Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
ЗА П‘ЯТЬ МІСЯЦІВ ДО ВИБОРІВ ФАВОРИТИ ОЧЕВИДНІ!

ЗА П‘ЯТЬ МІСЯЦІВ ДО ВИБОРІВ ФАВОРИТИ ОЧЕВИДНІ!

11-05-2020
У той час, коли травень досягає свого екватора, коли пора так званих «травневих свят» відійшла у минуле, коли «на обрії» виринає вихід із карантину, все більше уваги та розмов надається іншій важливій темі – місцевим виборам. Сьогодні вже зрозуміло, що наприкінці жовтня 2020-го року в Україні відбудуться вибори депутатів до рад об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та їх керівників (голів).

Є партії, які очікують виборів, а є ті – які до них готуються

Сьогодні вже можна робити реальні прогнози стосовно шансів та перспективи тих чи інших політичних сил напередодні та під час виборів до місцевих рад у жовтні 2020-го року. На Житомирщині очевидним фаворитом серед партій, які запропонують виборцю своїх кандидатів, стане обласна організація «Опозиційної платформи «За життя» (далі, скор. назва - ОПЗЖ-ред). Так- так! Попри підсумки соціологічних обстежень у лютому, а потім у квітні 2020-го року, ОПЗЖ має на Житомирщині другий результат, поступаючись партії влади «Слуга народу» якихось 4-5 % рейтингових показників. Навіть, якщо позиції «Опозиційної платформи «За життя» на Житомирщині збережуться на нинішньому рівні, то саме ця організація у жовтні 2020-го року матиме найбільше шансів отримати найкращі результати в усіх радах ОТГ Житомирщини. Чому не партія «Слуга народу»? Чому не «Батьківщина»? Або, чому - не «Європейська солідарність»? На ці запитання важко відповісти в одній публікації, однак ми акцентуємо увагу читача саме на тому, з чого розпочинали: в чому секрет? чи то «рецепт», нинішньої популярності ОПЗЖ на Житомирщині?

Найпершим чином варто зауважити, що ОПЗЖ на Житомирщині виявилася найбільш стабільною, найбільш стійкою і найбільш «працьовитою» партійною організацією серед усіх собі подібних партійних осередків інших партій. Варто відзначити, що упродовж усіх шести років після Євромайдану, коли авторитет Партії регіонів просто впав і зник, партійці «Опозиційного блоку» на чолі із нардепом Юрієм Павленко не опускали рук і вперто знали свою справу. Зустрічалися із виборцями, пробували свої сили на виборах до новоутворених ОТГ, не пасли задніх у районних, міських та обласній радах, куди потрапили, як депутати. І хоча особливо видатними результатами представники «Опозиційного блоку», а потім «Опозиційної платформи «За життя» у 2015-2019 роках не відзначилися, однак потенціал та показники «опозиціонерів» на Житомирщині упродовж зазначеного періоду лише міцніли. Чого не скажеш про конкурентів ОПЗЖ. Наприклад «Батьківщина» та «Свобода» після «злетів» популярності у 2014-2015 років, у 2018-2019 роках почали відчутно шкутильгати аж на обидві ноги. Особливо це помітно якраз у Житомирській області, де у «свободівців» рейтинг обвалився до суто символічних показників, а «Батьківщина» втратила за минулі п’ять років половину своїх прихильників. Ну, і, як кажуть, що святе місце пустим довго не залишається, то у лідери виборчих симпатій на Житомирщині у 2019-му році вибились «слуги народу», але на другому місці у більшості районів та міст Житомирщини міцно закріпились якраз партійці «Опозиційного блоку». Сьогодні це вже організації «Опозиційної платформи «За життя», але зміни у назві партії жодним чином не впливають на зміни у її рейтингових показниках.

ЗА П‘ЯТЬ МІСЯЦІВ ДО ВИБОРІВ ФАВОРИТИ ОЧЕВИДНІ!


Чому це так? Відповідь дуже проста і очевидна: стабільним є і залишається кістяк організації. Стабільним є її керівне ядро, керівник обласного і лідери окремих районних і міських осередків. А це дуже важливо. Нині, коли авторитет невидимої для виборців онлайн-партії «Слуга народу» щомісяця знижується на 2,5-3% , неважко прогнозувати , що восени шанси ОПЗЖ на Житомирщині опинитися у ролі фаворита місцевих виборів дуже потужні і очевидні. Навіть в умовах карантину, коли переважна більшість партійних структур Житомирщини перебувають у глибокому підпіллі, представники ОПЗЖ виявилися найбільш публічними, найбільш винахідливими і наполегливими. У головному – бажанні спілкуватися із людьми, у намаганні бути присутніми у щоденному житті мешканців області. Апогеєм такої активності стали заходи із відзначення Дня перемоги над нацизмом у ході Другої світової війни. Дивно, але усі інші партійні організації, які зареєстровані і начебто присутні на Житомирщині, раптом ледь не одностайно зіграли у мовчанку і жодним чином не виказали своєї присутності в області якраз напередодні 8 і 9 травня 2020-го року. І не тому, що на вулиці зараз карантин, не тому, що декому важко зорієнтуватися , яке свято першої травневої декади слід відзначити якомога змістовніше, або ж , хоча б «голосніше». Швидше за все, партії завмерли і не знають що робити, бо просто відвикли від систематичної роботи із виборцями, із людьми. Окрім, все тієї ж «Опозиційної платформи «За життя». Ніхто не може сказати, що вони сидять, склавши руки.

Що не кажіть, але успіхи для партії здобувають конкретні люди

Зрештою варто було б розглянути конкретні шанси «Опозиційної платформи «За життя» у ході місцевих виборів на Житомирщині. Знову ж таки, якщо врахувати усі показники присутності партійців ОПЗЖ у щоденному житті Житомирської області, то вони дуже пристойні. Адже фактично у кожному місті чи районі (які поки що існують) Житомирської області ОПЗЖ має належне представництво і авторитетних, або, як кажуть політики, «розкручених» людей. Наприклад, у Житомирі багато городян знають лідера міської парторганізації ОПЗЖ Наталію Леонченко. Те, що вона поведе на вибори у жовтні 2020-го року у Житомирську міську раду, як мінімум, зо два десятки кандидатів у депутати, можна не сумніватися. Навіть, якщо у Житомирі ОПЗЖ набере 12-15% голосів виборців, то депутатська фракція у Житомирській міськраді у них точно буде. Теж саме стосується і депутатів Житомирської обласної ради. Сьогодні «опозиціонери» мають там шість депутатів із 62-х. Восени 2020-го, вже за підсумками місцевих виборів, можна із абсолютною вірогідністю стверджувати, що частка депутатів від ОПЗЖ у середовищі Житомирської облради буде вдвоє більшою за чисельністю. І це реальні розрахунки, бо інших учасників серед партійних осередків на Житомирщині поки що навіть не проглядається. А до виборів залишається лише П’ЯТЬ «чистих» місяців часу! Цього дуже мало для того, щоб здобути належну популярність у виборців області.

ЗА П‘ЯТЬ МІСЯЦІВ ДО ВИБОРІВ ФАВОРИТИ ОЧЕВИДНІ!


Тепер – щодо найголовнішого. Щодо кадрового потенціалу обласної організації «Опозиційної платформи «За життя». Він достатньо потужний не лише для того, щоб запропонувати у виборчих бюлетенях відомих і авторитетних людей. Нинішні «опозиціонери» мають чималу «лавку гравців» і для призначення у виконавчі органи влади. Адже кандидатура нинішнього керівника ПАТ «Житомиргаз» Валентина Ющенка на посаду голови Житомирської ОДА виглядає нітрохи не гірше, аніж постаті багатьох ( а можливо й усіх 14-ти) губернаторів Житомирщини. На посаду заступників губернатора ( або ж, навіть його радників) обласна організація ОПЗЖ може запропонувати не менш 4-5 кандидатур, серед яких впізнавані на Житомирщині особи. Це Ігор Рафальський, Олександр Чорноморець, Наталія Рибак, Андрій Дяченко, Олена та Ігор Орлови. Такий список потенційних керівників обласного масштабу у нинішніх «опозиціонерів» може бути достатньо довгим. Причому замітьте, усі вище названі партійці ОПЗЖ мають величезний досвід політичної, господарської і керівної роботи. Так ж ситуація і у районах та містах Житомирщини. У Коростені, у Новограді-Волинському, у Хорошеві, Колростишеві, Попільні, Пулинах і Брусилові місцеві організації ОПЗЖ мають дуже пристойні шанси на входження до рад ОТГ. Восени 2020-го року під час виборів до місцевих рад людей важко буде зачарувати образом молодого вчителя, який сів на велосипед і помчав у велику політику. У 2019-му році, коли в Україні обирали президента і парламент, такий трюк, показаний десятки разів по телевізору і побачений у кожній сільській хаті, зміг забезпечити перемогу «слугам народу». Але влітку і восени 2020-го року ні у Житомирі, ні у Романові чи Ємільчиному, не кажучи вже про віддалені поліські села, подібні виборчі технології перемоги не забезпечать. Вище ми вже зазначали, що нинішня влада разом із партією «Слуга народу» поки що навіть пальцем об палець не вдарили, аби дійти хоча б до виборців міст і райцентрів Житомирщини. Не кажучи вже про поліське село, яке сьогодні, в умовах карантину, змушене покладатися лише на підводу із кіньми і все на той же велосипед, на якому торік їздив «по телевізору» наш Президент. Люди обиратимуть тих людей, яких добре знають, яких неодноразово бачили і з якими спілкувалися. Не по телевізору, а як і годиться – наживо. Тому й партія «За життя!» нині опинилася і все ще знаходиться у фаворитах передвиборчих вподобань. І аж нічого дивного у тому немає!

ЗА П‘ЯТЬ МІСЯЦІВ ДО ВИБОРІВ ФАВОРИТИ ОЧЕВИДНІ!

Автор статті: Сидір Ковпак

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини