Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
ОСВЯТИТИ ПАСКИ  У ЦЕХАХ, ЧИ ПЕРЕНЕСТИ ВЕЛИКДЕНЬ НА МІСЯЦЬ?

ОСВЯТИТИ ПАСКИ У ЦЕХАХ, ЧИ ПЕРЕНЕСТИ ВЕЛИКДЕНЬ НА МІСЯЦЬ?

03-04-2020
У розмаїтті проблем навколо поширення пандемії коронавірусної інфекції досить несподівано виникло питання про освячення великодніх пасок.

В Україні першими, хто відзначився на темі Великодня , стали житомиряни. Якщо точніше – мер Житомира Сергій Сухомлин, який вже 2 квітня 2020-го року зауважив, що Паски освячувати доведеться не у церквах, а тим паче – не на вулицях міста. Пропозиція житомирського міського голови виявилася доволі простою: освятити Паски прямо у хлібопекарнях. Тобто, у мережу торгівлі паски та кулічі вже надходитимуть освяченими. Проте, як виявилося, така пропозиція мера Житомира має чимало вразливих місць. По-перше, і найголовніше - хто із священників матиме право увійти до приміщень хлібозаводів, не порушуючи режиму санітарно-гігієнічного режиму? Скільки таких священнослужителів потрібно, аби відвідати усі хлібозаводи, які поставляють свою продукцію до Житомира? І взагалі, наскільки процедура окроплення водою свіжоспеченої продукції відповідає правилам та вимогам технологій хлібопекарства?

Ще одне питання, яке точно виникатиме у процесі підготовки до освячення Пасок на хлібозаводах Житомира і Житомирської області загалом. Священники якої релігійної конфесії (УПЦ, ПЦУ, ПЦУ-КП) матимуть пріоритет у процесі освячення Пасок і кулічів? Хто це визначатиме? Питання, як то кажуть, зовсім не рядові чи дріб’язкові, бо будь-яка нечіткість чи двозначність у їх формулюванні може призвести до непередбачуваних «розборок», а то й навіть конфліктів.

Важко не помітити, що ініціатива, висловлена мером Житомира, торкнеться не лише житомирських хлібопекарень, але й заводів у Бердичеві, Новограді-Волинському, Полонному та інших міст, звідкіля до Житомира привозять хлібо-булочні вироби. Але хто може гарантувати, що керівники хлібопекарських підприємств із великим ентузіазмом зустрінуть ініціативу Сергія Сухомлина стосовно освячення пасок та кулічів у цехах заводів? Зрештою, що матимуть житомиряни «на виході» : як можна буде зясувати і визначити на полицях магазинів та маркетів, де продукція освячена, а де – ні? Адже ніхто із керівників міста Житомира не даватиме вказівок власникам магазинів брати чи не брати для продажу напередодні Великодня освяченої/неосвяченої продукції.

Ну, і нарешті, варто не забувати навіть в умовах поширення пандемії коронавірусу в Україні, що питання про те, де і яким саме чином освячувати пасхальну продукцію , стосується особистого вибору кожної конкретної людини. І будь-які ініціативи щодо оптимізації і вдосконалення такого процесу матимуть зворотній, і як правило, негативний ефект.

На завершення нашої спроби перелічити усі можливі наслідки ініціативи мера Житомира стосовно освячення пасок на хлібопекарських підприємствах, можемо навести новину про те, що одна із православних церков (Елладська Церква Греції) надвечір 2 квітня 2020-го року висловила пропозицію із перенесення відзначення Великодня із 19 квітня 2020-го року на 27 травня поточного року. І хоча подібна пропозиція досі виглядає екстраординарною чи дивакуватою, але ж хтозна – завтра чи післязавтра вона буде слушною, або й навіть сприйматиметься православним світом , як єдино можлива.

ОСВЯТИТИ ПАСКИ  У ЦЕХАХ, ЧИ ПЕРЕНЕСТИ ВЕЛИКДЕНЬ НА МІСЯЦЬ?


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини