Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
'Єдиний

Єдиний у Житомирі священик УГКЦ розповів про житомирську громаду греко-католицької церкви

17-01-2014
Журналіст Житомир-Онлайн поспілкувався з одним з представників УГКЦ і настоятелем житомирської громади УГКЦ, протопресвітером Житомирського протоперсвітерства УГКЦ протоієреєм Віталієм Сидоруком.


Отче Віталію, коли ви вирішили присвятити себе служінню в Церкві?

Важко сказати... Прийшов до Бога у віці 16-ти років. Йшов по місту і побачив оголошення, що відбудуться Різдвяні богослужіння, прийшовши, зустрів там своїх друзів і зацікавився. Спілкувався багато зі священиком, який був цікавою особистістю. Він відкрив для мене багато нового про Бога і про світ. Зрештою спілкувався з друзями, які також тягнулися до Бога і всі ми вступили з різницею в кілька років до духовної семінарії. Я відчув потребу служити Богу і з того часу жодного разу не пошкодував про свій вибір.

Як довго ви у сані священика?

Кілька тижнів тому виповнилося вже 15 років.

Очолити громаду УГКЦ в місті Житомирі ви самі зголосились?

Так, в 2008 році Владика запропонував мені очолити житомирську громаду. Я згодився, згодом дуже полюбив це місто, вірян, які шукали шлях в нашу Церкву та шлях до Бога. Живемо ці 15 років в радості і любові.

Чому ваш вибір зупинився власне на Греко-Католицькій Церкві, а не на будь-якій іншій?

Питання дуже цікаве, справді шукав Бога з нуля, спочатку почав читати літературу про історію церкви, спілкувався з друзями, які розповідали про неї. Якось серце більше линуло до свого рідного, до Церкви, яка є Українською і в той самий час перебуває у Вселенській Церкві, і я вирішив, що присвячу себе саме їй.

Як відреагувала на ваш вибір присвятити себе церкві ваша сім’я?

Оскільки то був час розпаду Радянського Союзу і була невизначенність в тому, що буде далі, батьки трохи хвилювалися і взагалі спочатку не дуже сприйняли мої прагнення іти до семінарії. Вибір був не з простих і тому вони за мене хвилювалися. Але, дякувати Богу, все якось нормалізувалося і батьки також згодом прийшли до Церкви, до віри, і зараз дуже тішаться тим, що я священик. Хоча, все ж, мабуть, ще переживають, але в меншій мірі.

Скажіть, будь ласка, наскільки велика громада УГКЦ в Житомирі?

Вона є досить великою, але більшіть вірян не є досить активними. Мабуть, це повязано з тим, що люди тривалий час жили в комуністичній державі і їм досить важко у визначенні пріорітетів, поставити Бога на перше місце, як цьому вчить нас Святе Письмо і правила духовного життя. Зараз громада налічує близько ста активних парафіян. Ми тішимося кожній людині, яка стає членом нашої спільноти і має для себе Бога як свого Спасителя, як надію, як свою поміч. Зрештою це є найважливішим. Та парафія, яка є сьогодні, є дійсно потужньою у вірі і з якою можна йти вперед до Бога.

Яка ж вікова група ваших прихожан?

Це скоріше зріла молодь, біля 40 років.

Які плани у вас на цей рік у роботі з громадою?

Маємо одну ціль - спастися і зберегти свою віру тому, що спокус є досить багато. А щодо земних планів, це продовження будівництва нашого храму, бо будуємо вже власними силами 7 років. Єпархія координує і звісно громада допомагає. Проте в наш час досить складно при нинішніх цінах збудувати щось. Але ми працюємо над цим і в минулі роки звертали основну увагу на нижній храм, цього року плануємо з Божою попіччю розпочати булівництво стін основного, верхнього храму. Сам храм складається з двох частин: нижнього і верхнього. Ми намагаємося збудувати такий храм аби прославити Господа Бога нашого. І якщо Бог дасть, то в наступні кілька років житомиряни зможуть побачити перлину сакрального мистецтва - Храм святого Василя Великого. І, знову ж таки, хотілося б щоб той храм не був порожній, бо будуємо той храм як для Бога, так і для людей.


За якою адресою буде розміщуватись храм і скільки священиків на даний момент у Житомирі представляють УГКЦ?

На даний момент в місті я один. Хочу сказати, що підготовка священика займає досить тривалий час - приблизно 10 років, але сподіваємося, що скоро надішлють ще одного молодого священика у наше місто.

Що ж до адреси храму, то поки її немає, так як храм ще не добудований, але нас можна знайти на розі Вітрука і Шевченка, зупинка «Промавтоматика», де відразу видно як ведеться будівництво храму. А також тим, хто цікавиться нашою церквою, всю інформацію можна знайти на наших сайтах:
http://stbasilparish.at.ua/,
http://dekanat.at.ua/.


Крім ведення служб, чим ви ще цікавитеся, яке у вас хоббі?

Цікавлюся архітектурою, мистецтвом, історією. Захоплююся українською іконою. Друзі якось подарували декілька монет, і з того часу захопився нумізматикою і боністикою, звісно, наскільки дозволяє час. Бо кожна монета це є частинка історії того чи іншого народу.

Декілька днів тому в мінітерстві культури зазначили, що УГКЦ на Майдані підтримує євромайданівців. Чи не вважаєте ви, що влада може почати репресії проти вашої Церкви?

Це питання дуже багато обговорювалося. Глава нашої Церкви Блаженніший Святослав заявив: "Ми завжди були, є і будемо зі своїм народом… Церква не є учасником політичних процесів, але вона не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку. Наші вірні спільно з іншими громадянами України озвучили в мирний спосіб своє бачення європейського вибору України на основі християнських та загальнолюдських цінностей. Ці засади спираються на Божий закон і захищати їх доручив нам сам Христос-Спаситель, наказуючи силою Святого Духа продовжувати Його місію…".

Що ж до нашої Церкви, то вона вийшла з Володимирового Хрещення, а з 1596 року починається інституційне існування Греко-Католицької Церкви в Україні. На превеликий жаль її переслідували майже від часу заснування, вже майже 400 років постійних утисків, а з 1795 року вона взагалі була під забороною. Але не зважаючи на усі утиски українці любили свою Церкву. Про це свідчить і те, що остання парафія на Житомирщині була зліквідована 1840 року, а це ще 45 років після офіційної заборони царським урядом Росії.

Я гадаю, що не було б нічого дивного якби нас знову почали переслідувати. Ми завжди дотримувалися Євангліївських правд, я думаю, що то є ознакою того, що справді ми на вірному шляху, на дорозі з Богом. Бог там, де є мир, добро і свобода.

Надіюся, що влада не прийматиме неправильних рішень. Зрештою ми завжди молимося за державу і за її народ, за правління і все військо. Тут би процитував слова Блаженнішого Святослава, який заявив: «Сподіваюся, що органам державної влади, зокрема тим, завданням яких є служити народові в забезпеченні його права на релігійну свободу в Україні, вистачить мудрості, щоб не почати переслідувати Церкву та не переносити сучасну суспільно-політичну кризу ще й на релігійне середовище.»

Наша Церква ніколи не закликала до насильницьких дій, бунту, перевороту. Церква закликає до миру любові злагоди, але в той самий час закликає і до пошани людської гідності, закликає до поваги людини. Бо людина є найважливішим Божим творінням. Тому, шануючи людину, ми шануємо Бога, а якщо ми зневажаємо людину, то, отже, ми і Бога зневажаємо, так як Господь створив людину на свій образ і подобу. Людина це нерукотворна ікона Господа Бога, тому церква завжди стоїть на боці людини, відстоює гідність людини, її свободу. Разом із тим Церква молиться за державу, щоб держава створила всі умови для того, щоб людина в ній почувалася гідною і справді повноцінною.


Наостанок, отець Віталій побажав читачам інформаційного порталу Житомир-Онлайн щастя, миру, любові, злагоди. Намагатися знайти Бога, самого себе, відчувати себе щасливим, як хоче того наш Творець Господь Бог.

Єдиний у Житомирі священик УГКЦ розповів про житомирську громаду греко-католицької церкви

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини