Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Юрій Павленко: «Впровадження 12-річної системи освіти є недостатньо аргументованим»

Юрій Павленко: «Впровадження 12-річної системи освіти є недостатньо аргументованим»

19-10-2016
Про це заявив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко, коментуючи проект Закону України "Про освіту".

6 жовтня парламент прийняв у першому читанні проект Закону України "Про освіту", що був презентований суспільству як засіб вирішення проблемних питань в освіті України та перший крок на шляху радикальних реформ у цій сфері. Найбільш резонансним нововведенням законопроекту стало впровадження 12-річної системи освіти.

Юрій Павленко назвав це нововведення сумнівним, оскільки воно не має чіткого обґрунтування необхідності продовження терміну навчання на рік і гарантії на додаткові фінансові ресурси.

"Введення 12-річної середньої освіти, що означає більш пізній вихід молоді на ринок праці, є дуже ризикованим в умовах старіння населення країни. Сьогодні в Україні близько 12 мільйонів пенсіонерів, а кількість застрахованих осіб, які наповнюють Пенсійний фонд, становить лише близько 10 мільйонів. На теперішній час один працюючий платить пенсію більш ніж одному пенсіонеру. А дефіцит Пенсійного фонду виріс до 145 млрд грн. Таким чином, нова система освіти загострить проблеми Пенсійного фонду ще більше", - наголосив Юрій Павленко.

На думку політика, впровадження 12-річної освіти виглядає як спроба уряду зайняти безробітну молодь.

"У 2015 році показник безробіття серед молоді у віці від 15 до 24 років становив 22,4 % і був удвічі більший, ніж середній показник для всіх вікових груп. Такий високий рівень безробіття обумовлений тим, що значна частина молодих людей не має професійних навичок і досвіду роботи. Лише згідно даних служби зайнятості близько 14 % безробітних представлені випускниками освітніх установ, а насправді цей відсоток набагато вищий", - сказав Павленко.

"Введення 12-річки також потребуватиме додаткових витрат з бюджету. Але чи зможе влада гарантувати ці витрати? Адже тенденція останніх років – це скорочення витрат на освіту. У проекті держбюджету на 2017 рік скорочення видатків на освіту з урахуванням інфляції складе 13 % у порівнянні з 2016 роком.

Окрім того, повноваження щодо фінансового забезпечення освіти все більше перекладаються на плечі місцевих бюджетів, які не можуть забезпечити їх виконання у повній мірі"
, - зазначив Юрій Павленко.

Народний депутат переконаний, що введення 12-річки саме по собі не підвищить якість освіти та не розвантажить програму. А некоректність викладу норм у законопроекті може істотно вплинути на подальшу їх реалізацію.

"Як приклад, можна навести норму про передачу шкіл-інтернатів у сферу управління Мінсоцполітики і перетворення їх в дитячі будинки або переведення в статус шкіл. Виникає питання, де будуть жити діти зі шкіл-інтернатів, перетворених на звичайні школи, і де будуть навчатися ті, які опиняться в дитячих будинках? Адже Міністерство освіти і науки України не займається житлом, а Мінсоцполітики не займається навчанням. Така плутанина може викинути на вулиці сиріт і залишити їх без освіти", - сказав Павленко.

"В цілому законопроект сирий. А Міносвіти не дає аргументації, навіщо все це робиться і тільки планує розробити нові підходи в навчанні та відповідні програми в наступні рік - півтора. Отож, заявлена урядом реформа освіти за фактом не є реформою, а її впровадження пов'язане зі значними ризиками для українського ринку праці в умовах зменшення кількості працездатного населення і дефіциту Пенсійного фонду", - резюмував Юрій Павленко.

Юрій Павленко: «Впровадження 12-річної системи освіти є недостатньо аргументованим»



На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини