Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» готова до запровадження в Україні страхової медицини

Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» готова до запровадження в Україні страхової медицини

30-01-2017
На екранах телевізорів, шпальтах газет та у повідомленнях з інтернету останнім часом з’являється багато інформації про страхову медицину. Запровадження державного медичного страхування в Україні підтримує Міністерство охорони здоров’я. В уряді запевняють, що громадяни відчують переваги від реформованої системи охорони здоров’я, яка успішно діє в Європі, США, Канаді. В її основі лежить принцип «гроші ходять за пацієнтом».

Тож поки активно обговорюють необхідність запровадження страхової медицини, Житомирщина має успішний досвід за цим напрямком. Уже 17-й рік поспіль про здоров’я жителів області дбає благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області».

Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» готова до запровадження в Україні страхової медицини


В інтерв’ю читачам сайту "Житомир-онлайн" про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» (ЛК) розповідає її виконавчий директор Володимир Мишківський.

-Володимире Станіславовичу, зараз у державі активно обговорюється необхідність запровадження медичного страхування. Якщо ухвалять відповідний закон і він набуде чинності, то чи буде в такому разі доцільність існування ЛК?

- Ми, працівники ЛК, теж чекаємо приходу медичного страхування. Перш за все тому, що це покращить якість надання медичної допомоги пацієнту. Кожен лікар та медичний заклад нестимуть відповідальність за те, що вони роблять. Щодо ЛК - вона є прототипом страхової медицини, яка сприяє підготовці закладів охорони здоров’я області до медичної реформи. Зі впровадженням державного медичного страхування БО «Лікарняна каса Житомирської області» стане складовою цієї системи. Хочу донести до читачів, що ЛК стабільна організація і при будь-яких реформах у медицині нам знайдеться ніша. Ми розуміємо, що медичне страхування не охопить усі проблеми, які нині існують. До прикладу, на первинній ланці, на вторинному та третинному рівнях частина допомоги буде покриватися медичним страхуванням, а решту забезпечить ЛК. У Верховній Раді зареєстрований закон про лікарняні каси і це оправдовує наше сподівання, що держава зацікавлена у доцільності таких організацій.

- У приватних розмовах люди інколи нарікають, що вони сплачують до «Лікарняної каси» добровільні щомісячні пожертвування, але не хворіють, а відтак не використовують їх. Поясніть, будь ласка, як розподіляються кошти, які надходять від членів благодійної організації?

- Розпочну з того, що, коли людина не хворіє, то вона - щаслива. Очевидно, кожного хвилює, що відбувається з його добровільними щомісячними пожертвуваннями. Наголошую, що в ЛК проводиться персоніфікований облік надходжень та витрат коштів кожного громадянина. В будь-якому разі при потраплянні у лікувальний заклад людина може розраховувати на ці гроші – й не лише на сплачену суму. Видатки на лікування кожного члена ЛК прирівнюються 25-річним благодійним внескам. Тобто, заплативши протягом року 591 гривню, людина автоматично отримує можливість пролікуватися на 14,7 тисяч гривень. Коли ж виникає загроза життю пацієнта, який є членом ЛК, завжди розглядаємо можливість продовження його лікування. Тобто в фінансовому плані ми даємо людині можливість пролікуватися на значно більшу суму коштів, ніж внесені на персональний рахунок. Таким чином пацієнт не несе жодних фінансових втрат. Досить часто можна почути, що добровільними щомісячними пожертвуваннями хтось користується. Очевидно, що так, бо наша організація працює за солідарним принципом. Понад 212 тисяч осіб щомісяця жертвують кошти, але кожного місяця ними користуються лише 10% із них. Завдяки цьому нам вдається покривати всі витрати, які лягають на плечі хворого при зверненні у лікувальний заклад – починаючи від звичайної діагностики й закінчуючи оперативними втручаннями.

- Тобто чи правильно стверджувати, що ЛК – це благодійна організація, де люди, сплачуючи щомісяця добровільні пожертвування, інвестують не лише у своє здоров’я, але й здоров'я тих, хто може опинитися в складній ситуації.

- Саме так. При цьому вони гарантовано знають, що, коли проблеми виникнуть в одного, автоматично всі інші долучаються до допомоги. Взагалі річний внесок в ЛК кожного члена не співмірний із ціною нашого здоров’я. Можливо, для когось це звучить банально, але ми повинні нарешті навчитися «любити себе». В чому це полягає? В першу чергу – відмова від шкідливих звичок, здорове харчування, фізична активність. Ми маємо розуміти, що не існує «золотої таблетки», яка хвору людину автоматично перетворює на здорову. Турбота про своє здоров’я – це завдання для кожного з нас.

- В яких випадках члени ЛК гарантовано можуть розраховувати на допомогу благодійної організації?

- Кожен член організації отримує медичну допомогу в будь-якому закладі охорони здоров’я, тобто справді діє «єдиний медичний простір», в якому кошти дійсно «ходять за пацієнтом». Ми забезпечуємо лікування практично всіх гострих патологій (крім грипу та вірусних інфекцій) та хронічних захворювань у стадії загострення, при пологах та планових оперативних втручаннях, здійснюємо медичний супровід пацієнтів – членів ЛК – з онкологічними захворюваннями після хіміотерапії чи масивних оперативних втручань. ЛК не забезпечує лише лікування цукрового діабету, туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, проведення хіміотерапії, щеплень. Однак хворі не залишаються наодинці зі своїми проблемами, бо за цими напрямками діють відповідні державні програми.

- Серед тих, хто потрапляє до лікаря і отримує рекомендований перелік медичних препаратів, час від часу виникає невдоволення. Мовляв, лікарі приписують найдешевші ліки, які все одно нічого не допоможуть, економлячи гроші самих членів ЛК. Натомість дорогих розрекламованих по телебаченню препаратів із очікуваним ефектом не дочекаєшся. Прокоментуйте, будь ласка, таку ситуацію.

- Думаю, що це звичайний стереотип, який виникає через непоінформованість людей. Допомога, яку забезпечує ЛК, базується на державних законодавчих нормативах. Ми є прихильниками того, аби лікувальний процес повністю відповідав уніфікованим протоколам лікування, затвердженим Міністерством охорони здоров’я України, де чітко розписано, як має лікуватися кожна хвороба. В жодному разі мова не йде про економію добровільних пожертвувань – у лікаря є нормативний документ, якого він повинен дотримуватися. Доказова медицина на сотнях тисяч прикладів світового досвіду визначає дієвість чи недієвість препаратів. Відповідно Міністерство охорони здоров’я України все це враховує. Якщо вимоги протоколів дотримуються, то є гарантія якості лікування. Протокол дорожчий, але водночас і ефективніший. До речі, страхова медицина вимагає стандартизації, медичних протоколів. Це вимога часу і є світові стандарти, від яких ми не можемо відходити. Контроль якості лікувального процесу здійснюється за чотирьохрівневою системою, де головне місце посідає пацієнт. Крім того, у кожному лікувальному закладі є лікарі-експерти ЛК, які допомагають вирішувати різні медичні проблеми. У нас також працює цілодобова «гаряча лінія», яка дозволяє в телефонному режимі отримати необхідні й вичерпні пояснення. За всі 16 років благодійною організацією «Лікарняна каса Житомирської області» надавалась допомога у 4,3 мільйонах випадків. Щоденно медичну допомогу в закладах охорони здоров’я отримують до 2,5 тисяч членів ЛК.

- Кілька років поспіль спостерігаємо, що у Житомирі побільшало приватних клінік та лабораторій, яким також не бракує пацієнтів. Володимире Станіславовичу, чи співпрацює ЛК з такими медичними закладами?

- Звичайно, ми налагодили таку співпрацю з багатьма із них. Так, щодо медичної лабораторії «Малікс-Мед», то ЛК покриває витрати на дороговартісні аналізи – мова йде про повне обстеження щитовидної залози та онкомаркери. Окрім цього, є можливість здавати аналізи і в райцентрах, заплативши лише за забір матеріалу. У медичному центрі «Асклепій» члени ЛК можуть пройти комп’ютерну томографію та обстеження на магніто-резонансному томографі. Тепер і в районах області доступними стали такі дослідження і все завдяки ЛК. В обласній лікарні члени ЛК повністю забезпечені плівкою для проходження МРТ.

- Які розміри щомісячних добровільних пожертвувань до «Лікарняної каси» у 2017 році?

- З 1 лютого 2017 року розмір щомісячного добровільного пожертвування для дорослих громадян становить 49 гривень, дітей – 20, студентів – 25 гривень. Ця сума складає 1,5% від розміру мінімальної зарплати (досі цей показник становив 2,4%). Причиною зміни розмірів членських внесків стало фактичне збільшення (від 3 до 30%) вартості на препарати в 2016 році та можливе зростання її в 2017 році. Водночас правління ЛК прийняло рішення про збільшення розміру відшкодування при лікуванні за межами області до 2500 гривень. Досі сума становила 2000 гривень. Виходячи з затвердженого розміру щомісячного добровільного пожертвування, дохідна частина в першому півріччі цього року прогнозовано становитиме 33,9 млн. грн. Із цієї суми 28,7 млн.грн., тобто 84,6% від прогнозованої суми дохідної частини, спрямовуватимуться на забезпечення основної діяльності: придбання медикаментів та виробів медичного призначення (це на 2,1 млн.грн. більше, ніж у другому півріччі 2016 року). До речі, додам, що за 11 місяців 2016 року на ці потреби було спрямовано більше 48 мільйонів гривень.

- Ви та Ваші колеги щоденно спілкуєтеся із багатьма людьми, які звертаються в ЛК за допомогою. Як жителі Житомирщини ставляться до цієї благодійної організації?

- Із власного досвіду можу сказати, що жителі області прихильно ставляться до діяльності ЛК, вступаючи до організації та поновлюючи перебування в ній. У 2016 році до ЛК вступили 7194 особи, а поновили своє перебування в організації 1446 людей. Такий виважений крок засвідчує усвідомлення ними, що «Лікарняна каса Житомирської області» надійна та стабільна благодійна організація. Тим паче, що минулого року збільшено видатки ЛК на амбулаторне лікування. Так, лише в листопаді аптеками відпущено ліків для амбулаторного лікування членів ЛК на суму 923 тисячі гривень. Тобто ми говоримо про те, що співпраця з аптечними закладами відпрацьована вдало й доступність медичної допомоги членам ЛК набагато зросла. ЛК зараз працює над посиленням роботи за напрямком амбулаторного лікування. Саме цей вид надання медичної допомоги найбільше наближений до населення. Також на часі і налагодження співпраці з об’єднаними територіальними громадами, які утворюються, адже ЛК зберігає єдиний медичний простір, а багато членів цих громад перебувають в ЛК. Додаткових коштів для забезпечення медикаментами всіх жителів на всі випадки лікування держава не має. Й члени ЛК розуміють, що єдина надія у них - на нашу благодійну організацію, яка допомагає лікувальним закладам для фінансування співоплати за медичну послугу в межах медикаментозного забезпечення. Отже роботи у нас і надалі буде чимало. Попри будь-які процеси в суспільстві благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» надавала допомогу й надаватиме.

Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» готова до запровадження в Україні страхової медицини


Виконавчий директор благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Мишківський

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини