Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
ГРОМАДна реформа: як децентралізація змінила якість життя громад?!

ГРОМАДна реформа: як децентралізація змінила якість життя громад?!

12-02-2019
Країна масштабно змінюється. І це очевидно! Реалізація сучасних інфраструктурних проектів, зростання місцевихбюджетів і, відповідно, добробуту громадян, розбудова адміністративних центрів, опорних шкіл, розвиток сільської медицини.І це лише невеликий перелік результатів реформи децентралізації, яку у 2014 році започаткував Президент України Петро Порошенко.

ГРОМАДна реформа: як децентралізація змінила якість життя громад?!


Сьогодні децентралізація в Україні набирає небувалих обертів. Реформа вже довела свою ефективність і має показовий результат.Вже створено 876 об’єднаних територіальних громад, у яких проживає 69% населення України. З початку реформи децентралізації у 3,4 рази зросли місцеві бюджети, які у 2018 році склали 234 млрд грн, а бюджети ОТГ – 21 млрд грн, збільшується державна підтримка на розвиток громад, реалізацію масштабних інфраструктурних проектів, розвиток медицини у сільській місцевості, енергоефективність. З 2015 року громади реалізували понад 8000 інфраструктурних проектів за рахунок державної підтримки та співфінансування з місцевих бюджетів.Та мова не про сухі цифри, мова про якість послуг для людей- адміністративних, освітніх, медичних – які приходять у громади з децентралізацією. Відвести дитину у сучаснийдитсадок або школу, отримати вчасно медичну допомогу у віддаленому селі, швидко оформити документи у Центрі надання адміністративних послуг – ось про що мова.

«Децентралізація має стати точно незворотною. Не можна будь-кому дати навіть маленький шанс на реванш. Ефективність децентралізації зайвий раз переконує нас у тому, що наступному поколінню українців ми передамо успішну європейську Україну», - наголосив на Раді регіонального розвитку Президент України Петро Порошенко.

ГРОМАДна реформа: як децентралізація змінила якість життя громад?!


Серед лідерів у впровадженні реформи і Житомирщина. Вже створено 54 ОТГ, якими покриті всі райони області. Понад 45 із них вже успішно використовують фінансовий ресурс на відновлення та розвиток своїх територій. Область має найбільшу кількість територій, покритих ОТГ, і найбільшу кількість людей, які проживають у них. По-друге, немає жодного району, де не було б створено об’єднаної громади. Завдяки фінансовій децентралізації, місцеві бюджети Житомирщини зросли більше ніж у 2,5, а подекуди у 3,5 рази. Минулого року вперше за 27 років незалежності житомирський обласний бюджет отримав понад 1 млрд грн власних надходжень. Ще ніколи люди не бачили таких масштабних перетворень у містах та селах, відмінності за якістю життя між якими нівелюються. З 2015 року за рахунок коштів ДФРР і субвенції на ОТГ, область реалізувала 574 соціально важливих інфраструктурних проекти на суму в майже 600 млн грн.

Лише за останній рік за рахунок інструментів, які дала децентралізація, у Житомирі та області зроблено немало. Так, 1 вересня житомирські школярі пішли у повністю реконструйовануодну з найстаріших гімназій Житомира №3, яка була відновлена за кошти ДФРР та у співфінансуванні із міським бюджетом. Причому тут впровадженістандарти Нового освітнього простору, розробкою яких займалась командажитомирянина Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка.Тут тепер є все: енергоефективність, мотивуючий дизайн, сучасне обладнання, безбар’єрність для дітей з особливими потребами, одним словом – безпека і комфорт для учнів.«І учень, і його батьки мають бути певні і в рівні безпеки освітнього простору, і в якості навчання в школі, котру вони обирають. Ми змінили державні будівельні норми у питаннях безбар’єрності, доступності і найголовніше - безпеки. Також це нові підходи до дизайну й інфраструктури навколо шкіл, йдеться про спортивні майданчики, учбові майстерні, дорожню інфраструктуру», - зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, який в Уряді відповідає за реалізацію реформи децентралізації.
У 2018 було облаштовано приміщення школи у смтЧерняхів, де раніше дітям доводилось навчатись у переповнених класах; вдосконалено систему опалення Новоборівської гімназії та реконструйовано дитсадочок № 58 «Дивосвіт» у Житомирі, який не знав ремонту понад 20 років. За кошти ДФРР профінансовано у Новоград-Волинську ремонт у гімназії імені Л. Українки.

На Житомирщині реалізуються і проекти в охороні здоров’я. В рамках ініціативи Президента України по створенню сучасної первинної медицини у сільській місцевості, до кінця квітня 2019 року Житомирщина реалізує 22 нових проекти з будівництва сільських амбулаторій. Всього по Україні заплановано збудувати 517 нових проектів і закупити 497 автомобілів для сімейний лікарів. У пілотних областях вже впроваджується телемедицина, яка допоможе лікарям первинки оперативно, у режимі онлайн, консультуватися зі своїми колегами на вищих рівнях, діагностувати найбільш небезпечні нозології – серцево-судинні захворювання, легеневі, цукровий діабет, дерматологія.

ГРОМАДна реформа: як децентралізація змінила якість життя громад?!


Крім того, у Житомирі було реконструйовано обласний медичний центрвертебрології і реабілітації воїнів АТО, в якому відкрито також перший в Україні Дім ветерана.Область є найбільш мілітаризованою, тому поява такого Центру - приклад, що область може не тільки мобілізувати і захищати, а й турбуватись про своїх хлопців.

Житомирщина реалізовує культурні і спортивні проекти. Відновлюється стадіон "Спартак" і дитячо-юнацька спортивна школа футболу "Полісся". Місто стає спортивним, більше того, спорт стає невід'ємним брендом Житомирщини.

Капітально реставровано будівлю та відновлено Бердичівський міський музично-драматичний театр, якому більше 110 років. Невдовзі мешканці міста Малин отримають відремонтований районний будинок культури.

Велика увага приділяється і вуличному освітленню. Застарілі ліхтарі замінюють на сучасні LED-лампи, якісні та яскраві. Це безпека і зручність для громадян, це нове обличчя міст та сіл. За кошти Державного фонду регіонального розвитку реконструюються системи водопостачання та водовідведення, колектори та насосні станції, три з них лише у Бердичеві.

Постійно формуються нові інфраструктурні проекти, виявляється ініціатива, область не збирається зупинятися на марші. Плани значно амбітніші, і, що головне, завдяки такому курсу держави - вони реальні.

«Таких можливостей та ресурсів для розвитку громад, які надала реформа децентралізації, в історії України ще не було. Децентралізація – це шлях України до Європи, це нова європейська якість життя. Рубікон перейдено, дороги назад нема. Маємо не допустити ревізію реформи»,
- підкреслив Геннадій Зубко.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини