Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Андрій Лактіонов: «Журналістика має бути опозиційною до влади»

Андрій Лактіонов: «Журналістика має бути опозиційною до влади»

19-06-2017
Відомий у Житомирі журналіст Андрій Лактіонов – головний редактор газети «Патріот». Він часто з’являється на ефірах телеканалу «СК-1», а також тричі на тиждень веде авторський радіоблог на «Z-радіо».

Чому журналістика має бути опозиційною до влади? Як зрозуміти, що прийшов час змінити сферу професійної діяльності? Які перспективи має газета «Патріот», котра безкоштовно поширюється в місті? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете в інтерв’ю з Андрієм Лактіоновим на сайті «Житомир-онлайн».


- Андрію, розкажіть про свій шлях у журналістику.

- За фахом я історик та юрист. Журналістикою почав займатися ще під час навчання у Вінницькому педагогічному університеті. Тоді, у 1989 році, був редактором РУХівської газети факультету. Більше того, ми стояли біля витоків РУХу, який у Львові з’явився на 3 місяці пізніше, ніж у Вінниці. У нас він сформувався на базі дискусійного клубу «Істина». У Житомирі прийшов до журналістики в 2001 році, коли працював у газеті «Житомирщина молода». Потім протягом 2001-2004 років проводив у місті фестиваль «Поліські ігри». Згодом відчув, що втрачаю інтерес до фестивалю, бо не відкриваю для себе нічого нового. Півтора року випускав глянцевий журнал «Бізнес-Полісся». Наступним моїм проектом став «Лісовий вісник Житомирщини», який виходить і досі. Саме тоді для себе відкрив нашу область, оскільки їздив по роботі дуже багато. Зробив висновок, якщо протягом року кожної суботи та неділі сідати у свій автомобіль і їхати по Житомирщині, не вистачить року, аби побачити всю її красу та цікаві місця. Тому скептично ставлюся до тих, хто говорить, мовляв, треба їхати за кордон, бо в нас немає на що подивитися.

- Ви маєте диплом вчителя історії. А чи довелося попрацювати у школі?

- Так. Після закінчення університету я приїхав у Житомир і пропрацював у школі №5 1 рік і 3 місяці. Зі школи пішов, бо моя зарплата навіть не дозволяла заплатити за гуртожиток, в якому я тоді жив. Потім почав займатися бізнесом і торгівлею в Іршанську (Андрій Лактіонов у 10-річному віці переїхав разом із батьками з Росії в Іршанськ, - ред.). Взагалі тривалий час займатися однією справою не можу. Створюю цікаві проекти, даю їм життя, а довго працювати в них не звик. Звичайно, у процесі навчаюся, дізнаюся щось нове, потім інтерес зникає, не відчуваю в тій сфері росту і хочеться далі працювати над чимось іншим.

- Зараз Ви головний редактор газети «Патріот». Видання позиціонує себе як аналітичне чи більш опозиційне?

- Газета з’явилася у 2014 році з метою дати критичну оцінку тому, що відбувається в місті та області. Наш лозунг: «Патріот» не за владу, а за українську державу». Вважаю, що журналістика має бути опозиційною до влади. Якщо вона про владу розказує тільки все хороше, то це вже не журналістика. Всю інформацію наша газета бере з відкритих джерел, тобто це офіційні сайти міської ради та облдержадміністрації. Ми оцінюємо владу за конкретними результатами роботи, а не по тому, що вона говорить і як про це пишуть інші ЗМІ. Наприклад, ми цитуємо Міністра соціальної політики Андрія Реву, який говорить, що завдання уряду – це підняти добробут народу і ми вирішили почати з підвищення тарифів. Де в цьому логіка? Можливо, спочатку потрібно підняти зарплату? От ми і такі речі пояснюємо людям.

- Газета «Патріот» має стабільну читацьку аудиторію в місті?

- Звичайно, якщо до нас їдуть люди з Крошні, Богунії, аби взяти в наметі газету. Більше того, читачі допомагають нам фінансово, приносять по 20, 100, 200 гривень. Це не стільки фінансова підтримка, а швидше мотивація для нас далі працювати для газети. Ми здебільшого безкоштовно роздаємо видання на ринках і плануємо розширити дистрибуцію. Зараз тираж газети «Патріот» 20 тисяч примірників. «Патріот» виходить раз у тиждень. Була піврічна перерва у роботі, але плануємо вийти на обласний рівень, збільшивши наклад до 30 тисяч.

- Чи були погрози або залякування від влади на адресу редакції і Вам особисто?

- Ми поводимо себе сміливо і сильно. Максимум, чого ми досягли по відношенню влади до нас – це те, що з нами перестали вітатися.

Андрій Лактіонов: «Журналістика має бути опозиційною до влади»










Джерело статті: Житомир-онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини