Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
'«Разом

«Разом нас багато – Угоду не зірвати!»

24-11-2013
«Разом нас багато – Угоду не зірвати!»


Такого велелюддя Київ не бачив з часів Помаранчевої революції. За лічені години серце української столиці перетворилося на багатотисячний Євромайдан, пульсуючий громадянською гідністю й обуренням. Зухвало зірвавши стоп-кран у потязі, яким Україна прямувала до Євросоюзу, влада наразилася на активний протест мільйонів українців.

Голосне «ні!» владному самоуправству вилилося на майдани міст і містечок, охопило велетенською хвилею протесту столицю. Якщо на Банковій і Грушевського не почують народного гніву, потужний єврошторм обіцяє перетворитися на цунамі. Перший день всеукраїнського Євромайдану став підтвердженням того.

«Разом нас багато – Угоду не зірвати!»


Судам і даішникам всенощну влаштували

Поки кількасот євроактивістів стояли у нічному караулі на майдані Незалежності, не даючи окупувати його технікою (щоб потіснити мітингувальників, за розпорядженням столичної влади, навіть ковзанку авралом збиралися залити), не спали й у регіонах. З різних областей до столиці підтягувалися автоколони тих, хто відгукнувся на заклик доєднатися до київського Євромайдану. Не дрімали й провладні «підтакувачі», набираючи проплачений «десант» з бюджетників, «тітушків», пенсіонерів (запрошення й «есемесками» розсилали, і через соцмережі, пропонуючи 120-200 гривень гонорару).

«Рекрутам-антимайданникам» шлях до столиці був відкритий. А ось тим, хто їхав до Києва в автоколонах, організованих опозицією, довелося мати справу з даішниками. Повідомлення про заблокований дорогою до Києва транспорт надходили з багатьох регіонів. Когось інспектори спиняли нібито для з’ясування інформації «хто, куди і навіщо». Когось просто не випускали за межі області - без жодних пояснень (людям доводилося добиратися до Києва попутками). Десь (як, наприклад, у Чернігові) раптово скасували перші автобусні рейси до столиці. Не обійшлося і без «терористичних» затримок.

Так, поблизу селища Арбузинки (на Миколаївщині) міліція зупинила автобус, поїздку яким до Києва організував опозиційний кандидат у депутати Аркадій Корнацький. На запитання про причини зупинки правоохоронці заявили: о пів на четверту ранку, мовляв, у чергову частину надійшов анонімний дзвінок про замінування автобуса з вказаним номерним знаком. Міліція цілу операцію «перехват» влаштувала: спершу буцімто ледь не по всій області «бомбу на колесах» шукали, а, знайшовши, влаштували спозаранішнє «сапер-шоу».

Як не відхрещувалися даішники від звинувачень у перешкоджанні руху «неугодних», фотодокази у соцмережах (користувачі викладали фото з заблокованими автоколонами, довжелезними чергами з автобусів) були переконливішими.

Хода від Бессарабки до Європейської площі розтяглася

Ще задовго до початку оголошеного на 13-ту годину мітингу на Європейській площі у центрі столиці і на підходах яблуку ніде було впасти. Лише на бульварі Шевченка, звідки мала стартувати протестна хода, зібралося близько 10 тисяч учасників акції на підтримку євроінтеграції. Тоді як в офіційних міліцейських зведеннях «скромно» звітували всього про дві тисячі мітингувальників.

Хода від пам’ятника Шевченкові була такою велелюдною, що, коли голова колони дісталася Європейської площі, хвіст ще залишався на Бессарабці. Тут, на Бессарабській площі, під гарячу руку народним євроінтеграторам попалися палкі прихильники «митносоюзівщини». Від гніву «ходоків» агітаційний намет комуністів не вберегли ні «партоборонівці», ні «беркутівці».
Дорогою до учасників ходи приєднувалися і колони з Хрещатика, і ті, хто з самого ранку стояв на Майдані. Чим ближче просувалися до Європейської площі, тим повноводнішою ставала хвиля з людей, транспарантів, прапорів. Стартові 10 тисяч в рази розрослися (за різними даними, вже по обіді учасників всеукраїнського Євромайдану було від 50 до 70 тисяч, а пізніше заговорили і про 100 тисяч).

Януковичу погрожують імпічментом, Азарову – відставкою

Серед спікерів мітингу на Європейській площі була і донька Юлії Тимошенко, Євгенія. З її вуст учасники Євромайдану почули адресоване їм звернення екс-прем’єра. «За містичним збігом обставин, - зачитувала листа Євгенія Тимошенко, - Янукович знову вивів нас усіх на майдани у ті ж дні листопада, що і дев’ять років тому. Коли історія таким чином повторюється, це - знак. Це означає, що ми повинні зараз завершити те, що недоробили, недопрацювали після Помаранчевої революції. Ми повинні раз і назавжди відсторонити корумповані клани від керівництва країною. Вони не сумісні з європейською сутністю життя. Історія знову повернула нам цю задачу, і цього разу не маємо права помилитися!.. Українці не повинні чекати, доки Віктор Янукович одумається, а мають силою змусити його підписати Угоду. Це символічно, що люди зібралися, самоорганізувалися і показали, що вони хочуть. Закликаю українців стояти до останнього та вимагати підписання Угоди”.

На мітингу лунали заклики про “перезавантаження” влади (через відставку уряду і дострокові вибори), яка заради власних інтересів безпардонно топче сподівання українців на європейське майбутнє. «У нас крадуть уже не шапку, і навіть не президентську булаву. У нас крадуть майбутнє 46-мільйонного народу, - заявив у своєму виступі Юрій Луценко. - Нам оголосили війну. Чи готові ви прийняти цей виклик? Якщо готові, то сьогодні тут має встановитися європейський майдан, який стане центром боротьби за підписання Угоди з ЄС. Ми маємо пояснити владі: уряд Януковича, яким керує Азаров, має піти у відставку за зраду інтересів українського народу. Маємо попередити: якщо Янукович не підпише у Вільнюсі Угоду, будемо вимагати дострокових парламентських виборів».

Про імпічмент президентові і відставку уряду йдеться й у резолюції мітингу, яку зачитав Олександр Турчинов. Є у документі і вимога провести 27 листопада позачергову сесію Верховної Ради для ухвалення законопроектів (у тому числі і щодо питання Юлії Тимошенко), неприйняття яких стоїть на заваді підписанню Угоди у Вільнюсі.

Поки під Кабміном воювали, на Європлощі намети розбивали

Після мітингу на Європейській площі колони демонстрантів рушили під Кабмін. Тут на мітингувальників вже чекав живий щит з «беркутівців» і молодиків у цивільному, яких ще зранку стягували на Банкову і Грушевського. Біля будівлі уряду мирна акція переросла у протистояння «стінка на стінку». У хід пішли не лише плечі і кулаки, а й димові шашки, сльозогінний газ, звукові гранати. Під натиском протестувальників зламаною полягла металева огорожа біля Кабміну.

«Разом нас багато – Угоду не зірвати!»


Від будівлі уряду євромайданівці рушили до Верховної Ради. Адміністрацію президента дорогою вирішили оминути, оскільки надійшла інформація про те, що на Банковій нібито готували провокації.

Поки частина пікетувальників «борознила» вулицю Грушевського, на Європейській площі почали встановлювати наметове містечко. В опозиції оголосили, що протестна акція буде безстроковою і закликали учасників столичного Євромайдану вже у понеділок зранку долучитися до масової акції під Кабміном. Біля будівлі уряду пікетувальники обіцяють встановити блок-пости.
Джерело статті: Високий Замок

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини