Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
У Житомирі група людей катувала 19-річного гея

У Житомирі група людей катувала 19-річного гея

05-05-2020
У ніч на 30 квітня на Соколовському масиві в Житомирському районі міста Житомира зґвалтували, пограбували та катували 19-річного гея. Спочатку нападник був один, але згодом до нього приєдналися п’ятеро друзів.

Правоохоронці розслідують злочин за ст. 186 (“Грабіж”).

Про це повідомляє Правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ", - пише сайт Зміна.інфо.

Як розповів експерт центру Олександр Зінченков, 19-річний потерпілий познайомився з одним із нападників на сайті знайомств Badoo. Пізно вночі 29 квітня вони зустрілися поруч із домом постраждалого, де спілкувалися, а потім нападник запропонував купити слабоалкогольні напої “Рево”. Їх обидва пішли розпивати до лісу поруч із річкою, та згодом між ними виник конфлікт.

Тоді нападник орально зґвалтував, а потім побив постраждалого й украв у нього мобільний телефон. Він також зателефонував своїм друзям, які швидко приїхали на машині, – четверо хлопців та одна дівчина”, – каже Зінченков.

Нападник із друзями продовжили знущатися з хлопця. Дівчина надягнула на нього кайданки, інші хлопці били, погрожували ножем, зрізали з нього одяг та роздягнули.

Під час цього, як сказав сам потерпілий, його ще кілька разів спробували зґвалтувати, але він був напівпритомний.

Зі слів хлопця експерт розповідає, що знущання тривали декілька годин. Хлопець кричав та благав його відпустити, казав, що “просто піде”:

“Натомість постраждалому говорили, що вб’ють або втоплять. Потім вимагали 10 тисяч гривень. Ближче до світанку хлопця оголеним погнали перед машиною в бік його дому, погрожували ножем. Усе це знімали на мобільні телефони”.

Далі зловмисники під’їхали до будинку хлопця. Галас почув його батько, який відчинив двері та “почав кричати” на нападників. Скориставшись метушнею, потерпілий забіг додому, а зловмисники втекли.

Батько постраждалого викликав швидку та поліцію. На подвір’ї залишився ніж, яким катували потерпілого. Крім того, хлопець одразу вказав правоохоронцям на особу головного нападника.

Водночас, зауважує Зінченков, поліцейські проігнорували та некоректно передали певні факти, які виклав у заяві потерпілий.

Тож за фактом інциденту відкрили кримінальне провадження за ст. 186 (“Грабіж”). Як повідомляють на сайті поліції Житомирської області, того ж дня правоохоронці встановили “грабіжника” – ним виявився 17-річний житель Житомирського району.

Натомість разом з потерпілим представники “Нашого світу” склали повторну заяву щодо кількох статей, а саме ст. 121 “Умисне тяжке тілесне ушкодження”, ст. 127 “Катування”, ст. 161 “Порушення рівноправності громадян” та ст. 162 “Порушення недоторканності житла” Кримінального кодексу України.

Експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” вбачає, що злочин скоєно з мотиву ненависті до ЛГБТ:

“Якби нападник був гей, він би не викликав друзів. Це був акт знущання, залякування, нелюдського ставлення, хлопця хотіли принизити через його орієнтацію”.

Зінченков також переконаний, що на гомофобний мотив указують образи, які на адресу потерпілого вигукували нападники: “п*дорас”, “кончений збоченець”, “п*дорська нелюдь”, “п*дорська проститутка”, “ти не людина”.

Він додає, що центр звернувся до керівництва поліції Житомирської області з проханням узяти справу під особистий контроль як злочин ненависті:

Крім того, нападник відомий у місті, і вже зараз навколо справи відбуваються певні речі: слідчий не виходить на зв’язок, деякий час хлопця не хотіли виписувати з лікарні, потім різко вирішили виписати, судово-медичну експертизу він досі не пройшов”.

Наразі потерпілий перебуває в лікарні в тяжкому фізичному та моральному стані, каже Зінченков:

У нього сильна паніка, він боїться за своє та близьких життя, тож з ним постійно перебуває хтось із волонтерів. До того ж у нього зламаний ніс, але йому відмовляються робити операцію через карантинні обмеження, хоча вона не планова, а ургентна”.

Нагадаємо, що в Україні й досі не криміналізовано злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Водночас у квітні у Верховній Раді України зареєстрували одразу три законопроєкти (№3316, №3316-2, №3316-3), у яких, зокрема, пропонують внести мотив ненависті за ознакою СОҐІ до ККУ.

У Житомирі група людей катувала 19-річного гея

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини