Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Сьогодні День народження найвідомішого житомирянина - Сергія Корольова. Цікаві факти про генія

Сьогодні День народження найвідомішого житомирянина - Сергія Корольова. Цікаві факти про генія

12-01-2020
12 січня 1907 року в Житомирі народився Сергій Корольов. Саме він запустив першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі та організував перший політ людини в космос.

Сьогодні День народження найвідомішого житомирянина - Сергія Корольова. Цікаві факти про генія


У 113-й День народження видатного земляка ми зібрали цікаві факти з його життя:

1. Сергiй Павлович Корольов народився 12 сiчня 1907 року в Житомирi у родинi вчителiв. З десятирічного вiку його виховував вiтчим, iнженер-механiк за спецiальністю.

2. Рано навчившись читати й писати, він відкрив для себе арифметику. Давалась вона йому дуже легко.

Він мав виняткову пам’ять, — згадувала потім мати, — добре вчився: завзято, наполегливо, без примусу. Він легко запам’ятовував. Навколо в сусідів не було малюків, він не знав галасу й метушні дитячого гурту. Граючись сам, мимоволі мусив виявляти ініціативу, винахідливість, учився мислити самостійно. Силу волі загартовували невдачі. Плакати не годилось.

3. У 17 років Корольов спроектував свій перший планер. А для цього прочитав купу книг, частину з яких опанував в оригіналі — німецькою мовою. Це був «безмоторний літак К-5». Пізніше він навчався у Київському політехнічному інституті та Московському вищому технічному училищі. Під час навчання в Москві Корольов розробив моделі планерів «Коктебель», «Червона Зірка» та легкого літака СК-4, призначений для досягнення рекордної дальності польоту.

4. Його мрією було будувати міжпланетні кораблі, які літатимуть космічним простором і доставлятимуть людей на інші планети.

5. У жовтні 1930 року Корольов мав особиство виконати політ на планері “Червона Зірка”, проте захорів на тиф, і політ виконав випробувач В. Степанчонок. Хвороба Корольова спричинила ускладнення, і консилум лікарів наполіг на проведенні трепанації черепа. У 1931 році Корольова визнали інвалідом, але після лікування він все одно повертається до роботи в авіапромисловості.

6. Під керівництвом Сергія Корольова 4 жовтня 1957 року Радянський Союз вивів на навколоземну орбіту перший штучний супутник землі.

7. Завдяки праці Корольова у космосі побували перша тварина і перший екіпаж, а ще — відбувся перший радіозв’язок між двома пілотованими кораблями. В космос полетіли собаки Білка та Стрілка.

8. Апогей ученого — 12 квітня 1961 р. Вперше у світі був здійснений політ людини в космос. Юрій Гагарін став світовою знаменитістю. Полетівши в космос старшим лейтенантом, Гагарін приземлився вже майором. Політ Юрія Гагаріна тривав 109 хвилин. При цьому Сергій Павлович Корольов постійно залишався в тіні.

9. Перший вихід у відкритий космос теж відбувся завдяки Корольову, який у 1965 році здійснив космонавт Олексій Леонов.

10. Показав землянам Місяць. Під керівництвом головного конструктора Корольова створено перші космічні апарати для дослідження інших космічних об'єктів серій "Луна", "Венера", "Марс", "Зонд". Апарати серії "Луна" багато в чому були піонерами. Вони вперше наблизились до Місяця, вперше сфотографували зворотній його бік. А також була здійснена перша посадка на Місяць і розміщено вимпел СРСР.

Сьогодні День народження найвідомішого житомирянина - Сергія Корольова. Цікаві факти про генія


11. У 1938 році Сергій Корольов був заарештований за звинуваченням у завданні шкоди розвитку військової техніки. Причиною арешту став донос «доброзичливців». Початок термiну вiдбував на Колимi. У воєнний час заарештований Корольов працював під керівництвом Туполєва в тилу — будував літаки та ракети, а в липні 1944 року конструктора звільнили.

Сьогодні День народження найвідомішого житомирянина - Сергія Корольова. Цікаві факти про генія


12. Звільнившись із Гулагу, Корольов мав дістатися до найближчого порту, з якого відпливав корабель. Туди ракетник пішов пішки. Як пише історик Ярослав Голованов, дорогою йому забракло сил, і він просто впав від знемоги, втративши свідомість.

Науковець так і міг лежати на снігу, й померти від переохолодження, однак його життя врятував хліб. Поруч проїздив хлібовоз, на крутому розвороті машину занесло, і з неї випало кілька буханок гарячого хлібу. Одна з них впала біля Корольова. Запах гарячої булки розбурхав конструктора. Він повернувся до свідомості й продовжив путь до порту. На корабель він так і не встиг, довелося чекати іншого.

13. Корольов був одружений двічі. У серпні 1931 року він одружився на своїй колишній однокласниці Ксенії Вінцентіні. У 1935 р у них народилася донька Наталя, але шлюб виявився невдалим і в 1948 році вони розлучилися. Друга дружина — Ніна Іванівна Котенкова (1949-1966).

14. Конструкторові також належить ідея форми першого штучного супутника. «Коли людство побачить штучний супутник, він повинен викликати у всіх добрі почуття. Що може бути виразніше кулі? Люди сприймуть супутник як якийсь образ, як символ космічної ери”, – говорив про це вчений.

15. Сергій Корольов міг би отримати Нобелівську премію. Однак у 1957 році влада СРСР відмовилася повідомити Нобелівському комітету справжнє прізвище конструктора. Його ім’я та розробки за життя вченого вважалося секретним. Свої статті Корольов був змушений підписувати вигаданим прізвищем “К. Сергеєв”. В одній з промов Хрущов заявляв, що таким чином “захищає” секретних учених від “ворогів, які хочуть їх викрасти, а може, і вбити”. Сам Корольов за життя здобув також псевдонім “Великий Конструктор”.

16. Організував політ у космос першої жінки-космонавта Валентини Терешкової у 1963 році.

17. Сергiй Павлович Корольов помер на шiстдесятому роцi життя 14 сiчня 1966 року. Під час операції лікарі виявили велику пухлину, яка не була діагнозована вчасно; її видалили, однак серце Корольова зупинилося під час реанімації. Урна з його порохом установлена на Червонiй площi в Кремлiвськiй стiнi.

18. Улюбленими українськими піснями Корольова були «Дивлюсь я на небо…» та «Реве та стогне Дніпр широкий». До слова, саме пісня «Дивлюсь я на небо…» стала одним зі стимулів, що привели Корольова до захоплення космосом. А український космонавт Павло Попович зробив своєму головному конструктору справді неземний подарунок: заспівав Корольову його улюблену пісню… із космосу!

19. Британське видання “The Guardian” у статті, присвяченій 50-річчю запуску першої людини в космос, написало: “Якщо Гагарін був обличчям радянської космічної потуги, то її мізками був Корольов”.

Музей Сергія Корольова знаходиться у Житомирі поруч з Музеєм космонавтики.


Цитати Сергія Корольова


Настане і той час, коли космічний корабель з людьми залишить Землю і попрямує в подорож. Надійний міст із Землі в космос вже перекинуто запуском радянських штучних супутників, і дорога до зірок відкрита!

Порядок звільняє думку.

Критикуєш чуже, пропонуй своє. Пропонуючи - роби.

Ракета під водою - це абсурд. Але саме тому я візьмуся зробити це.

Можна зробити швидко, але погано, а можна - повільно, але добре. Через деякий час всі забудуть, що було швидко, але будуть пам'ятати, що було погано. І навпаки.

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини