Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
“Операційна під час війни – це наша передова” – Раїса Григоренко,  медсестра Житомирської обласної лікарні

“Операційна під час війни – це наша передова” – Раїса Григоренко, медсестра Житомирської обласної лікарні

03-03-2023
Сьогодні журналісти завітали до обласної лікарні м. Житомира, ортопедично-травматологічне відділення і поспілкувались зі старшою медичною медсестрою Григоренко Раїсою Юхимівною.

“Операційна під час війни – це наша передова” – Раїса Григоренко,  медсестра Житомирської обласної лікарні


- Раїса Юхимівна! Весь час публікуються статті про керівництво медичних закладів, а ось про тяжку роботу молодшого медичного персоналу рідко говорять.

- Робота операційної медсестри ніколи не помітна, коли встаєш з самого ранку, не будемо далеко ходити, як вчора і закінчуєш о 16:15. Операції важкі. Останнім часом дуже багато іде ендопротезування колінного і кульшового суглоба.

- Раїса Юхимівна, скільки часу ви вже на “бойовому посту”?

- Почала свою роботу ще в 70-х роках. Стаж роботи 50 років. Був у мене один із перших завідуючий, Патлай Віталій Федорович. Після нього був завідуючий Верховський Володимир Спиридонович, Хіміч Микола Миколайович, і зараз Верховський Віктор Володимирович. Колектив лікарів у нас прекрасний. Всі добросовісно ставляться до своєї роботи. І наша робота як така - обслуговувати звичайну операцію. Без операційної сестри це неможливо. Як би там не було інструменти ми повинні подати і шарики і салфетки і шовний матеріал, ми все повинні підготувати. В день буває по 6-8 операцій, і їх тривалість є непередбачуваною. Коли почалася війна жоден з нас не сказав, що ми не будемо працювати. У немає навіть обідньої перерви. Я не можу вийти з операційної і сказати, що я піду вип’ю чаю. У нас всі лікарі оперуючі. І я щодня ходила, бо це - наша передова.

“Операційна під час війни – це наша передова” – Раїса Григоренко,  медсестра Житомирської обласної лікарні


- А у вас є діти?

- Так, у мене по-перше четверо військових : син, внук, внучка, зять. Навіть внуку ледве виповнилося 18 років, пішов захищати батьківщину. Взяв направлення 26 лютого і пішов в ТРО. Син у мене викладав у академії в Одесі, але з 2014 року побував в АТО, там його контузило, а з початком повномасштабного вторгнення знову став на захист батьківщини. Війна – це горе для всіх матерів. Чому відчуваємо цю біду – ми матері, маємо своїх дітей, які так само воюють. Мене питають лікарі в операційній, де твій Сергій?, а я відповідаю, на полігоні. Син ніколи не говорив де він. Мамо, якщо немає зі мною зв’язку – не хвилюйся.

- Ви вже стільки років працюєте, яка операція вам найбільше запам’яталась?

- Починали ми нашу роботу ще в 80-х роках, і ще протезів у нас не було. Ми робили це все вручну. У нас були спеціальні формочки різних розмірів починаючи з 44 по 60, які ми виготовляли з протакрілу, а вже пізніше використовувалися більш сучасні матеріали.

А найбільше запам’яталось як ми ставили одній жінці Житомирського району однополюсний протез і вона проходила з ним 13 років. Це у нас був перший досвід. Після цього поставили інший, більш сучасний.

“Операційна під час війни – це наша передова” – Раїса Григоренко,  медсестра Житомирської обласної лікарні


- Яка кількість медсестер працює з Вами?

- У нас три сестри, дві санітарки, вісім лікарів. Серед них я найстарша за віком.

Якщо операція довготривала і складна під час операції знаходиться три хірурга і одна операційна сестра. Зараз умови операційні набагато кращі, і кондиціонер і тепле приміщення. І ще хочу згадати своїх наставників. Це була Толстанова Галина Григорівна і Литвин Ольга Василівна, Смірнова Катерина Іванівна.

- Раїса Юхимівна, як у вас починається операційний день?

- Миємо руки, одягаємо маску, рукавички, накривається великий стіл, потім на кожну операцію іде свій інструментарій. Без медичної сестри операція неможлива. У нас колись був операційний блок загальний, не було хірургічного, а сьогодні в кожному відділенні свої операційні сестри. Особисто я працювала операційною сестрою у багатьох відділеннях. У нас колись була дитяча хірургія, пізніше перевели у Станишівку, прекрасний був завідуючий Онищенко Віктор Васильович. Велика подяка нашій головній сестрі Тевс Світлані Сергіївні.

“Операційна під час війни – це наша передова” – Раїса Григоренко,  медсестра Житомирської обласної лікарні


- Велика подяка також нашому головному лікарю Богдану Леськіву. Отримала величезний досвід. Сьогодні у нас проводяться складні операції ключового суглобу, колінного суглобу меніски артроскопом. Артроскопічні операції належать до щадних способів впливу і водночас забезпечують діагностичну та лікувальну ефективність.

- Ми медсестри все відчуваємо, навіть який настрій у лікаря. Залишаємо всі свої емоції поза межами операційної,
- Дай боже нам сили витримки пережити і перемогти

- Лікар Верховський Олександр Вікторович - розказав про важливість роботи молодшого медичного персоналу

- Насамперед хочу сказати, що середній та молодший медичний персонал відіграє важливу роль в лікуванні пацієнтів.

Під впливом різних захворювань хворі часто бувають легко збудливими, уразливими, іноді висловлюють несправедливі претензії, гостріше ніж у звичайних умовах, особливо у воєнний час.

- В цих умовах важливого значення набуває вміння молодшого та середнього медичного персоналу проявити максимум уваги, милосердя, чуйності та співчуття до хворої людини. У кожній дії медичного працівника при виконанні заходів по догляду за хворим, в спілкуванні повинні проявлятись розуміння, ввічливість та щире бажання допомогти хворому у його стражданнях. До кожного пацієнта потрібен особистий підхід.

- Медсестра або середній медичний персонал, виконує всі призначення лікаря, та відмічає виконання тих чи інших маніпуляцій в листку призначень. Також в обов’язки медсестри входить забір матеріалу для дослідження, спостереження за хворими і порядком у відділенні та палатах , підготовка хворих до виконання діагностичних досліджень, вимірювання температури, артеріального тиску, пульсу, звітування лікарю про всі зміни в стані хворого, які відбулися за минулу добу, тощо.

- Отже, лікар не може обійтись без середнього та молодшого медичного персоналу, кожен виконує важливі функції для якнайшвидшого видужання хворого та повернення пацієнта до повноцінного життя.

-Завідуючий ортопедичного – травматологічного відділення Верховський Віктор Володимирович :

- Григоренко Раїса Юхимівна працює в нашому операційному відділенні починаючи ще з 70-х років. Тобто більше 50-ти років. Все життя вона присвятила своїй спеціальності, своєму фаху. І маю зауважити, що найкращі традиції радянської медицини минулих років, як це не звучить можливо в наш час, але були певні здобутки і вона ці здобутки перенесла до сьогоднішнього дня. Це стосується правил дотримання асептики, антисептики, обробки інструментів та відповідальне ставлення до роботи. Це її життя. Вона виховала не одне покоління операційних сестер і те, що ми сьогодні маємо це завдяки їй. В першу чергу це профілактика ускладнень особливо гнійного характеру, якість підготовки операційних до операцій має велике значення. Так як жінка стелить ввечері постіль для коханого чоловіка так само Раїса Єфимівна готує операційну до наступного робочого дня. За що ми завжди їй низько кланяємось і любимо.

“Операційна під час війни – це наша передова” – Раїса Григоренко,  медсестра Житомирської обласної лікарні


Директор обласної лікарні Богдан Леськів – прокоментував роботу медиків під час війни

- Основний тягар з виконання лікарських і діагностичних призначень лягає на плечі медсестер. Без їхньої роботи медична система в контексті надання медичної допомоги недієздатна. Тому наші медсестри - це є ось той золотий капітал який треба підтримувати, цінувати і зберігати. В нашому закладі працює більше 700 медсестер, невелика частина медсестер, коли почалися бойові дії виїхали за кордон, як тільки закінчилися бойові дії на території нашої області і Київщині, практично усі медсестри повернулися в Житомир до виконання своїх обов’язків. В нашому закладі працює висококваліфікований персонал, 60% медсестер мають першу та вищу категорію.
Автор статті: Сергій Форест

На головну сторінку


Від Тетяга 4 березня 2023 17:19:
Не правильно написано по-батькові, не Єфимівна, а Юхимівна, від імені Юхим!!!!!!!!
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини