Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
17 липня — день Святого Андрія: історія, традиції та прикмети свята

17 липня — день Святого Андрія: історія, традиції та прикмети свята

17-07-2020
Ким був святий Андрій?

Жив Андрій в місті Дамаску в VII-VIII століттях. Його батьки були благочестивими християнами. Хлопчик народився німим і не розмовляв до семи років. А тоді він пройшов таїнство Причастя, і сталося чудесне зцілення від німоти.

У віці чотирнадцяти років Андрій прийняв рішення стати монахом. При імператорі Юстиніані II він був обраний архієпископом. Святий Андрій відомий як видатний церковний оратор.

Які традиції та обряди існують у цей день?

На Русі цю дату назвали днем Андрія Наливи, бо 17 липня вже наливається вівсяне колосся — головна культура наших предків. Адже майже щодня у слов'ян подавали на стіл вівсяні киселі та каші.

Згідно з давньою традицією, спечіть сьогодні вівсяне печиво і почастуєте знайомих, сусідів, родичів і людей, які просять милостиню біля храму. Так ви привернете у свою сім'ю на весь майбутній рік достаток, злагоду і мир.

Сьогодні не давайте в борг нікому й самі не займайте, щоб не накликати на свою сім'ю матеріальні труднощі.

На першу половину дня не плануйте вирішення важливих питань, не починайте нових справ. Бажано перенести їх на другу половину дня, а ще краще на завтра.

Сьогодні проведіть народні обряди для захисту житла від нечисті!

Наші предки вірили, що 17 липня нечиста сила з особливою активністю починає творити свої гидкі справи. Щоб захиститися від неї, люди обкурювали димом звіробою оселі.

Як дізнатися, що в будинку побувала нечисть?

Про те, що у ваш будинок нечиста сила заглянула, можна дізнатися простим способом. Візьміть сковорідку і насипте в неї сіль, освячену в церкві (або четвергову, яку готують у Чистий Четвер напередодні Великодня).

Поставте сковороду на невеликий вогонь і протягом 10-15 хвилин нагрівайте. Якщо сіль потріскує і набула темно-коричневий або навіть чорний відтінок, значить, у вашому будинку були темні сили. Остерігайтеся їх витівок! Якщо ж сіль стала злегка жовтуватою, то можна не переживати — в будинку все чисто.

Як захистити віконні прорізи?

Нечиста сила може в будинок через вікна пробиратися, тому їх потрібно убезпечити. Виготовте спеціальні обереги і закріпіть над вікнами.

Візьміть гілочки верби і скрутіть з них вінок — це буде каркас оберега. З допомогою клею або дротиків закріпіть на ньому різного кольору намистинки і ґудзики, яскраві стрічки з клаптиками, пір'я птахів.

Під час кріплення оберега вимовте замовний текст: «Як для нас, що живуть на землі, далекий небесний місяць, так і мій будинок недосяжний для нечистої сили».

Як захистити вхідні двері і поріг?

Початком кожного будинку є поріг і вхідні двері. Але через них не лише заходять до нас сусіди і рідні, але і нечисть може пробиратися.

Щоб перегородити їй дорогу, обов'язково закріпіть над вхідними дверима з внутрішньої сторони горобинові, осикові або ялинові гілки, сушені букетики кропиви або будяка, сплетену косу з цибулевих або часникових головок.

Ніколи не піднімайте виявлені на порозі будинку незнайомі речі або сміття. Ще більшу небезпеку являє голка з чорною ниткою, встромлена в одвірок. Такі знахідки прибирайте, надівши на руки рукавички. Потім спаліть їх або закопайте, а вхідні двері збризкайте святою водою.

Прикмети погоди на 17 липня

Якщо сьогодні почався дощ, то подивіться на поведінку домашніх курей. Дощова погода триватиме кілька днів, якщо всі курочки сховалися в курник.
Очікується не просто дощ, але ще й град, якщо 17 липня грім гримить розкотисто і безперервно.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини