Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
«Закриваючи школи, обласна влада ігнорує права та інтереси дітей», - народний депутат Юрій Павленко

«Закриваючи школи, обласна влада ігнорує права та інтереси дітей», - народний депутат Юрій Павленко

14-09-2015
1 вересня цього року багато учнів у Житомирській області не повернулися за парти у свої рідні школи. Приміщення, в яких вони роками отримували знання, тепер просто пустують. Востаннє на Житомирщині таке було після аварії на ЧАЕС, коли люди, аби вберегтися від радіації, залишали обжиті місця. А тепер діти стали заручниками реформ влади. Школярам нічого не кажуть розумні дорослі слова «децентралізація» та «оптимізація». В їхнє безтурботне дитинство увірвалася політика. У владних кабінетах батькам намагаються пояснити, що так об’єднуються громади і переконати, що від оптимізації навчальних закладів всім буде лише краще. Однак, ні діти, ні дорослі незадоволені тим, як їм живеться по-новому.

Чиновники в облдержадміністрації та на місцях прийняли рішення про закриття малокомплектних шкіл і не переймаються тим, як вже кілька тижнів діти у сільській місцевості долають непростий шлях до знань.

Про проблеми, що виникли через оптимізацію малокомплектих навчальних закладів, добре знає народний депутат України Юрій Павленко. Він був присутній на 33-й сесії обласної ради VI скликання, що відбулася 10 вересня і охарактеризував реальний стан справ, який замовчує влада.

«Так звана оптимізація шкіл, яка в цьому році є безпрецедентною, призвела до того, що обласна влада закрила понад 70 навчальних закладів. Це зробили всупереч інтересів громади і дітей. «Опозиційний блок» визнає незадовільними дії керівництва області в цьому напрямку. Саме тому, ми разом із громадами відстоюємо право дітей на освіту в судах. З боку облдержадміністрації є тиск на суди, аби вони не приймали рішення в інтересах людей. Переконаний, що ми тут переможемо і повернемо кожну незаконно закриту школу», - наголосив Юрій Павленко.

За словами народного депутата, є реальні факти, коли закрилися кращі школи, а дітей перевели в гірші. Припинили існування також і початкові навчальні заклади, хоча позиція і Міністерства освіти, і Президента полягає в тому, що початкова школа має бути біля дому. Окрім цього, є докази відсутності підвезення дітей до навчальних закладів або ж коли школярів перевозили в непристосованих автобусах. Траплялися і ситуації, що в транспортних засобах дітей було втричі більше, що є порушенням правил дорожнього руху і норм перевезення.

Юрій Павленко констатує, що на жаль, нинішня влада фактично згорнула програму забезпечення шкіл автобусами. Активно закриваючи школи, на Житомирщині до 1 вересня не придбали жодного нового автобусу.

«Ми маємо на фотографіях докази. Ось діти їдуть в школу. ПАЗик на 24 місця, що абсолютно не пристосований для перевезення школярів, переповнений втричі. А ось унікальний факт – діти їдуть в школу на підводі з трактором. Оце нові шкільні автобуси нинішньої влади», - зазначив народний депутат.

Юрій Павленко наголошує, що право людини на освіту захищене Конституцією України та Конвенцією ООН. Такі рішення мають ухвалюватися, виходячи з інтересів дитини, а не закладу чи нинішньої малопрофесійної влади.

Посадовці мотивують закриття шкіл відсутністю коштів на освіту і тим, що дитина в сільській школі дорого коштує для бюджету. Таким чином, в першу чергу ігноруються інтереси дітей.

Народний депутат констатує: «Якщо школу закривають, то дітей треба переводити в кращий навчальний заклад і забезпечити їх перевезення. Початкова школа повинна однозначно бути біля дому. Якщо кожну 6-річну дитину возити 20-30 км, то вона не отримає знань. Проїхавши 20 км по дорозі без покриття, школярі просто нездатні сприймати будь-яку інформацію. А повернувшись додому, вони вже не можуть робити уроків. Тому, такими діями влада позбавляє дітей і знань, і здоров’я. На жаль, більшість ухвалених рішень приймалися без погодження з громадою, без вивчення точки зору людей і забезпечення вчителя новим робочим місцем».

За словами Юрія Павленка, всі рішення, які стосується громади, в тому числі із закриття чи відкриття школи, обов’язково мають бути підтримані кожним жителем цього населеного пункту – села, селища чи містечка. Інакше, прийняття рішень без погодження з людьми суперечить всім великим планам про децентралізацію.

«Закриваючи школи, обласна влада ігнорує права та інтереси дітей», - народний депутат Юрій Павленко

Автор статті: Ірина Чириця

Джерело статті: Житомир-онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини