Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Директорка Національного музею космонавтики у Житомирі розповіла про цілі та завдання закладу

Директорка Національного музею космонавтики у Житомирі розповіла про цілі та завдання закладу

17-05-2023
Генеральний директор Національного музею космонавтики ім. С. П. Корольова Ірина Дячук має стаж роботи у музеї 40 років. Ірина Дмитрівна зустрілася з нами напередодні Міжнародного дня музеїв, що відзначається 18 травня, і розповіла, як бачить поступ музею у майбутньому.

Директорка Національного музею космонавтики у Житомирі розповіла про цілі та завдання закладу


-Який музей у майбутньому, чого він потребує насамперед?

- Мова про розвиток персоналу, цифровізація експозиції та доповнення її інноваційними технологічними рішеннями має поєднуватися з розширенням музейної площі, побудови сучасного фондосховища, інтерактивних площ, які сьогодні використовуються у музейній освітній діяльності та в роботі з молоддю. У 2022 році відповідно до стратегічних завдань розвитку музею розроблено проект першого етапу реконструкції музею, що передбачав зміцнення фундаменту та оновлення фасадів будівлі “Космос”. Ця будівля постраждала внаслідок дій недобросовісного підрядника у 2010 році. Роботи за проектом мали початися 1 березня, але війна зруйнувала наші плани. Та попри ці обставини музей продовжує рухатися вперед, будуть нові цікаві проекти, тому слідкуйте за новинами на офіційних сторінках соцмереж музею та у ЗМІ.

-Музей уже відновив свою офлайн-діяльність. Відвідувачі врешті можуть зайти всередину.

- З перших днів війни перед музейниками області постало два головних завдання: збереження та евакуація, якщо буде потреба колекцій, і дії щодо подолання стресових ситуацій та збереження персоналу. У нашому музеї і поруч з ним не було пристосованих сховищ, тому музей мав бути закритий для відвідування. Але робота колективу продовжувалася і дуже активно. За допомогою сил Територіальної оборони області було проведено евакуацію частини музейної колекції. Застосували різні форми і методи «дистанційки» у сфері пошукової роботи, наукових досліджень, фондових описань, а науково-освітній відділ активно працював на виїзних локаціях. Музейні проекти “Музей іде до дітей”, “Нас об'єднує Корольов”, “Актуальна історія” добре запам’яталися і продовжуються сьогодні.

-У ЗМІ є інформація про вашу участь у міжнародних заходах, повʼязаних із популяризацією внеску України щодо вивчення космосу у період війни. Чи може бути наука без політики?

- Більше півстоліття своєї історії музей посідає гідне місце у міжнародному космічному співтоваристві, отримавши членство у Міжнародній астронавтичній асоціації. З початком широкомасштабної російської агресії ми відчули підтримку наших партнерів з Польші, Литви, Франції, Нідерландів, Естонії. Музей Cite de l’espace в Тулузі та Етнокосмологічний музей Литви запропонували довгострокову програму партнерства, початком якої стала перша в історії виставка про космічну діяльність України в Тулузі - серці космічної промисловості Європи та побратимі Києва. Оскільки кошторис музею під час війни не передбачає жодних витрат на відрядження, спонсором виступив концерн АЕРБАС. Виставка відкрилась у День Незалежності України 2022 року, її побачило понад 50 тисяч відвідувачів з різних країн світу. Зараз ми працюємо над виставкою музею у Литві. Це має бути вже п’ята виставка з колекції музею. Першу відкривали разом з першим космонавтом України Леонідом Каденюком. Ціль міжнародної діяльності музею під час війни - це позиціонування України у світовому науковому та культурному середовищі, широкому загалу як високотехнологічної космічної держави з потужним науково-технічним потенціалом та значним людським капіталом. Це набуде величезного значення в період післявоєнної відбудови України.

- В одному із своїх виступів ви сказали: « Наше місто стало символом здійснення одвічної мрії людини про польоти у космос, тут народився головний конструктор перших ракетно-космічних систем Сергій Корольов». Навряд чи Корольов мирився, спостерігаючи, як ракетами знищують його батьківщину. Що ви думаєте з цього приводу?

- Відомий американський мислитель, письменник Ралф Емерсон сказав: “Зірки ми бачимо в найтемніший час”. Я мрію про об’єднане спільною космічною діяльністю людство у мирному, креативному та екологічному суспільстві. Мрію про те, щоб Національний музей космонавтики в Україні став символом стародавнього висліву “Per aspera ad astra! - “Крізь терни - до зірок!”. Корольов дуже любив Україну і однозначно не сприймав би те, що коїться сьогодні. Ракети мають досліджувати нове, а не знищувати живе.

З нагоди Міжнародного дня музеїв вітаю усіх причетних до музейної справи з професійним святом і бажаю перемог на музейному фронті, адже це частина нашої спільної Перемоги!

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини