Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Студентка-другокурсниця із Житомира розповіла про своє навчання в Польщі

Студентка-другокурсниця із Житомира розповіла про своє навчання в Польщі

05-09-2016
У другокурсниці Діани Кузнєцової із Житомира тривають канікули. Дівчина зізнається, що вже скучила за своїм університетом, друзями та студентським життям. Перші пари в Діани розпочнуться аж 1 жовтня.

Когось може здивувати такий запізнілий старт нового навчального року. Студентка нічого не пропускає, адже навчається у Польщі. У польських вишах канікули розпочинаються в кінці червня і тривають аж до 1 жовтня. При цьому, студенти встигають засвоїти програму і не скаржаться на 4, а то й 5 пар у день.

Діана Кузнєцова рік тому закінчила гуманітарну гімназію №23 і вирішила, що буде вивчати іноземні мови. Зараз вона другокурсниця Гданського університету, в якому навчається на англійській філології.

Діана привітна, комунікабельна і щира. Вона захоплено розповідає про своє навчання за кордоном, до якого наполегливо готувалася.

Шлях до Гданського університету розпочався із мрії

«Ідея про польський університет виникла в моєї мами і вона мене захопила. Я давно мріяла про Польщу, але чомусь думала, що треба йти в Катовіце, бо там навчається багато студентів із Житомира. Хоча марила я Гданськом. Це прекрасне місто поруч із Балтійським морем. Отак мої думки і матеріалізувалися», - розповідає дівчина.

Діана цілий рік вивчала польську мову в польсько-німецько-українському центрі у Житомирі. Там їй і допомагали збирати документи для навчання за кордоном.

Спочатку Діана за результатами співбесіди по скайпу пройшла на платне навчання у Люблін. Зізнається, що раділа, але думки про Гданськ все одно не давали спокою. Тепер студентка на 100% впевнена, що мрії збуваються. Доказ цьому наводить із власного досвіду: «У кінці серпня минулого року в мене була співбесіда англійською мовою по скайпу із Гданським університетом. Потім я дізналася, що пройшла на безкоштовне навчання. Після такої новини відчувала себе найщасливішою у світі».

Житомирська школярка не має польського походження, але в Гданському університеті є програма безкоштовного навчання для саме таких закордонних студентів. Переконливим аргументом для приймальної комісії став її рівень англійської мови. За словами Діани, рік навчання в омріяному виші на її спеціальності коштує 2 тисячі євро. На українські мірки це недешево, але Діана отримує вищу освіту не сплачуючи жодного гроша.

Часу на адаптацію в дівчини не було, адже вона приїхала в Гданськ й одразу пішла на заняття. Навчальний процес на її спеціальності ведеться англійською, а мовний бар’єр польською довелося подолати дуже швидко.

2-3 пари у день і три вихідних на тиждень

Студентка ділиться своїми враженнями: «У поляків до всіх людей однакове ставлення і вони не відмовляють у допомозі, якщо хтось звертається. Не відчуваю жодного дискомфорту через те, що я з України. Там люди врівноважені і вміють знаходити компроміс. Навчання досить навантажене. Мої польські викладачі вимогливі, але толерантні. Коли щось не вдається, завжди дають другий шанс».

У групі серед польських студентів окрім Діани Кузнєцової є ще дві українки. Дівчина каже, що її одногрупники дружелюбні, щирі і завжди готові підтримати.

Навантаження у польському університеті відрізняється від української практики. Діана має по 2-3 пари у день. Окрім вихідних суботи та неділі, у неї є серед тижня ще один вільний день, який студентам дають на підготовку до занять. Дівчина вважає, що навчальна програма добре продумана, адже першокурсники не вивчають нічого зайвого – лише профільні дисципліни і культуру Польщі. Останній курс особливо цікавий для іноземців.

Навчання на бакалавраті у Польщі триває три роки. За цей час студенти англійської філології опанують три мови, а Діана переконана, що в неї вистачить сил і на четверту. Магістерська програма розрахована на два роки, а для її проходження можна обрати інший навчальний заклад навіть за кордоном.

Купувати книги у студентки немає потреби, адже підручників вистачає на всіх. Діана Кузнєцова спочатку була вражена рівнем обслуговування в бібліотеці, а з часом звикла. Кожна книга має свій номер у комп’ютерній базі даних і користувачі самі знаходять їх на стелажах. У Польщі практикують спосіб, який дисциплінує студентів. Кожен чітко знає, коли має повернути підручник чи довідник у бібліотеку. За тиждень до визначеної дати на електронну пошту приходить лист-нагадування. Якщо ж книжки залежуються вдома, то за кожен змарнований день наростає маленька пеня.

У гуртожитку є можливість сховатися від шуму

На ранкову прогулянку від гуртожитку до університету Діана Кузнєцова витрачає лише 10 хвилин. За двомісну кімнату вона платить 350 злотих щомісяця і вважає, що ця сума повністю себе оправдовує.

Гуртожиток не переповнений студентами. На кожному поверсі є кухня, на якій місця вистачає всім. Окрім цього, є пральня, де без обмежень користуються пральною машиною, а також приміщення для сушіння одягу. Студенти мають можливість брати для своїх потреб праску, пилосос, а в кожній кімнаті є безлімітний інтернет.

«Якщо в гуртожитку шумно, то на поверсі є так звана кімната для тихого навчання. На рецепції можна взяти ключ і в спокійній атмосфері повчитися», - додає Діана.

Дівчина самостійно готувала їжу і задоволена польськими продуктами харчування. Вона вважає, що ціна кожного товару у супермаркеті повністю відповідає його якості. У Польщі практикують гнучку систему знижок. При цьому, купувати дешевші товари можна без будь-яких застережень, бо з терміном придатності та складниками все в порядку. Особливо студенти чекають на сезонні розпродажі одягу, коли останні речі з брендових колекцій можна купити за значно нижчими цінами.

Майбутній поліглот думає англійською

Під час спілкування зі своїми житомирськими друзями Діана при потребі легко переходить на українську чи російську мову. Натомість за кордоном спілкується польською та англійською. На запитання, якою мовою вона думає в Польщі, відповідає: «Помітила, що в Гданську у моїй голові крутяться англійські думки».

Своїм вибором Діана Кузнєцова не розчарована і впевнена, що не пошкодує про нього і в майбутньому.

«Я багато мріяла про Гданськ. Шлях до мрії був непростим – чекання, зусилля, хвилювання… Для себе я зробила висновок, що ніколи не потрібно здаватися на шляху до мети. Одні мрії збуваються швидше, інші – повільніше. Впевнена, що немає нічого неможливо, якщо ти хочеш чогось досягти», - завершує розмову Діана Кузнєцова.

Сподіваємося, що приклад Діани надихне на рішучість всіх, хто мріє про навчання в Польщі, але вагається, не вірить в себе або просто боїться. До речі, наша співрозмовниця до переїзду в іншу країну ніколи не була за кордоном, але це не стало перешкодою на шляху до омріяного Гданська на березі Балтійського моря.

Студентка-другокурсниця із Житомира розповіла про своє навчання в Польщі

Джерело статті: Житомир-онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини