Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Максима Самчика заарештують за привласнення 200 тис. грн.?

Максима Самчика заарештують за привласнення 200 тис. грн.?

11-08-2017
Останні тижні виявилися несподівано насиченими у політичному житті Бердичівщини. Без перебільшення можна, навіть, сказати – історичними. Депутатам районної ради з другої спроби вдалося змінити керівництво району. Екс-очільник ради, з помсти і з метою збереження свого крісла, ініціював процес відкликання трьох депутатів, які виступили проти нього, але нині сам знаходиться під слідством і, за нашими даними у правоохоронних органах, йому вже готуються вручити підозри одразу по кількох кримінальних справах та обрати запобіжний захід у вигляді арешту.

Всі ці події тривають і досі, та емоції поступово стихають, що дає змогу більш спокійно проаналізувати, що ж насправді відбувається у Бердичівському районі. І хто ж та особа, навколо якої все крутиться.

Варто, певно, повернутися набагато раніше. Максим Самчик (а мова йде саме про нього) – людина, яка, по суті, виросла у владних кабінетах. Свій робочий шлях розпочав наприкінці минулого століття з низових посад у Бердичівській райдержадміністрації. Роки роботи у державному органі навчили Максима Самчика не тільки вміло рухатися уверх кар’єрними сходинками, але й заробляти на цьому. Наприклад, ледь ставши першим заступником голови Бердичівської РДА з приходом Віктора Януковича до влади, Максим Самчик надумався запропонувати місцевим журналістам «відмити» понад сто тисяч гривень, які залишилися у розпорядженні підконтрольної йому виборчої комісії після завершення виборчої кампанії 2010 року. При цьому, практично всі кошти мав забрати собі, а представникам ЗМІ запропонував залишити «щось» на канцелярські витрати.

Як активний член Партії регіонів, невдовзі Максим Самчик очолив сусідній Чуднівський район, ставши головою місцевої райдержадміністрації. Отримавши необмежену владу у межах району, Максим Самчик розгорнув свою діяльність на повну. Згодом за наслідками цієї діяльності правоохоронці відкриють не одне кримінальне провадження, інкримінуючи захоплення земельних ділянок, незаконне виділення землі, внаслідок чого було завдано збитків на десятки мільйонів гривень, відмивання коштів на заходах з енергозбереження. Помічений був Максим Самчик і у сприянні діяльності Антимайдану взимку 2014-го, організації відправки туди активістів з Чуднівського району.

Край «діяльності» посадовця у Чуднівському районі поклала Революція Гідності. По її завершенні Максим Самчик був люстрований і згідно прийнятого закону, і самими людьми. Навесні 2014 року він спробував забратися у крісло голови Бердичівської РДА, але мешканці району виступили категорично проти цього, обклавши приміщення райдержадміністрації шинами та сміттєвими урнами, які підготували спеціально для нього.

Та восени 2015 року, сформувавши з колишніх регіоналів команду Аграрної партії на місцевому рівні, Максим Самчик несподівано виринув із політичного небуття. Він не лише зумів під першим номером зайти у Бердичівську районну раду, але й очолив її, заручившись повною підтримкою місцевої «Батьківщини».

Закриті школи у селах, розбиті дороги, тотальне безробіття – такий наслідок півторарічного керівництва районом Максимом Самчиком. І, поруч з тим – оборутки із землею, фактичний продаж земельної ділянки та частини приміщень районної лікарні через укладений ним суперфіцій, підготовка до прихованого продажу дитячого оздоровчого табору «Березовий гай», самовільно виписувані собі та голові районної «Батьківщини» Олені Рудик премії у розмірі десятків тисяч гривень, підозри у присвоєнні бюджетних коштів та активному лобіюванні рейдерського захоплення Райківського кар’єру. Все це – також «епоха» Максима Самчика на Бердичівщині.

Очевидно, що миритися з таким станом речей ні громадськість, ні депутати районної ради довго не могли. Дійшло до того, що на знак протесту проти дій Максима Самчика троє представників Аграрної партії у районній раді відкрито виступили проти нього, підтримавши ініціативу решти депутатів про звільнення Максима Самчика з посади голови ради.

Краплями, які переповнили чашу терпіння депутатів, стали події, пов’язані з ініціативою Максима Самчика подарувати одному із місцевих підприємців гаражі, котрі знаходяться у комунальній власності району – за його, начебто, спонсорську допомогу. Максим Самчик відкрито про це заявив під час однієї із нещодавніх сесій районної ради.

Окрім того, правоохоронці всерйоз зайнялися питанням облагородження та ремонту навколо ставка у селищі Гришківці. На ці цілі було виділено близько двохсот тисяч гривень з місцевого бюджету. Водночас, як стало відомо нашим журналістам, реконструкцію було зроблено, фактично, за кошти мешканців селища. Тому виникає логічне питання – куди поділися сотні тисяч бюджетних гривень. Цим питанням зараз активно займаються правоохоронці. Є підозра, що вони не оминули кишені Максима Самчика, який діяв за домовленістю із одним із депутатів обласної ради. Нині у цьому кримінальному провадженні тривають слідчі дії, у тому числі – з обшуками на робочих місцях Максима Самчика та його поплічників. Слідчі вже готові оголосити про підозру конкретним особам.

Розуміючи, що така підприємлива діяльність голови районної ради, як мінімум, кидає тінь на всю раду, 28 липня група з дев’ятнадцяти депутатів, що становить більшість у районні раді, на черговій сесії виступили з ініціативою дострокового припинення повноважень Максима Самчика та його заступника Олени Рудик, яка активно підтримує всі сумнівні починання очільника району. Та він, як голова ради, відмовився ставити ці питання на голосування і достроково закрив сесію. Не відреагував він і на вимогу тих таки депутатів про невідкладне скликання позачергової сесії та розгляд питання про кадрові зміни у раді.

Натомість, минулої суботи у терміновому порядку у вотчині Максима Самчика – селі Семенівка, відбулися так звані збори громадськості з питання відкликання трьох депутатів районної ради, які представляють Аграрну партію і які підписалися під зверненням за його відставку – Віктора Лащука, Тетяни Складанчук та Євгена Рильського. Очолила збори теща Максима Самчика – Марія Волкова, а людей до місця зібрання звозили автобусами та автомобілями зі всього району. Учасники зборів потім хвалилися, що за цю поїздку отримали від організаторів по 200 гривень (нічого не нагадує? Як під час Революції Гідності людей звозили на антимайдан і платили їм по ті само 200 гривень?). Максим Самчик особисто звернувся до людей з проханням відкликання «зрадників», які наважилися виступити проти нього. Незважаючи на те, що закон містить чіткі підстави для відкликання депутатів і жодна з них не підпадає під «проступок» Віктора Лащука, Євгена Рильського чи Тетяни Складанчук.

Того ж дня повідомлення про ініціюванння відкликання надійшло до виборчої комісії, а вже наступного – розпочався збір передбачених законом підписів. До цього четверга підписи були зібрані передані на розгляд районної виборчої комісії, повністю підконтрольної Максиму Самчику та Олені Рудик. Втім, розпочати засідання вже у четвер і прийняти потрібне Самчику та Рудик рішення комісія не змогла – не було кворуму.

Поспіх, з яким відбувається процес відкликання депутатів – очевидний. Замість трьох названих депутатів у раду зайдуть три наступні за списками Аграрної партії – повністю контрольовані Максимом Самчиком та його тещею Марією Волковою, яка очолює районну організацію Аграрної партії. За таких умов жодна відставка Максиму Самчику не загрожуватиме.

Та бізнесмен-посадовець прорахувався. У вівторок, під час позачергової сесії районної ради , Максим Самчик вкотре відмовився ставити на голосування питання про звільнення своє та Олени Рудик і вкотре достроково закрив сесію. Втім, цього разу його чекало розчарування. Зважаючи на те, що ще раніше група депутатів ініціювала скликання позачергової сесії для розгляду питання відставки Максима Самчика, що він вперто проігнорував, депутати отримали змогу провести власну сесію без присутності голови ради, що чітко передбачено законом.

Тому, одразу після закриття сесії Максимом Самчиком, депутати відкрили нову позачергову сесію. Обравши поміж себе головуючого, депутати районної ради таємним голосуванням звільнили Максима Самчика з посади голови районної ради та Олену Рудик як заступника голови ради, обравши так само таємним голосуванням головою районної ради Софію Томашевську, а її заступником – Віталія Вишнівського. Крім того, депутати прийняли ряд інших, важливих для розвитку району, рішень, які через блокування Максимом Самчиком роботи ради чекали свого часу по кілька місяців. Того ж дня зміни у керівництві районної ради були офіційно внесені до державного реєстру. Відтак, повноправним головою ради стала Софія Томашевська.

Хоча, й тут не обійшлося без проблем. Максим Самчик заборонив місцевим державним реєстраторам вносити будь-які зміни у реєстр (що він згодом сам визнав), тому довелося їхати до Житомира, де вплив Максима Самчика мінімальний.

Однак, здаватися команда Максима Самчика не планує. Софія Томашевська й досі не може потрапити до свого робочого кабінету, який Максим Самчик відмовляється звільняти, як і передати їй печатку районної ради. Більше того, аби не допустити примусового відкриття дверей робочого кабінету голови районної ради, у приймальні постійно чергують найняті люди, які, представляючись виборцями, заявляють, що не залишать її доти, доки не потраплять на прийом до голови районної ради Максима Самчика. Їм постійно привозять на місце чергування воду, харчі, аби лиш вони не залишали робочий пост.
Очевидно, що ця історія ще матиме продовження. За словами Максима Самчика, він вже направив відповідні звернення до суду, прокуратури та СБУ. Крім того, зараз активно торпедується питання відкликання неугодних Максиму Самчику депутатів зі сподіванням, що нові голоси у районній раді знову повернуть його у крісло голови ради.

І, у той же час, не припиняють свою роботу правоохоронці, котрі вже готові вручити підозри Максиму Самчику і, аби не допустити його впливу на слідство та свідків, розглядають питання арешту екс-голови районної ради.

Разом з тим, нашим журналістам стало відомо, що вже найближчими днями відбудуться ще одні збори мешканців району, на яких так само ініціюватиметься питання відкликання ряду депутатів районної ради. Цього разу мова йде про представників Аграрної партії Максима Самчика, Сергія Вахнюка та Надії Слюсар, Радикальної партії Олега Ляшка – Інесси Земнухової та Андрія Мирончука, а також – «Батьківщини» у повному складі.

До речі, стосовно «Батьківщини». Кілька місяців тому, під час відвідування Житомирщини, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, виступаючи перед мешканцями Гришківців, заявила дослівно, що «Аграрна партія, це – вся земельна мафія України». Дивлячись на дерибан землі у Бердичівському районі за правління Максима Самчика, важко засумніватися у висновку Юлії Тимошенко. А, відтак, важко зрозуміти тоді позицію місцевої «Батьківщини», яка з першого і до останнього дня активно підтримує всі оборутки першого номера Аграрної партії Максима Самчика. Неможливо повірити у те, що все це робиться без покровительства, як мінімум, обласного осередку «Батьківщини». Принаймні, на Максима Самчика активно працює як районна «Батьківщина», так і міська організація, а також офіційні помічники голови обласної організації «Батьківщини» Анжеліки Лабунської.

Виходить, що або Юлія Тимошенко таки злукавила у характеристиці членів Аграрної партії, або Анжеліка Лабунська веде свою гру, відмінну від офіційної позиції лідера біло-сердешних.

У будь-якому випадку побачимо: якщо у найближчій перспективі Тимошенко не зробить кадрових висновків стосовно бердичівської та житомирської «Батьківщини», тоді всі її слова – не більше, ніж вода.

Максима Самчика заарештують за привласнення 200 тис. грн.?


Джерело статті: Бердичівські новини

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини