Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Електронні журнали в житомирських школах: знущання над вчителями чи модна "діджиталізація"?

Електронні журнали в житомирських школах: знущання над вчителями чи модна "діджиталізація"?

04-02-2020
У школах та гімназіях Житомира навчальний процес взяв паузу: дітей відправили на «карантин» у зв’язку зі спалахом захворювань на грип. Але якраз зараз варто зауважити, що у десяти освітянських закладах обласного центру (Гімназія №3, ЗОШ № 5, ЗОШ № 6, ЗОШ № 7, ЗОШ № 15, ЗОШ № 17, екологічний ліцей № 24, ліцей № 25, ЗОШ № 26, міський колегіум) проводиться пілотне випробування так званого електронного журналу.

Електронні журнали в житомирських школах: знущання над вчителями чи модна "діджиталізація"?


Про старт пілотного проекту із застосуванням електронного журналу у Житомирі заговорили ще у вересні 2019-го, одразу після початку навчального року. Але сьогодні, на екваторі 2019/2020 навчального року, звісток про функціонування електронного журналу у школах, гімназіях та ліцеях міста Житомира суттєво поменшало.

Те, що електронний журнал дозволяє покращити комунікаційний зв'язок школи із батьками – річ зрозуміла. Відтепер батьки, потурбувавшись про встановлення спеціальних мобільних додатків, можуть швидко і у будь-який момент зайти на сторінку класного журналу своєї дитини і дізнатися про те, які оцінки вона отримала під час того чи іншого уроку. Так само легко і зручно батьки можуть довідатися про зміст домашнього завдання для своєї дитини-школяра. Таким чином, запровадження електронного журналу - річ потрібна і актуальна в умовах так званої діджиталізації нашого щоденного життя.

Проте не варто забувати, що заповнює, обслуговує та відповідає за зміст вміщеної у електронному журналі інформації конкретний вчитель і класний керівник. Наскільки він підготовлений для роботи із планшетом, куди «вноситься» інформація про навчальний матеріал, про оцінки та коментарі щодо життя дитини у школі.

Житомирські сайти та газети запевнили житомирян, що проблем немає і педагоги задоволені запровадженням нових електронних журналів. Але насправді, коли справа доходить до щоденної конкретики, у ситуації із запровадженням електронного журналу існує цілий ряд очевидних проблем.

По-перше, не варто забувати, що поряд із електронним журналом у школах існує і щодня заповнюється і так званий «паперовий носій». Таким чином, вчитель і класний керівник змушений виконувати подвійну роботу, що дуже важко.

По-друге, електронний журнал може працювати і виконувати покладені на нього обов’язки (мету) лише у випадку, коли Інтернет-зв'язок у навчальному закладі відповідає певним критеріям. З цим у нас, у Житомирі, є певні проблеми.

Ну, і нарешті варто зауважити, що саме по собі запровадження електронних журналів поки що жодним чином не позначилося на покращення успішності учнів. Так, батьки можуть дізнатися про зміст домашнього завдання для своєї дитини у будь-який час. Однак, наскільки така звичка сьогодні притаманна для батьків житомирських школярів? Щось оптимістичне із такого приводу сказати неможливо.

З іншого боку, якщо вивчати досвід сучасної школи у ряді зарубіжних (найпершим чином, європейських країн), то питаннями технічного супроводу навчального процесу під час уроків займається не стільки вчитель-предметник, скільки його помічники. У школах ряду європейських країн вже давно існують посади лаборантів, помічників та асистентів вчителя, які займаються елементами так званої «діджиталізації» на уроках, готують пристрої, проводять заміри знань (контрольні та лабораторні роботи). У нас поки що до цього справа не дійшла. У нас поки що не можна виконати базову умову європейської школи, яка передбачає максимальну кількість учнів в одному класі не більше 25-ти осіб.

У житомирських школах, гімназіях та ліцеях нерідко буває, що у класі навчається по 35 і більше учнів. А ми кажемо про електронний журнал, про паролі і доступ, про оперативність, мобільність і діджиталізацію.

Процес запровадження у школах Житомира електронного журналу певним чином нагадує процес запровадження у громадському електротранспорті міста так званих валідаторів. Згадайте, як у лютому 2017-го року валідатори з’явилися у вагонах трамваїві і тролейбусів, а вже у червні того ж року валідатор остаточно мав замінити обов’язки кондуктора. Але минуло вже три роки, а обіцяна «діджиталізація» транспорту міста й досі працює у гібридному режимі: валідатори знаходяться у руках кондукторів, без яких, виявляється – ніяк. Так очевидно буде і у школі, коли електронний журнал ще не рік і не два буде «ходити» у якості пілотного проекту паралельно зі звичним паперовим аналогом. Тільки ж назвати таке поєднання «діджиталізацією» ніяк не можна. Знущання над вчителем – так! Але точно – не реформою!

Віктор Герант

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини