Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «Конфлікт на сході країни найближчим часом вирішити неможливо»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «Конфлікт на сході країни найближчим часом вирішити неможливо»

07-10-2019
- «Формула Штайнмаєра» збурила суспільство. Мало хто розуміє глибинну суть міжнародного документу та за яким принципом вона буде реалізована. Тим не менше, на Вашу думку, чи допоможе реалізація цієї формули зупинити війну, аби ми не втрачали людей, люди не зазнавали каліцтв та не втрачали дах над головою?

- Справа і тім: якби не було цього явища, яке характеризують формулою Штайнмаєра і українська сторона її підписала, я думаю, знайшли б інший привід. Оскільки осінь в Україні – пора мітингів та маніфестацій, мені бачиться, що країну планово вводять в стан турбулентності. Бо є величезна кількість людей, роботою для яких є політична боротьба. Це намагання когось засудити, когось блокувати, когось бойкотувати.
Щодо документу, який погодила українська сторона: є мінські угоди, які визнані на рівні ООН. Але кожна сторона читає свої пункти із власних бачень. Наприклад, російська сторона виступає за проведення виборів та за те, аби новообрана влада навела лад на територіях. Українська сторона, цілком справедливо говорить, про неможливість проведення виборів, поки не вирішені питання безпеки, коли Україна не контролює частину російсько – українського кордону. Тоді була запропонована як компромісна формула тодішнім міністром закордонних справ Німеччини Штайнмаєром, яка складається з двох пунктів: на виконання мінських угод приймається рішення про особливий статус Донбасу у вигляді закону. Далі проводяться вибори за українськими законами за участі українських партій з дотриманням Конституції України. Якщо о 20 годині, на час завершення виборів буде розуміння, що вони відбулися демократично, тоді починає діяти на тимчасовому рівні закон «Про особливий статус Донбасу». В разі, якщо міжнародні організації, зокрема ОБСЄ визнають, що вибори відбулися відповідно до демократичних стандартів, закон «Про особливий статус Донбасу» починає діяти на постійній основі. Далі вирішуються безпекові питання, у тому числі передача кордону під контроль України. Так пропонує формула Штайнмаєра. Українська сторона погодилася на цю формулу. Очевидно потрібно розуміти ту обставину, що Німеччина і Франція дотискували Україну, щоб вона погодилася на цю формулу.
А зараз є очевидним, що після оприлюднення частини змісту телефонної розмови Трампа із Зеленським, тиск був і з американської сторони. Зеленський погодився на цю формулу, що викликало спротив у патріотично налаштованої частини суспільства. Якщо Україна і надалі буде блокувати реалізацію цієї формули, то за будь яких обставин виграє Росія. Тому що Німеччина і Франція скажуть: «Ми стомилися займатись Україною. Нам потрібно налагодити взаємовигідні економічні стосунки з Російською Федерацією. Хай тепер Україна вирішує свою проблеми самотужки». Якщо Україна погодиться і імплементує так, як передбачає ця формула – також виграє російська сторона. Тепер майбутня обрана влада на раніше неконтрольованих частинах територій України тепер повинна бути займатися економічними, безпековими та соціальними питаннями. Повинна буде вкладати свої гроші у відновлення цих територій. Зрозуміло, що спротив буде. Президент Зеленський змушений маневрувати. Заявляти про те, що якщо будуть озброєння, не буде контролю над кордоном і вибори проводить не будуть. Але формула, під якою поставили підписи та з якою погодилися передбачає дещо інший підхід. Тобто українська сторона говорить: спочатку вирішення без пекових питань, а потім вибори. Учасники нормандської четвірки, за винятком України кажуть, щоб спочатку вибори, а потім безпекові питання. Це і буде провокувати конфлікт в Україні. Це доволі небезпечне явище, зважаючи на те, що країна наповнена зброєю. Сформовані групи людей, які зробили своєю професією мітинги, протистояння, і добровільно вони від цього не відмовляться. Тут потрібна серйозна розмова і принципова позиція для того, щоб влада, прийнявши рішення, сказала чому вона прийняла це рішення і як вона буде далі його матеріалізувати. Судячи з усього, конфлікт на сході країни вирішити найближчим часом буде неможливо. Навіть якщо будуть кроки зроблені, протистояння буде наростати. і чи вистачить владі мужності йти тим шляхом, який вона обрала?
І ще одне: сьогодні конституційний склад Верховної Ради 450 депутатів. Але обрано 423 депутата. 27 депутатів які не обрані, могли б бути від Криму на неконтрольованих територій Донбасу. Якщо погодили форму і стоїть питання про те, щоб зшити країну, і щоб був почутий голос тих людей, які в силу різних обставин опинилися поза сферою впливу України, якщо точніше сказати – Україна їх кинула напризволяще, а тепер хоче зробити з них сепаратистів. То разом із проведенням місцевих виборів, потрібно вирішити питання довиборів до ВРУ, щоби ці люди в центрі говорили про проблеми, які є нагальні для цих територій. Я думаю це б пришвидшило зцілення України. Політичні партії, які пройшли до парламенту, незаслужено отримали частину мандатів. Бо на частині Донбасу у час голосування люди участі не брали. Але партії, які пройшли, розділили між собою половину мандатів. І очевидно, коли будуть прозорі правила у вигляді Закону «Про вибори», коли буде контроль міжнародних організацій, кого люди оберуть, з тими і потрібно працювати. Депутати повинні бути зручні для людей.
- Чи повинна українська земля стати товаром?

- Я дотримуюся гасла, що землю і душу не продають. Люди начебто мають акти на право приватної власності на землю у вигляді земельних паїв, а потім вони нічого за це не отримають. Я коли дивлюся на реформаторів, які жодного дня не тримали в руках лопати, коси і т.ін. у мене виникає пропозиція: давайте поставимо мірку пшениці, вівса, проса. Я запевняю – вони не зможуть розрізнити жита від пшениці. Але вони вирішують земельні питання і посилаються на волю людей, які проживають в містах і в силу різних обставин не працювали на землі. Тому, перш ніж говорити про ринок землі на догоду Заходу, я вам можу сказати, що ряд зарубіжних країн у свої бюджети заклали вже кошти на купівлю українських земель. При чому десятки мільярдів доларів. Ці наші приписи про те, шо іноземці не зможуть купувати землю – це намагання об хитрити людей. Вони знайшли вже способи, як зайти в Україну і через кого купити цю землю. Для початку потрібно провести тотальну інвентаризацію земель. Провести не нормативну, а ринкову оцінку українських земель. Якщо людина має акт, вона повинна знати, скільки за ринковою ціною коштує її земля. Потрібно створити земельний банк, через який би людина могла продати свою землю. Банк формує масиви земель, а потім продає тим, хто хоче на ній працювати. Але має бути умова прозорості: що буде вирощуватися на цій землі, чи знають ці люди практику роботи на землі, чи буде збережена родючість грунтів. Таким є моє бачення.
- На Житомирщині пройшов міжнародний економічний україно – білоруський форум. Що потрібно зробити, аби наш регіон розвивався та був економічно повноцінним?
- Скажу вам, як поінформований оптиміст – сьогодні нема кому захищати Житомирщину. Її в Києві представляють люди, які далекі від її проблем. І керують Житомирщиною теж люди, які дуже далекі від її проблем. На моїй пам’яті чимало було вже форумів у різних областях: гарно говорили, гарно приймали, підписували протоколи намірів і далі справа не рухалась. Якщо брати Україну і Білорусь, у нас поки що абсолютно різні економічні системи. Тому форуми такі потрібні, коли на виході щось буде. Відносно Житомирщини потрібна програма соціального, економічного, історичного, гуманітарного розвитку Полісся. Я пропонував таку програму. Але я розумію, що людям не до програм, бо їм потрібно виживати. Люди опинилися в транспортній ізоляції через бездоріжжя, закриваються фапи, садочки, школи. Сьогодні хтось про це говорить? Всі говорять про реформи і наш народ аплодує і підтримує це. Я дуже хочу, щоб в країні була стабільність. Щоб новій владі вдалося зробити те, що вони заманіфестували. Але для деяких з них потрібно провести спочатку лікнеп, аби вони не ганьбили посади, які займають.
І тому сьогодні Житомирщина віддана на відкуп людям, які є чисто випадковими. Проблемами вони не займаються, а лише говорять про реформи. Але я не можу полишити людей за таких обставин. Я намагаюся приїжджати, приходити і допомагати будинкам дитини, школам, дитячим садочкам. Бо демонструвати образу – це остання справа. Люди потребують уваги та підтримки. Тому я думаю, нам потрібно займатися конкретними практичними справами і менше вибудовувати велетенських планів. У Житомирщини іще залишилася частина унікальних можливостей. І потрібні люди, які б це розуміли, жили інтересами Житомирщини і робили усе, аби задіяти потенційні можливості області насамперед в інтересах людей цього краю. Бо буде на Житомирщині і в інших областях нормально – в Україні буде добре.

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «Конфлікт на сході країни найближчим часом вирішити неможливо»

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини