Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Чи відвоюють селяни школу в Корчаку?

Чи відвоюють селяни школу в Корчаку?

22-03-2017
Жителі села Корчак у Житомирському районі протестують проти закриття школи. Чутки про це почали поширюватися ще кілька місяців тому. А вже в березні людей поставили перед фактом - школу разом із дошкільним навчальним закладом, що ділять одне приміщення, закриють.

Одинадцять сіл об'єдналися в Тетерівську ОТГ, а тепер їх жителі на собі відчувають, що гасла з екранів телевізорів та візити столичних і обласних чиновників - це лише мильні бульбашки. У Тетерівці, де центр громади, утеплили школу, а в Корчаку дітям та батькам готують неприємний сюрприз.

Грошей немає, а тому майбутнє навчального закладу без згоди самих селян вже вирішили - там пустуватиме будівля або з'явиться приватна школа.

Місцеві називають її католицькою, а священик - християнською.

Майбутнє Корчацької школи: занедбана будівля або приватний християнський навчальний заклад

Думка звичайних селян нікого не цікавить. 10 березня на офіційному сайті Тетерівської громади з'явилося розпорядження про скликання 12 квітня сесії Тетерівської сільської ради. До порядку денного внесені питання про ліквідацію Корчацької ЗОШ І-ІІ ступенів та Корчацького ДНЗ "Дюймовочка". Окрім того, депутати збираються ліквідувати Денишівський ДНЗ "Берізка". Та це ще не все. Не менш цікаве питання №18, яке звучить так: "Про надання дозволу на виділення земельної ділянки під будівництво дитячого садочку в с.Тетерівка".

То що ж виходить - одним все, а іншим нічого? Бо як інакше пояснити амбітні плани депутатів позбавити села школи та робочих місць.

На подвір'ї біля Корчацької школи неспокійно. Священика місцевого костелу оточили мами школярів. Оскільки офіційна влада знаходиться у сусідньому селі, то найбільше претензій жителі Корчака мають до отця Олега, який нібито зацікавлений у відкритті християнської школи.

Жінки намагаються з'ясувати, якими будуть правила навчання у новому навчальному закладі. Відповіді на це питання вони так і не отримали 6 березня на зустрічі з головою Тетерівської ОТГ Валентиною Ільницькою, начальником відділу освіти Віктором Весельським та депутатами. Обурені мами кажуть, що тоді їх звинуватили у невихованості та некоректності, а на прощання роздали для ознайомлення листівки з інформацією про приватну загальноосвітню школу І ступеня "Католицька школа святого Василія Великого", що в місті Івано-Франківську.

Щоправда, не всі поділяють цінності такого навчального закладу, де уроки починаються з ранкової молитви. На папірцях, що лишили батькам, візія школи прописана так: "Донести до серця дитини, що вона є дарунком Отця Небесного і має своє покликання в сучасному світі". Не всі корчацькі школярі з католицьких чи й взагалі віруючих родин. Проте батьки вважають, що це є порушенням Конституції України, де у статті 35 йдеться: "Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви".

У школу ходять діти з трьох сіл - Корчака, Перлявки і Катеринівки. Тепер їх збираються позбавити права на безкоштовну освіту Якщо закриють садочок у Денишах, то дошкільнят щодня возити у Тетерівку батьки точно не будуть. Більше того, записати малят проблемно вже зараз через довжелезні черги.
Мами учнів стверджують, що під час останніх зборів представники влади сказали, що у Корчаку буде католицька школа, для якої розробили статут, і вже є поляки, готові інвестувати в її розвиток, та діти, котрі будуть тут навчатися.

Батьки обурені, адже свого часу вони проголосували за Валентину Ільницьку, бо вона обіцяла зберегти Корчацьку школу. Тепер вони розчаровані порожніми обіцянками і байдужістю людей у владних кабінетах, яким повірили.

Батьки категорично проти приватної школи


Наш кореспондент поспілкувався з мамами, які розмовляли зі священиком і виступають категорично проти закриття школи чи створення приватного навчального закладу.

Оксана Тарнавська розповідає: "Це нова школа, їй лише 26 років. Батьки її своїми руками побудували. Під час війни навіть німці школу не закривали і діти вчилися. А тепер якихось нещасних грошей не вистачає і навчальний заклад хочуть закрити. Людям нічого не пояснювали, просто прийшли і поставили перед фактом. Може, школа комусь очі муляє? На перших зборах Ільницька сказала, що на школу немає грошей, а це 960 тисяч в рік.Пообіцяла зустрітися пізніше ще раз. Тим часом поїхала в Польщу, а потім скликала людей і сказала, що хоче зробити християнську католицьку школу. У мене дитина на інклюзивній освіті, а хто тепер дасть мені гарантію, що її сюди приймуть. Батькам розповідають казки, що місцеві діти будуть тут навчатися безкоштовно, але нехай покажуть усім статут і договір".

До розмови приєднується ще одна мама Віта Магалецька: "Нам на зборах ніхто не дав конкретної відповіді. Ми хочемо, щоб на три села залишилася загальноосвітня школа і садочок. Прагнемо зберегти нашу українську державну школу. Нас цікавить, куди подітися нашим вчителям, чи буде в дітей після приватної школи атестат державного зразка, чи приймуть їх із таким документом в університет… А нам кажуть, що ми не вміємо себе поводити з владою. Якщо не вмієте слухати, то ось вам, читайте про школу в Івано-Франківську. Я проти того, аби моя дитина ходила у таку приватну школу. Є недільні школи, Польський дім, там можна займатися. А нам потрібна державна школа, а не приватна".

Особливо болісно за долю Корчацької школи переживає Катерина Плохотнюк: "У мене донька із ДЦП навчається тут у четвертому класі. У нас двоє таких діток на всю школу. Мою дитину тут прийняли, до неї адекватне ставлення, вона вже звикла і до вчителів, і до колективу. А якщо школу закриють, куди нам подітися? Хто запитав про це у мам діток з особливими потребами? Тоді доведеться, мабуть, вчитися вдома".

Категорично проти християнської школи і мама трьох дітей Тетяна Антоневська: "Мені потрібна звичайна школа. Як мені треба завести дитину в церкву чи у християнську школу, то я це зроблю сама. Так і всі інші батьки можуть".

Вчитель біології Корчацької ЗОШ Юлія Некрашевич вважає, що у нинішній ситуації потрібно шукати компроміс: "Діти тут хороші і вони отримують гарні знання. Нещодавно наш дев'ятикласник отримав за своє есе приз від президентського фонду Леоніда Кучми. На обласному етапі конкурсу з екології ми теж стали першими. Вважаю, що спочатку всі мають ознайомитися зі статутом або треба створити ініціативну групу, яка над ним працюватиме. Держава нас не буде фінансувати, а тому потрібно вислухати представника, який виділить кошти на утримання закладу. На мою думку, приватна школа - це альтернативний варіант, який можна розглянути, але він не основний. У нас достатня кількість дітей, аби школа працювала, тільки виникла проблема з грошима. Я запропонувала батькам, що потрібно розглянути різні можливості, але їм нав'язали один варіант. Лише коли почують різні думки, можна буде і прийти до єдиного спільного рішення".

Священик вважає, що християнська школа врятує село


Сам священик не заперечує, що разом із Валентиною Ільницькою їздив до Польщі, аби ознайомитися з досвідом приватних шкіл. От тільки селяни сприймають це з недовірою.

Отець Олег зараз викладає в Корчацькій школі християнську етику та польську мову. Він переконаний, що люди дезінформовані, а його просто використовують: "Коли закривається школа, це трагедія для села, розумієте… Якщо тут закриють школу, то в мене буде особиста трагедія. Я на себе це звалив, щоб витягнути школу. Це буде християнська школа, яких є багато по Україні. Законодавство України передбачає запровадження приватних шкіл. Якщо ви хочете, щоб сюди приходив православний батюшка, будь ласка. Про школу кажуть, що вона католицька, бо я католицький священик. Щоб її витягнути, потрібно знайти засоби, а я інших, як за 300 метрів звідси, не знаю (показує в бік костелу, - ред.). Церква має благодійні фонди, організації. Аби притягнути сюди ці гроші, людям потрібно запропонувати щось якісне. Ніяких рішень поки що немає. Люди підняли галас, що приїхав священик і "віджимає" цю школу, але вони не слухають мене. Якщо долю школи можна вирішити якось по-іншому, то мені, навпаки, добре".

Отець Олег каже, що замість школи у Корчаку може з'явитися якийсь розважальний заклад. Відтак, приватна християнська школа - це альтернатива, аби діти навчалися, а дорослі не спивалися.

Самі ж батьки школярів одностайні - у Корчаку має бути державна школа і повноцінний дитячий садочок.

Мами просять, аби священик вплинув на Валентину Ільницьку. Натомість він запевняє, що статуту майбутньої школи ще немає, і пропонує батькам внести до нього свої пропозиції. Бурхлива розмова на подвір'ї школи, що тривала більше години, завершилася проміжними домовленостями. До 24 березня отець Олег підготує статут майбутньої школи і зустрінеться з батьками для обговорення, але без Валентини Ільницької.

То ж поки у Житомирській області переконують людей по селах підтримати створення ОТГ, у Корчаку вже пожинають плоди децентралізації. На ремонт Тетерівської сільради знайшлися гроші, і на новий садочок їх будуть шукати, не обділені щедрими гонорарами з наших податків і закордонні чиновники, які керують зараз Україною. Парадоксально, але у ці фінансові плани аж ніяк не вписуються школа і садочок у Корчаку.

Оптимізму поки що мало. Якщо школу закриють, то не факт, що шкільний автобус буде регулярно і вчасно підвозити дітей на уроки. Натомість приватна школа - християнська чи світська - теж не дає гарантію якісної і безкоштовної освіти.

Приклад Корчака - це яскравий доказ того, що думка селян, які будували школу, нікого не цікавить. У влади свої аргументи - немає грошей, і вимагати їх від держави особливого бажання поки що в Тетерівській ОТГ не демонструють. Поки що є документ, який підтверджує намір ліквідувати школу і просто і легко вирішити болючу проблему.

Спокою не дають слова мами дитини з особливими потребами. Жінка у розпачі проводить аналогією з німецькими окупантами, які не закривали шкіл і діти могли в них навчатися. Невже нинішня влада для свого народу гірша, ніж гітлерівський окупаційний режим?

Чи відвоюють селяни школу в Корчаку?
Ця табличка найближчим часом зникне з фасаду Корчацької школи
Чи відвоюють селяни школу в Корчаку?
Оксана Тарнавська: «Тепер якихось нещасних грошей не вистачає і школу хочуть закрити».
Чи відвоюють селяни школу в Корчаку?

Отець Олег: «Якщо тут закриють школу, то в мене буде особиста трагедія».





Автор статті: Марина Коваленко

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини