорядження про скликання позачергової сесії обласна рада не опублікувала. Деякі засоби мас-медіа Житомирщини поспішили назвати чи «охрестити» сесію «із обмеженим режимом».

Депутати виступили проти недолугої і бездарної реформи в українських лісах


Насправді під час 13-ї позачергової сесії Житомирської обласної ради розглядалося лише одне питання – «Про звернення депутатів Житомирської обласної ради щодо недопущення прийняття проєкту Закону України "Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства "Ліси України" в редакції, запропонованій Державним агентством лісових ресурсів України». Слід зауважити, що напередодні позачергової сесії Житомирської облради упродовж двох тижнів проходили сесії рад у двадцяти двох громадах Житомирщини, а у цей же день (тобто, 10січня 2023 р.) позачергові сесії обласних рад проходили у Чернігові, Івано – Франківську та Вінниці. І скрізь і всюди на порядку денному значилося лише одне вище згадане питання «Про недопущення прийняття проекту Закону України «Про особливості управління обєктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення і діяльності спеціалізованого лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України» у редакції Державного агентства лісових ресурсів України».

Депутати виступили проти недолугої і бездарної реформи в українських лісах


Що саме так здивувало, спантеличило, обурило чи навіть злякало депутатів місцевих рад не лише Житомирщини, але й усієї України? Лише одна, однак дуже важлива обставина, яка раптом, зненацька і сенсаційно несподівано зявилася у вище згаданому законопроекті, запропонованому Державним агентством лісових ресурсів України. Бо ж у вересні 2022-го року Кабмін України своєю постановою № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» по суті дав старт реформуванню лісової галузі в Україні і реформуванню підлягали державні лісові господарства (лісгоспи), які згідно реформаторському задуму, мали бути обєднані у єдине державне підприємство «Ліси України». Але 13 грудня 2022-го року на сайті Державного агентства лісових ресурсів зявився законопроект, згідно якого до складу підприємства «Ліси України» мали бути залученими не лише державні лісгоспи, але й лісові масиви та земельні ділянки лісонасаджень комунального підпорядкування. На Житомирщині це означало , що усі земельні ділянки із лісовими насадженнями, які нині доглядає і обслуговує комунальне підприємство «Житомирагроліс», мають бути ліквідовані, а натомість у всіх без винятку лісах Житомирщини господарюватимуть підрозділи тільки «Лісів України». Звісно, колективи і працівники КП «Житомирагроліс» (а це дирекція і десять дочірних підприємств, які господарюють на 300 тисячах гектарів лісової площі) не погоджуються на такі реформаторські ініціативи, а реально бачать чи відчувають чиїсь бажання та намагання накласти «лапу» на усі лісові ресурси України.

Якщо повернутися до початку позачергової сесії Житомирської облради від 10 січня 2023 року, то вона розпочиналя трохи незвично. Ще ніколи у сесійному залі Житомирської облради не було так порожньо і пусто – о десятій ранку для участі у роботі сесії зареєструвалорся лише 35 депутатів. Трохи згодом до них долучився ще один депутат і загалом у роботі сесії взяло участь 36 депутатів. Нагадаю – із 64-х депутатів, які обрані до Житомирської облради восени 2020-го року.Тобто, 26 депутатів 10 січня були відсутніми у сесійному залі. З яких саме причин – невідомо, але найбільше «кинувся» у вічі той факт, що депутатів, які працюють у лісовому господарстві державного сектору, на сесії не було. Зрозуміло, що неспроста, бо управлінська «вертикаль» лісового господарства України вочевидь стривожена тим рухом спротиву, який піднявся на захист комунальних «Агролісів» у всіх областях України.

Депутати виступили проти недолугої і бездарної реформи в українських лісах


Під час сесії у ролі доповідача виступив генеральний директор КП «Житомирагроліс» Ігор Рибинський. Він доповів, що поява проекту Закону про особливості управління обєктами державної власності у лісовій галузі неабияк здивувала і водночас обурила працівників комунального підприємства «Житомирагроліс». Підприємство працює злагоджено і цілеспрямовано, платить значні податкові суми до бюджетів Житомирщини і ще більші кошти – до бюджетів місцевих рад. На території яких вони знаходяться. Якщо конкретніше – йдеться про 1350 працівників «Житомирагроліс». Про 50 мільйонів гривень податків до бюджету Житомирської області та про 100 мільйонів податкових коштів, які дочірні підприємства «Житомирагролісу» сплачують до бюджетів громад.

Якщо зважити на той факт, що середня зарплата у «Житомирагролісі» сягає 21 тисячі гривень і виплачується вона регулярно і вчасно, то підстав для входження до складу державного підприємства «Ліси України» у комунальних лісівників аж ніяк немає. Тим паче, що якраз державні лісгоспи Житомирщини із невідомих причин мають набагато гірші економічно – господарські показники своєї діяльності, аніж підприємства «Житомирагролісу» Тим паче, що жодних розрахунків, прогнозів, аргументацій стосовно залучення до процесу реформ у «Лісах України» комунальних підприємств «агролісу» ніхто в Україні жодного разу не наводив. І взагалі, до 13 грудня, коли зявився вище згаданий законопроект щодо «особливостей управління обєктами державної власності у лісовій галузі», мова про залучення «агролісових» комунальних підприємств до реформування лісової галузі України навіть не заходила. Аж тут, якраз напередодні різдвяно – новорічної пори, знайшлися спритники які вирішили обєднати усі лісові ресурси та підприємства ( як державні, так і комунальні), що їх обслуговують, під один – єдиний «дах».

Депутати виступили проти недолугої і бездарної реформи в українських лісах


Хто керуватиме цим «дахом» - поки що неясно і у сесійному залі ніхто й словом не обмовився стосовно персоналій, яким захотілося «підстелити» під себе поки ще могутній лісовий комплекс в Україні.Проте у запитаннях, які лунали на адресу І.Є.Рибінського, відчувалося переконаність депутатів у тому, що в України і українців забирають ледь не останню економічну опору державної незалежності – лісові багатства. У цьому депутати виявили одностайність і усі 36 присутніх у залі депутатів Житомирської обласної ради одноголосно проголосували за підтримку тексту ЗВЕРНЕННЯ до вищих органів влади в Україні щодо НЕДОПУСТИМОСТІ ухвали проекту вище згаданого закону про «особливості управління та…порядок утворення товариства «Ліси України».
Дивно, але присутній на сесії Житомирської обласної ради народний депутат України Сергій Кузьміних упродовж сесії так і не виступив і не озвучив своєї позиції ( так само, як і позиції своєї партійної фракції «Слуги народу») стосовно намірів реформування лісової галузі України згідно дуже сумнівного законопроекту.

Хтозна, чи дослухається Верховна Рада України до депутатів з «низинки», які мають багато – багато зауважень і пропозицій до намірів «лісового реформування» по українськи. Зрештою, якраз депутати місцевих рад першими і поки що єдиними в Україні почали бити на сполох щодо нинішньої «лісової реформи», як найбільшої в історії незалежної України реформаторської афери. Поки що зміни, які збираються провадити у ході реформи лісової галузі України, називають поспішними, недолугими і невчасними з огляду на триваючу війну із російським агресором. Але досить більш уважного і скрупульозного погляду на те, що і як реформують у держлісгоспах України вже сьогодні, аби стверджувати, що лісова реформа у тому вигляді, як її бачить керівництво Державного агентства лісових ресурсів, отримає назву найбільш грабіжницького дійства за минулі три десятиліття. А хто диригує і організовує увесь цей реформаторський «концерт» - питання окреме і дуже цікаве.



На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини