Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Сьогодні виповнюється 80 років відомому житомирському лікарю Петрові Мосійчуку

Сьогодні виповнюється 80 років відомому житомирському лікарю Петрові Мосійчуку

02-02-2023
Сьогодні, 2 лютого 2023 року, Житомир, і, власне, величезний загал жителів Житомирської області мають нагоду привітати із 80-літнім ювілеєм визначну людину, лікаря із півстолітнім стажем роботи, потужного інтелектуала із величезним арсеналом життєвих здобутків, захоплень та інтересів. Із почесним і справді видатним ювілеєм цього зимового дня люди тепло привітають Петра Никифоровича Мосійчука. Заслуженого лікаря України, багаторічного завідувача відділення фізіотерапії Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Гербачевського.

Сьогодні виповнюється 80 років відомому житомирському лікарю Петрові Мосійчуку


Нашого сучасника загалом дуже важко чимось здивувати, чи, хоча б зацікавити. Про все нам розповідали, багато чого ми вже чули, бачили і навіть «проходили», але ж бувають унікальні випадки, коли людська доля і життєві стежини заплетені у такому калейдоскопічному візерунку, що мимоволі на думку спадають одвічно незбагненні слова «Це – від Бога!». І ці слова повною мірою стосуються життєвої стежки Петра Мосійчука, яка вмістила у собі просто грандіозний перелік віх із випробувань та перемог, із несподіваних, але знакових моментів доленосного вибору, і яка, зрештою, привела цього сивочолого чоловіка із досі молодецьким завзяттям до вершин людської шани і всезагального визнання його професійного та життєвого таланту лікаря і людини із великої літери.

Від Борисівки до Яруня – вісім кілометрів, або, як розпочинався шлях до мрії

Все починалося із дитинства військової пори, дитинства складного післявоєнного часу, дитинства із повсякденної праці, виснажливого ритму сільського повоєнного побуту. Малий Петро був найстаршою дитиною у сім’ї Никифора Хомовича та Марії Дмитрівни Мосійчуків.

Сьогодні виповнюється 80 років відомому житомирському лікарю Петрові Мосійчуку

Батьки


А від найстаршого сина у сільських сім’ях батьки завжди сподівалися на найбільшу поміч. Вже у шість (!) років Петру довіряли пасти домашню худобу.

Звісно ж, роки праці вже змалечку неабияк загартували характер і вдачу Петра Мосійчука, а нестримний потяг до науки, до знань, до спілкування зі світом прекрасного і досконалого, назавжди виплекав гарні і визначні риси майбутнього лікаря - новатора, до якого сьогодні із вдячністю та шаною ставляться, звертаючись за допомогою, тисячі (!) людей.

Життєвий шлях Петра Мосійчука розпочався у звичайному поліському селі Борисівка, що у Новоград-Волинському районі. Після семикласної школи у рідному селі Петро Мосійчук три роки навчався у Ярунській середній школі. Щодня долаючи шістнадцять кілометрів із дому до школи і у зворотньому напрямку.

Після школи хотів навчатися, але потрібен був паспорт, і довідки для його отримання тодішнє колгоспне начальство видавати не бажало. Довелось йти працювати завідуючим сільським клубом, для чого знадобився талант вправного гармоніста–віртуоза.

Тут же вступив на навчання до Житомирського культосвітнього училища і отримав диплом режисера клубної роботи.

Настав час служби в армії і Петро Мосійчук три роки опановує мистецтво і гарт парашутиста–десантника у підрозділах колись легендарної Ізяславської бригади, отримавши черговий професійний фах радиста–шифрувальника.

Після служби вирішує вступити на навчання до медичного інституту і їде до Кишинева. Під час екзаменів щойно демобілізований воїн не «добирає» одного балу і змушений повертатися додому. Працює учнем токаря на заводі сільськогосподарських машин у Новограді –Волинському. Всього за кілька місяців зразково досконало опановує нову професію і отримує від дирекції заводу направлення на вступ до Львівської політехніки.

Проте мрія шкільної парти стати лікарем нікуди не поділася і у свої 23 роки Петро Мосійчук їде до Вінниці, де стає студентом медичного інституту. Про студентські роки у Вінниці нинішній ювіляр може багато розповісти, але ще більше можуть повідати про той час його однокашники, які пам’ ятають Петра Мосійчука, як кмітливого, енергійного, здібного у науці студента і невтомного організатора студентського дозвілля.

Після завершення навчання Петро Мосійчук у складі групи випускників-інтернів прибуває до Житомирської обласної лікарні. З-поміж двадцяти випускників-стажерів двох інтернів тодішнє керівництво лікарні залишає у Житомирі на постійне місце роботи. Одним із них, якому одразу запропонували створити і вдосконалити відділенні фізіотерапії, був Петро Никифорович Мосійчук.

Він знає і вміє навіть те, чого у вузах не навчають

Із того часу минуло вже п’ятдесят років. Якби перерахувати усі звання, нагороди, премії, віхи депутаської діяльності, роботу на посаді колись єдиного заступника-начмеда головного лікаря Житомирської обласної лікарні, якби перелічити майже сотню раціоналізаторських пропозицій, автором яких став Петро Мосійчук, вийшла б унікальна розповідь із захоплюючим сюжетом.

Будь-яку справу, яку йому доручали і за яку він брався, неодмінно доводив до успіху. Саме у такому статусі неперевершеного фахівця він і досі плідно працює на своєму посту. Досягнувши усіх мислимих професійних і службових вершин, маючи поважний вік, Петро Никифорович, як і півстоліття тому, залишається спраглим до знань, до постійного та системного вдосконалення, до винаходів.

Сьогодні виповнюється 80 років відомому житомирському лікарю Петрові Мосійчуку


Саме завдяки Петрові Мосійчуку до фізіотерапії (а сьогодні цей напрям стали величати медичною реабілітацією) у Житомирській області почали ставиться, як до унікальної сфери, де застосовуються сотні найрізноманітніших методів та методик лікування найрізноманітніших хвороб.

Сьогодні Петра Мосійчука знають на Житомирщині перш за все ті, кого він поставив «на ноги» у буквальному значенні цього виразу. А це вже не тисячі, а десятки тисяч пацієнтів.

У свої 80 років Петро Никифорович аж ніяк не нагадує літню чи втомлену життям людину, а швидше навпаки – життєвий оптимізм, чіпка пам'ять лікаря –професіонала, неймовірний життєвий гарт і звичка щоденної праці допомагають уславленому ветеранові залишатися у строю. На варті людського здоров’я, на службі людям.

Звісно ж, людська вдячність і безмірний авторитет лікаря-професіонала є найбільшою заслугою цієї людини, яка перетворила справу служіння людям у своє життєве кредо і досі чітко дотримується свого життєвого курсу.

І саме у цей день, коли Петро Никифорович Мосійчук прийматиме численні вітання та поздоровлення із нагоди свого славного ювілею, хотілося б побажати ветеранові подальшого натхнення, довгих років плідної праці і щасливого майбуття. У мирній, і також щасливій Україні!

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини