Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
У мешканців Станишівської ОТГ може зникнути з криниць вода через видобування піску

У мешканців Станишівської ОТГ може зникнути з криниць вода через видобування піску

27-03-2023
Коли мова заходить про чисту, а тим паче, джерельну воду для пиття, то у багатьох житомирян на такий випадок є своє джерельце. Декілька таких джерел знаходяться на південно-східних околицях Житомира, на землях Станишівської громади. Для мешканців сіл Тарасівки, Ліщина, Луки такі джерела вже давно стали основним джерелом питної води. Ну, а для житомирян, які змушені їхати до джерел за водою, ці джерела також мають дуже велике значення.

Загальновідомо, ставлення до джерел у людей було дуже поважним. Джерела оберігали, обгороджували, намагалися не смітити поряд. Станишівська сільська рада, її керівництво та депутати знали про джерела і так само, як і жителі сіл Станишівської громади, ставились до них із належною увагою. Тим паче, що якихось коштів на підтримку чистоти та порядку біля джерел не треба було шукати – люди самі слідкували за цим. Здавалося б, все добре і джерельна вода, яка віками дарує людям чистоту та прохолоду свого смаку, нікуди не подінеться. Але все добре і корисне для людей, якось несподівано зникає, щезає через незвідані причини. Ось у такому «ключі» закрутилися події і в Станишівській сільській раді.

Все почалося із того, що у серпні 2022-го року, на розгляд депутатської комісії із земельних питань Станишівської сільської ради було внесено проєкт рішення щодо надання дозволу двом товариствам, які мають у приватній власності 8 та 12 га землі. Річ у тім, що земля у приватну власність переходила за однієї важливої умови – на цих гектарах мали розвиватися особисті селянські господарства (осг). І змінювати цільове призначення ділянок землі загальною площею 20 га її власники не мали права.

Спочатку так і було – власники землі, облаштовуючи необхідну документацію, були згодні використовувати земельні ділянки лише для сільськогосподарського виробництва. Ну, а тепер, точніше – у серпні минулого року, до депутатів надійшла заява про зміну такого цільового призначення.

Виявилося, що власники ділянок вже не хочуть господарювати на землі, як це заведено з діда-прадіда, а прагнуть змінити цільове призначення двох ділянок «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами» (для видобування пісків, суглинків).

Не важко здогадатись, чому на комісії, а згодом 23 серпня 2022-го року і на сесії Станишівської сільської ради депутати не прийняли рішення по даному питанню.

По-перше: ділянки, які сьогодні хочуть використовувати для видобутку надр (видобуток піску), знаходяться якраз поблизу урочища «Нивки», яке в народі здавна називається «Криничкою». Тут вже багато десятків років беруть чисту джерельну воду не лише мешканці зневодненої силікатним кар’єром Тарасівки, але й жителі багатьох сіл Станишівської громади і навіть жителі міста Житомира. Фактично – це єдине місце в окрузі десятка кілометрів, де можна набрати дійсно придатної для пиття та готування їжі води.

По-друге: місце видобутку піску вже за кілька років перетвориться у кар’єр, який доволі швидко заповниться водою, що неодмінно вплине на рівень води в криницях довколишніх сіл.

Так от, коли депутати Станишівської сільської ради відмовили у задоволенні власникам ділянок змінити їх ЦІЛЬОВЕ призначення, люди полегшено зітхнули. Але тривога не зникала, бо ж усім відомо – не випадково ХТОСЬ прагне на землях сільськогосподарського призначення започаткувати прибутковий бізнес з видобутку піску.

Так воно й вийшло, бо вже через місяць, у вересні 2022-го року, на сесію Станишівської сільради було знову винесене на розгляд депутатів те ж саме питання про переведення двох ділянок землі у перелік земель, де дозволяється видобуток надр. Цікаво, що ніхто із жителів громади не бачив на сайті Станишівської сільради протоколу розгляду цього питання членами вище згаданої депутатської комісії із земельних питань.

Звісно ж, розглядати питання, яке не було обговорене на профільній комісії, сесія просто не мала права. Але то все на папері, або так, як вимагає Закон.

У дійсності вийшло так, що сесія Станишівської сільської ради від 30 вересня 2022-го року все ж таки ухвалює рішення і переводить землі сільськогосподарського призначення у ділянки для видобутку надр.

Невідомо що саме змусило депутатів передумати, але рішення все ж було прийнято більшістю голосів…

Кому цікаво, може зайти на сайт Станишівської ТГ в розділ рішення сесій, протоколи поіменного голосування: Сесія 21 від 23.08.2022 р. протокол поіменного голосування (7.21) за 10, проти 9, утримались 4., протокол поіменного голосування (7.22) за 9, проти 10, утримались 4. А на сесії 22 від 30.09.2022 р. протокол поіменного голосування (5.1) за 18, проти 2, утримались 0., протокол поіменного голосування (5.2) за 16, проти 3, утримались 1.

Хоча перед сесією були звернення громадян з проханням до депутатів не надавати дозвіл на зміну цільового призначення. Але депутати 30 вересня, вже із другої спроби, але все ж таки прийняли рішення про перепрофілювання земельних ділянок. Зрозуміло, хтось депутатів дуже добре попросив, або ж навіть і «натиснув».

Люди кажуть, що депутати не змогли протистояти бажанню перевести ті 20 гектарів землі у розряд «видобутку надр (піску)», бо декого із них викликали (можливо «запрошували») аж в обласну військову адміністрацію. Ось вже після тих візитів до «Білого дому» депутати і проголосували рішення про зміну цільового призначення двох земельних ділянок.

Зрозуміло, що і депутати, і Станишівський сільський голова чудово знають, що буде із тими двома ділянками (12 і 8 га) після ухваленого рішення про зміну цільового призначення земельних ділянок. Вони вочевидь розуміють, що люди обурені таким поворотом подій, бо ж ніхто й думки не мав, що колись у когось вистачить совісті лани із родючою землею перетворювати на карєри із видобутку піску.

І робиться все ЦЕ у такий час! Коли в Україні війна, коли щодня гинуть наші земляки–полісяни. А тут, бачте, знайшлися кмітливі хлопці, яким вочевидь набридло господарювати на землі і вони вирішили шукати вигоду чи зиск під землею. Бо ж земля для землеробства, то одне, а бізнес на піску – зовсім інше.

І виходить дуже неприваблива картина: поки діти захищають свою землю від ворога, батьків можуть позбавити води в криницях власноруч обрані депутати. І військова адміністрація, яка мала б стояти на варті порядку та закону, займає тут досить дивну поведінку.

З іншого боку, у тому, що сталося, люди бачать нахабство і зневагу до себе. Усім добре відомо, що закон порушувати не можна, але не всім. Комусь – можна, якщо дуже треба. На жаль, у цій історії із землею, із її цільовим призначенням, ситуація виглядає аж дуже бридко. А якщо врахувати, що йде війна, то й взагалі! Просто сумно!

У мешканців Станишівської ОТГ може зникнути з криниць вода через видобування піску


Сидір Ковпак

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини