Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
14 січня Обрізання Господнє: що не можна робити в цей день

14 січня Обрізання Господнє: що не можна робити в цей день

14-01-2018
Обрізання Господнє – одне з найважливіших християнських свят. Православна церква відзначає його 14 січня, на восьмий день від Різдва Христового.

Традиція проводити обрізання немовлятам чоловічої статі збереглася і зараз у іудеїв і мусульман. Християни відмовилися від ритуалу обрізання: ні католики, ні православні, ні протестанти не видаляють крайню плоть з релігійних міркувань, тільки за медичними показаннями.

Обряд ініціації, прилучення до церкви, відбувається у християн через таїнство хрещення. Однак свято Обрізання Господнє має велике значення в християнському світі.

Обряд обрізання, через який пройшов немовля Ісус, свідчить про його людську природу, його тілесність, реальність всіх його земних страждань.

А також цей ритуал демонструє спадкоємність традицій і пов’язує між собою Старий і Новий Завіт. Традицію обрізання встановив старозавітний старець Авраам. Звичай обрізання крайньої плоті – це знак причетності до богообраного народу Ізраїлевого, зв’язку з Богом і виконання всіх встановлених ним законів.

14 січня Обрізання Господнє: що не можна робити в цей день


На восьмий день після народження Христа, як розповідається в Євангелії від Луки, Йосип приніс його в храм. Там немовля нарекли Ісусом і зробили обрізання. Адже і Марія, і Йосип, і всі апостоли були юдеями. На думку теологів, Ісус Христос повинен був пройти обрізання і всі інші іудейські ритуали, щоб показати свою повагу старими законами. Щоб потім встановити новий закон. Цим він довів свою причетність народу Ізраїлю, підтвердив, що він є нащадком Авраама і передбаченим в Старому Завіті месією.

Святкувати Обрізання Господнє почали вже в 4-му столітті. Католики зараз відзначають цю дату 1 січня, а православна церква, яка відмовилася переходити на григоріанський календар, відзначає Обрізання Господнє 14 січня – на восьмий день після Різдва. Ця дата збігається зі святкуванням Нового року за старим стилем, а також з днем ​​святого Василя Великого.

Те, що свято Обрізання Господнє збігається з початком року – і у католиків, і у православних – не випадково. Саме з цього моменту християни і ведуть літочислення. З дня прилучення немовляти Ісуса до Бога, з’єднання Сина з Отцем.

Напередодні свята в православних храмах проводять всенічне бдіння. А днем ​​в церквах читають Ісусову молитву і проводять святкову літургію. 14 січня вважається іменинами Господа, в цей день він отримав ім’я Ісус, передбачене Діві Марії архангелом Гавриїлом.

У цей день прийнято ходити в гості, вітати, посівати поріг будинку пшеницею. Дівчата влаштовують ворожіння, намагаючись дізнатися ім’я судженого. Готують різні страви і накривають багатий стіл, щоб весь рік був ситий.

Що не можна робити в свято Обрізання Господнє? За вказівками церкви, в цей день слід особливо ретельно оберігати себе від гріховних думок, не лаятися, що не лихословити, не думати про когось погано, не обманювати.

Є і народні забобони, пов’язані з цим днем. Вважається, що з 7 по 14 січня не можна виносити сміття з хати. Зате вранці в день Обрізання Господнього потрібно винести весь накопичений мотлох і спалити.

У цей день, за повір’ями, не можна давати або брати в борг, інакше сам весь рік проведеш в боргах. За іншою версією, 14 січня не можна віддавати борги. Загалом, краще відкласти з’ясування грошових питань на інший день. Навіть перераховувати гроші, як вважається, не до добра.

У день Обрізання Господнього, як і в інші церковні свята, не прийнято займатися важкою роботою, шити, прасувати, прибирати, прати. Також краще на цей день не планувати відвідування перукарні, адже стригтися теж не можна.

Погана прикмета – готувати страви з риби і птиці на святковий стіл. Так щастя може улетіти або уплисти з дому.

По погоді на Обрізання Господнє судили про майбутній урожай: сніг і мороз обіцяли багатий урожай. А ось якщо тепло і немає снігу, то доведеться провести рік, що наступив, в режимі економії.

Джерело статті: politeka.net

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини