Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Місцеві вибори: без переможців і переможених

Місцеві вибори: без переможців і переможених

27-10-2015
Ключовим питанням місцевих виборів, що відбулися 25 жовтня, лишається питання про те, чи змогли партії провладної коаліції отримати більшість у місцевих радах і таким чином забезпечити підтримку політики президента та уряду.

Виборчі штаби наввипередки оголошують результати виборів, хоч офіційні підсумки мають з’явитися не пізніше 4 листопада.

Не менша дискусія між політиками розгорнулася навколо причин низької явки виборців 25 жовтня.

Несподівана пасивність

Хоча деякі експерти називають низьку явку виборців однією із несподіванок виборчої кампанії, насправді вона не суттєво відрізняється від активності виборців на попередніх місцевих виборах, у 2010 році.

За даними громадської організації "Опора", п'ять років тому на виборчі дільниці прийшло 48,7% виборців, 25 жовтня цього року - 46,62%. Лідер "Опори" Ольга Айвазовська каже, що як і тоді, активніше голосували на заході України, менш активно - у південних областях. На загальну картину вплинула значно нижча, аніж у попередні виборчі кампанії, явка у Донецькій і Луганській областях.

Серед інших причин, чому понад половина виборців – а це близько 15 млн. громадян, які мають право голосу – не прийшла на виборчі дільниці, експерти називають недовіру до місцевих політиків, а також неспроможність розібратися у нових правилах, встановлених законом про місцеві вибори.
"Хочеться вибачитися перед виборцями за цей закон. Він дуже складний, незручний і незрозумілий", - заявив у день голосування депутат парламенту від фракції "Блоку Петра Порошенка" Олег Петренко.

Окрім того, закон встановив жорстку норму про те, що голосувати виборець може лише за місцем реєтрації. Як твердив у коментарі ВВС Україна голова Комітету виборців України Олексій Кошель, близько 15 млн. виборців живуть не за пропискою або не мають реєстрації взагалі. До цього числа входять і вимушені переселенці із Донбасу.

Без "партії влади"

"Головний підсумок цих виборів - немає одноосібного переможця. Немає підстав говорити, що в Україні є "партія влади", яка контролює все. Немає ситуації, як у 2010 році, коли Партія регіонів перемогла скрізь, окрім західних областей. Отже, ми є свідками конкурентності виборів", - такий висновок робить у коментарі ВВС Україна директор центру досліджень "Пента" Володимир Фесенко, аналізуючи попередні результати голосування.

Водночас, у президентському блоці "Солідарність" кажуть, що партії, що зараз входять до парламентської більшості, зможуть створити коаліції у більшості місцевих рад.

"Перемогою на місцевих виборах можна вважати отримання всіма парламентськими фракціями коаліції відповідних фракцій в місцевих радах", - заявив у прямому ефірі одного із телеканалів голова парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко.

Він також твердить, що на сході та півдні України проєвропейські партії коаліції поліпшили свої результати у порівнянні із парламентськими виборами 2014 року.

Але це сталося завдяки не БПП "Солідарність", а іншим партіям, що входять до парламентської коаліції - "Самопомочі" та "Батьківщини", які продемонстрували кращі, ніж минулого року результати.

"Успіх сил коаліції у тому, що проєвропейські сили отримали відчутну перевагу у центральних і західних областях, але й посилили своє представництво у південних і східних областях", - зазначає політолог Володимир Фесенко.

Як приклад від наводить передусім Харків, де "Самопоміч" отримала близько 15% підтримки, та Одесу, де "Солідарність" збільшить представництво у Раді.

Проте, наголошує директор Інституту української політики Кость Бондаренко, хоча партії провладної коаліції матимуть своїх депутатів у більшості місцевих рад, створення коаліцій – значно складніше завдання.

"Влада, де це тільки можливо, намагатиметься сформувати більшість. Але майбутні коаліційні домовленості залежатимуть, передусім, від того, чи збережеться коаліція на центральному рівні. Окрім того, є дуже багато суперечностей між партійними лідерами на місцях, що також може завадити створенню міцної більшості", - сказав у коментарі ВВС Україна Кость Бондаренко.

"Але принаймні у східних і південних регіонах партії коаліції змушені будуть працювати спільно. Хоча й не виключені ситуативні домовленості з іншими політичними силами", - додає Володимир Фесенко.

Що ж до самого БПП "Солідарність", то експерти відзначають зниження рейтингу, але наголошують, що за нинішніх кризових умов результати - цілком пристойні.
Про це також каже і керівник виборчої кампанії партії Ігор Кононенко. Посилаючись на паралельний підрахунок голосів, він заявив, що "Солідарність" - на першому місці у 14-ти обласних центрах і Києві. Ще у п'яти областях партія отримала другий результат.

Юрій Луценко, однак, обіцяє, що висновки із виборчої кампанії будуть зроблені спільно із президентом.

"Святкувати ми не збираємося, тому що є низка грубих помилок, і організаційних, і кадрових у Харківській області, ми бачимо слабку роботу в Дніпропетровську, і ще подивимося на подальші результати в інших областях. Президент на зустрічі із керівництвом партії вже сказав про необхідність обов'язкового підбиття підсумків і чищення рядів. Ми не виключаємо ані відставок наших висуванців у державних структурах, ані розпуску цілих партійних організацій, які дискредитували партію", - заявив Юрій Луценко.

"Реваншу не сталося"

Лідер "Опозиційного блоку" Юрій Бойко заявив про перемогу його політичної сили у шести регіонах сходу та півдня України – Донецькій, Луганській, Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Водночас, він назвав вибори 25 жовтня "найбруднішими", що, на думку політика, не дало можливості опозиції отримати кращі результати.

"Брудніших та проблемніших виборів у нашій країні ще не було. З боку влади був задіяний повний букет порушень: адміністративний тиск, тиск на кандидатів від "Опозиційного блоку" з використанням правоохоронних органів, скуповування голосів. Все це в кінцевому підсумку призвело до того, що люди втратили довіру до влади. І явка на виборах - це показник того, що люди не вірять владі, не вірять у зміни", - цитує Юрія Бойка прес-служба "Опозиційного блоку".

Він також попередив, що партія вимагатиме притягти до відповідальності винних у зриві голосуванняу Маріуполі і Красноармійську і хоче домагатися визнання виборів недійсними у тих містах і районах Харківської області, де його представники були позбавлені права брати участь у виборчому процесі.
Проте, як наголошує Володимир Фесенко, "реваншу колишніх регіоналів не сталося".

"Реваншу не сталося. Немає абсолютних переможців на виборах, є лише відносні переможці, і це ціла низка політичних сил. Так само можемо вести мову про "відносний" програш. "Опозиційний блок" не став абсолютним переможцем на Сході та Півдні, хоч і прагнув цього. Так, вони будуть на перших місцях у низці областей, але монополії опозиції у російськомовних регіонах не буде. І це суттєва відмінність цих виборів", - сказав у коментарі ВВС Україна Володимир Фесенко.

"Хоча, звісно, "Опоблок" може вступати у коаліцію із "Відродженням", "Нашим краєм" чи регіональними партіями у деяких місцевих радах", - додав він.
Окрім цих двох політичних сил, які, швидше за все, отримають перші місця у деяких місцевих радах, експерти кажуть про успіх - передусім на Дніпропетровщині - партії "УКРОП", опозиційної як до влади, так і до колишніх регіоналів.

Рейтинги ще двох політичних сил, що мають фракції у парламенті, зазнали змін. За даними екзит-полів та спостереженнями експертів, партія "Батьківщина" покращила свій результат у низці регіонів. У той час як Радикальна партія Олега Ляшка, швидше за все, буде змушена визнати зниження своєї популярності.

За попередніми даними екзит-полів, покращить свої результати у порівнянні із парламенськими виборами 2014 року також ВО "Свобода".
"Відносний виграш" як провладних сил, так і опозиції, про які каже політолог Володимир Фесенко, дають підстави для прогнозів про те, що жодна політична сила, побачивши свої результати загалом по Україні, не педалюватиме тему дострокових парламетських виборів у 2016 році.

Місцеві вибори: без переможців і переможених


Джерело статті: ВВС Україна

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини