Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
8 жовтня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

8 жовтня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

08-10-2020
8 жовтня - 281-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 84 дні. У XX і XXI століттях цей день відповідає 25 вересня Юліанського календаря.

Цього дня світ відзначає Всесвітній день зору і Всесвітній день восьминога, День сонячних усмішок.

В Україні - День юриста, у США - День вареників, День гри в салки, День сендвіча «Флаффернаттер», у Таджикистані - День сільського господарства, у Вірменії - День танкіста, в Хорватії - День Незалежності, в Індії - День Військово-Повітряних сил, у Перу - День Військово-Морських сил, на Кубі - День героїчного партизана.

Пам'ятні дати 8 жовтня, річниці та події


У цей день в 1872 році в Англії з'явився перший у світі офіційний документ, який «стан сп'яніння водія карети, возу, а також парової машини на дорогах або в інших публічних місцях» визначив, як порушення громадського порядку. У 1925 році документ доповнили: «...водія будь-якого механічного транспортного засобу».

У 1932 році шведський професор-хімік Відмарк уперше розробив формулу для науково обґрунтованого визначення кількості алкоголю в крові. У 1936 році почалася кампанія зі впровадження її в життя. У 1939 році Комітет Палати лордів порекомендував використовувати цей аналіз виключно на добровільних засадах. У 1966 році була зроблена перша спроба провести через парламент закон, що регламентує вміст етанолу в крові: 0,8 проміле як гранично допустимий рівень і максимальну швидкість 70 миль/год. 8 жовтня 1967 року закон був ухвалений. Результат уражаючий: кількість смертей на дорогах Англії знизилася практично вдвічі. В Україні, незважаючи на посилення покарань за водіння у п'яному стані, особливо, що призвело до серйозних ДТП, кількість любителів перекинути «стопарик» і сісти за кермо не знижується.

У 1871 році 8 жовтня почалася Велика Чиказька пожежа. Вона вирувала по 10 жовтня і знищила більшу частину міста Чикаго, сотні жителів загинули. Незважаючи на те, що пожежа була однією з наймасштабніших катастроф XIX століття, місто відразу ж почало перебудовуватися, що стало поштовхом до перетворення Чикаго на одне з найбільш значущих міст США.
У 1871 році цього дня в Японії була введена сучасна система поштового зв'язку.
У 1873 році в США була відкрита перша жіноча в'язниця.
У 1896 році вперше був опублікований індекс Доу-Джонса, що став головним показником ситуації на американських біржах.

8 жовтня 1945 року житель штату Массачусетс Персі Спенсер запатентував мікрохвильову піч. За легендою, ідея її створення прийшла йому в голову після того, як він, постоявши у магнетрона – електронної лампи, що генерує мікрохвильове електромагнітне випромінювання – виявив, що шоколадний батончик, який лежав у його кишені, розтанув. Перші СВЧ-печі, що призначалися для армійських їдалень і великих ресторанів, були шафами висотою 175 см і вагою 340 кг. Більш компактні печі почали виготовлятися з 1955 року. Перша серійна побутова мікрохвильова піч була випущена японською фірмою Sharp у 1962 році. Спочатку попит на новий пристрій був невисокий. Наразі мікрохвильова піч стала одним із найпопулярніших побутових електроприладів.

8 жовтня 1991 року був ухвалений закон «Про громадянство України». Але на сьогодні багато його принципів є недосконалими. Нині розглядається питання його коригування.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 8 жовтня вшановує пам'ять святого Сергія, ігумена Радонезького. Інші назви свята: «Курник», «Капусник». Цього дня толокою рубали капусту для закваски, забивали на продаж курей, готувалися до весільного сезону.

Що сьогодні не можна робити

Найкраще провести день у пості та голодуванні, а також піти в храм. Не проявляйте гординю й зарозумілість - будете покарані за це.

Прикмети на 8 жовтня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- випав перший сніг - зими не буде ще більш як місяць;
- випав сухий сніг - літо буде хорошим;
- ясно та тепло - погода буде хорошою ще три тижні.

8 жовтня іменини

Іменини у Германа, Євгена, Максима, Миколи, Павла, Прохора, Романа, Сергія, Бригіди, Пелагеї та Людвіка.



На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини